Koronavirus Srbija

Pred nama je opet vikend policijskog časa: Izvesna trodnevna zabrana kretanja za 1. maj

grad-prazne-ulice

Predstojećeg vikenda će na snazi biti potpuna zabrana kretanja, policijski čas, i to od petka u 18h, do ponedeljka u 5 časova ujutru, potvrdio je predsednik Srbije.

Vučić je tokom otvaranja Covid bolnice u VMC Karaburma, rekao i da će zabrane kretanja tokom vikenda važiti bar još dve nedelje.

Za prvomajske praznike će najverovatnije biti uveden trodnevni policijski čas.

Konačna odluka o dužini zabrane kretanja koja će važiti prazničnog vikenda još nije doneta, ali je, po mišljenju struke, najracionalnije da se ne ugroze pozitivni trendovi pada broja zaraženih, pišu Novosti i B92. Tako je najrealnija opcija produženog policijskog časa – od četvrtka, 30. aprila u 18 časova, do ponedeljka, 4. maja, do 5 časova ujutru.

Takođe, preovlađuje i stav da se pitanje eventualnog ukidanja vanrednog stanja nađe na dnevnom redu tek posle Đurđevdana, 6. maja.

Mere koje su donete u borbi protiv pandemije donekle su ublažene, pa je tako zabrana kretanja radnim danima skraćena za jedan sat i sada traje od 18 sati do 5 časova ujutru.

Takođe, najstarijim građanima dozvoljen je izlazak napolje tri puta nedeljno – utorkom, petkom i nedeljom, od 18 do 1h, u trajanju od pola sata, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad preduzetnika poput auto-mehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Druge radnje trebalo bi da budu otvorene od 27. aprila ako imaju manje od 300 kvadrata. Reč je o frizerskim salonima i salonima lepote, teretanama, ali će za njih morati da bude obezbeđena posebna zaštita. Za hotele, banje, tržne centre, međugradski saobraćaj, aerodrome, restorane i kafiće planirano je otvaranje između 3. i 10. maja.

Kon: Ukidanje vanrednog stanja pre kraja epidemije

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link