Magazin

Polcija obilazi aktiviste koji su pozivali na protest i preti krivičnim prijavama

ns-protesti
Foto: Aleksandar Ivanišević/Luftika

Učesnike protesta širom Srbije, koji su najavljeni za danas u 14 sati, od sinoć obilaze pripadnici policije i upozoravaju da će, u slučaju bolakade, krivično i prekršajno odgovarati, javlja portal Nova.rs.

Tom portalu je potvrđeno da su pripdnici MUP-a obavili informativne razgovore sa aktivistima iz Pančeva, Kule, Požarevca, Požege, Boljevca, Topole, Gornjeg Milanovca, Prijepolja, Aleksinca…

Kako saznaje Nova, aktivistima je zaprećeno da će snositi prekršaniju i krivično odgovornost, ukoliko blokiraju puteve i izađu na protest.

Jedan ovakav slučaj već je zabeležen u Užicu, gde je tamošnjem uglednom doktoru Željku Bacotiću policija upala u kuću jutros u 6:45 i zapretila mu da ne učestvuje na današnjim protestima.

Mnogima od njih je policija došla u večernjim časovima na kućnu adresu, a od jutros su intezivirane posete i sve više aktivista prijavljuje da su dobili “upozorenje o posledicama današnjeg protesta”.

Učesnici protesta upozoravaju da policija ne sme bez naloga tužioca da uzlazi u stanove i da ih pretresa i poručuju svima koji dožive slično iskustvo da obavezno zatraže nalog od pripadnika MUP-a.

Oni dodaju da policijski službenici ne smeju da pozivaju građane kako bi im preteli da će biti odgovorni ukolkko se nešto desi, već da je njihov zadatak da omoguće bezbednost građanima.

Pokret „Ekološki ustanak“ poručio je učesnicima protesta da imaju na raspolaganju tim advokata koji je spreman da pomogne i da će svako biti pravno zaštićen.

Olivera Zekić: Sve koji protestuju treba uhapsiti zbog terorizma, ja nisam sa sela i ovo nema veze sa ekologijom

OGLAS

51 Shares
Share via
Copy link