Vesti

Devetočlanoj porodici iz Bača potrebna pomoć, jedna ćerka operisana, drugoj ustanovljena dečja paraliza

porodica-bac-pomoc
Foto D. Stupar

Muke devetočlane porodice Mehmeti, koja se u decembru iz kartonskog naselja u Beogradu doselila u Bač, ne samo da nisu olakšane, nego su se u novoj godini uvećale.

Maja (33) i Šefćet (36), sa sedmoro dece (šest devojčica i dečak), uzrasta od jedne i po do 12 godina, nemaju dovoljno hrane ni ogreva, jer su bez ikakvih primanja, a na sve to su se krajem januara suočili sa bolešću dveju najmlađih kćeri.

Jednogodišnja Suzana je završila u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, gde joj je na glavi odstranjen lipom (masno tkivo) veličine teniske lopte, a dvogodišnjoj Teodori je postavljena dijagnoza dečje paralize, pišu Novosti.

– Nedostaje nam novac za lekove, terapije, odlaske na preglede… Od problema više ne mogu da mislim. Deca su gladna, za njih su nam najpotrebniji hleb i mlečni proizvodi. Drva za loženje imamo samo još za nekoliko dana, posle ne znamo kako ćemo – kaže Šefćet.

U Baču su, zahvaljujući prijatelju svog kuma, dobili na korišćenje kuću u kojoj odavno niko nije stanovao i pod čijim su krovom zatekli nekoliko ležajeva i stari “smederevac”, ali nemaju električni šporet da nešto skuvaju (ako im neko pokloni namirnice) kad ostanu bez ogreva ili ugreju vodu za pranje, jer im fali i veš-mašina.

Šefćet bi radio bilo šta, ali u ovim zimskim danima samo ponekad nađe neki posao po kućama na dan-dva, što je nedovoljno da zaradi za porodicu, koja ne prima ni socijalnu pomoć.

– Za mesec dana, koliko traje apel da im se pomogne, dobili su oko 60.000 dinara, ali to je za njih devetoro malo da bi se koliko-toliko otrgli i prezimili dok Šefćet, kako se nada, ne dobije stalniji posao. I druga njihova deca imaju neke izrasline po koži, a to je posledica bede u kojoj su živeli i iz koje se neće izvući ako se ne odreknemo i ne uplatimo im po 400-500 dinara, koliko neko dnevno izdvoji za cigarete – rekao je Dragan Stupar, humanitarac iz Čelareva, koji vodi akciju da se olakša breme Mehmetijevih.

Maja i Šefćet ne mogu da računaju ni na pomoć svojih roditelja i bližnjih.

Šefćeta su se roditelji, kod kojih su živeli u beogradskom naselju Vidikovac, odrekli jer je, iz ljubavi prema Maji Nikolić, prešao u pravoslavnu veru, krstio se i uzeo ime Nikola.

Ispostavilo se, međutim, da je “druga vera” smetala i Majinom ocu, pa se nisu zadržali ni kod njega, u Kumodražu…

Sada su sami i dok ne grane proleće da Šefćet radi na njivama, zavisni od pomoći drugih…

Pomoć – uplatama ili lično

Prilozi za Mehmetijeve mogu se uplatiti na žiro račun Dragana Stupara 340-0000032005175-49, kao i na devizni račun (sa naznakom: Donacija za pomoć porodici Mehmeti) IBAN RS35340000003200517549 SWIFT code: GIBARS22 340-0000076636559-41. Pomoć se može i direktno uručiti porodici, na adresi: Zmaj Jovina 17 u Baču.

Novosađanke pokreću humanitarnu akciju za pomoć porodici Krstić sa osmoro dece

Čitajte Luftiku na Google vestima

446 Shares
446 Shares
Share via
Copy link