Srbija Vesti

Katastrofalne poplave na jugu Srbije: Urušeni putevi i mostovi, mnoga mesta bez struje

Gornji Bunibrod, prvo selo selo pored novosagarađenog puta prema Vlasotincu, kompletno je poplavljen, što od atmosfesrkih padavina, što, kako meštani tvrde, od izlivanje planinskog bujičnog potoka Tulovska reka.

 

Meštanin Gornjeg bunibroda Aleksadndar Dobraš kaže da su sadašnje poplave gore od onih iz 2010.godine.

„Ne postoji kuća u čiji podrum nije ušla voda, a najviše su stradale kuće pored puta. Tu u nekim podrumima visina vode je do metar i po. Ljudi su očajni“, kazao je ovaj meštanin za JuGmediu.

foto: Jugmedia

U selu ima mali broj crpnih pumpi i to je, dodaju, ono što im je najpotrebnije. Iz preventivnih razloga isključena je struja iz trafostanice, pa je i taj problem snašao seljane.

Blokiran je i put i Prema Grdelici, kod kružnog toka, takođe na izlazu iz Leskovca jer je poplavljen i sam put i sela pored puta.

poplava-juzna-morava-grdelica-1
foto: Jugmedia

U Samoj Grdelici izlila se Južna Morava i poplavila lokalni put, 200 metara od centra varoši, gde se strahuje od većih poplava, kakvih je bilo pre nekoliko godina.

U leskovačkom selu Jelašnica, Jelašnička reka koja se uliva u Južnu Moravu, srušila je most pa je i to selo sada odsečeno od sveta.

poplava-morst-jelasnica
foto: Jugmedia

Štab za vanredne situacije reagovao je jutros i u leskovačkim selima prema Vučju. Pod vodom je dvadesetak domaćinstava u velikom Trnjanu i Presečini, kao i okolne oranice.

Selo Oraovica kod Grdelice je takođe u haosu jer su planinski bujučni potoci odneli sve puteve, bukavlno ih preorali.

Na licu mesta je predsednik Skupštine grada Leskovca Aleksandar Đurović sa saradnicima. Pokušava se da se mehanizacijom spasi što se može spasiti. Veći deo sela je bez struje jer su na pojednim kućama pokidane strujne žice i kablovi.

Štab za vanredne situacije opštine Bojnik jutros je zbog poplava kakve se ne pamte poslenjih godina proglasio vanredno stanje u Bojniku i selima Pridvorica, Dragovac, Đinđuša, Lapotince, Kacabać, Kosančić, Stubla i Gornje Brijanje.

 

Posted by Dejan Stojanović on Monday, January 11, 2021

U ovoj opštini poplavljeno je više od 250 domaćinstava, a na pojedinim mestima vršena je evakuacija ugroženih stanovnika.

“U naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dve osobe u selu Kosančić, od kojih je jedno nepokretno”, saopštio je MUP.

bojnik-poplava-1-1
foto: Jugmedia

Do trenutka pisanja vesti zbog visoke vode na putu Leskovac-Bojnik, gde je u jednom delu visina vode oko 80 cm, zabranjen je ulaz u selo Pridvorica, i na tom delu poplavljena su sva domaćinstva.

foto: Jugmedia

Građani i članovi Štaba za vanredne situacije, sa policijskim i vatrogasnim ekipama, dežurali su noćas na mnogim lokacijama u Vlasotincu jer su obilne padavine dovele do plavljenja dvorišta i kuća u nižim delovima opštine. Prekinuto je vodosnabdevanje, a većina brdsko-planinskog dela opštine je bez struje, kažu u Štabu za vanredne situacije.

vlasotince-poplava
foto: Jugmedia

Sva planinska sela su bez struje, kažu u EPS_u. Deo Vlasotinca pored nekadašnje fabrike “Besko” je takođe bez struje. Isključeni su i stubovi javne rasvete koji su pod vodom.

Magistralni put Leskovac – Vlasotince je na dva mesta jutros bio teško prohodan, kod Stajkovca i Konopnice, gde je policija regulisala kretanje, izveštava Jugmedia.

Najmanje 4 razloga zbog kojih ne smemo dozvoliti rudnik litijuma kod Loznice

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
275 Shares
275 Shares
Share via
Copy link