porodica-dundjerski-fantast
Magazin

Nakon Lenkine smrti, porodicu Dunđerski pogodila je još jedna velika tragedija

Porodica Dunđerski bila je jedna od najbogatiji i najuglednijih porodica toga vremena Austrougarske. Veliki moć i uticaj je imao Lazar Dunđerski otac tragično i prerano preminule Lenke Dunđerski.

Lazar je bio oženjen sa Sofijom Đorđević koja je bila ćerka paroha u Sentomanošu. U braku sa njom imao je dva sina Gedeona-Gedu i Đorđa, i ćerke Milku, Olgu i Jelenu – Lenku, piše portal Opanak.

Posle tragične smrti svoje mezimice Lenke, Lazar je nastavio da živi povučeno, smrt Lenke nije uticala na bogastvo porodice koje je nastavilo da raste, a Lazar je bio veliki dobrotvor i pomagao je sirotinji kada god je mogao.

Lazar je voleo da provodi vreme i sa Lazom Kostićem, koji je bio u Somboru sve do njegove smrti 1910.godine.

Lazar Dunđerski je umro 7 godina posle svog prijatelja u dubokoj starosti u Bečkom sanatoriju kao najbogatiji čovek u Vojvodini toga vremena.

Sahranjen je u Srbobranu u porodičnoj kapeli Svetog Georgija pored oca i voljene ćerke.

Malo poznate tajne legendarne romanse Laze Kostića i Lenke Dunđerski

Gedeon Geda Dunđerski posle sestrine smrti doktorirao je prava u Budimpešti i sa ocem upravljao imanjem. Oženio se Teodorom Vlahović, imao je dva sina, Dušana i Lazara i kćer Sofiju.

Imao je nekoliko spahiluka sa zamkovima, parkovima i lovilištima, nekoliko fabrika, hotel “Kraljica Marija” u Novom Sadu.

Posedovao je: pivare u Čelarevu i Zrenjaninu, kudeljaru u Čelarevu, dve fabrike špiritusa – u Srbobranu i Čelarevu, parni mlin u Srbobranu, fabriku ulja u Srbobranu, kao i više industrijskih preduzeća u Novom Sadu.

Najtužniju sudbinu možda je imao Đorđe Dunđerski.

Na svom imanju u Kamendinu je imao veliku ergelu konja. Bio je saosnivač hipodroma u Beogradu i Sajma u Novom Sadu. Bio je oženjen Olgom, ćerkom generala Mitra Martinovića. Imali su sina Gedeona i ćerku Nadeždu.

Teška vremena za porodicu su nastupila nakon 1945. godine. Đorđe je osuđen zbog “saradnje sa okupatorom” na prinudni rad u trajanju od sedam meseci, ali i konfiskacijom celokupne imovine.

On je tokom Drugog svetskog rata u velikoj meri pomagao rad Matice srpske i Srpske pravoslavne crkve, pa čak i narodnooslobodilački pokret.

Kaznu zatvora nije nikada odslužio. Umro je u Novom Sadu u jesen 1950 u 84. godini života.

Godine 2008. sud u Novom Sadu je konstatovao da Đorđe Dunđerski nije imao “pošteno suđenje” i da je čitav postupak imao za cilj konfiskaciju ogromne imovine njegove pordice i rehabilitovao ga.

Inat Bogdana Dunđerskog: Kako je nastao prelepi Fantast

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter