Balkan Magazin

Policajac u BiH godinama uzimao novac i jagnjetinu od vozača kamiona kako im ne bi pisao kaznu

elvedin-dzigum

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umesto da ga kazne, oni su ga štitili.

Kamiondžije koji prevoze trupce po šumskim putevima Bosanskog Petrovca, gradića na severozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), voze rizikujući visoke kazne. Njihovi kamioni su često neispravni i pretovareni, a to dobro zna i policajac Elvedin Džigum. Ali umesto da ih je kažnjavao, on je od vozača uzimao mito i opraštao im prekršaje, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

– Pored njega nisi mogo proći ujutru. Znali smo dosta puta i sami stati jer ako prođeš kamionom, on sedne u auto i ide za tobom pa te zaustavi nasred puta – priseća se Stefan Matijaš, vozač prijedorske firme „VB Progres“.

Zato su vozači počeli podmićivati policajca.

U aprilu 2022. godine Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) je optužilo Džiguma da je tokom 2021. uzimao mito. Prema optužnici, prikrivali su ga i štitili kolega Slavko Šobot i bivši komandiri policijskih stanica (PS) Bosanski Petrovac i Bihać Nermin Mahmutspahić i Šemsudin Dedić.

Međutim, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrivaju da ovaj policajac nije uzimao novac samo od vozača.

Najmanje šest vlasnika drvoprevozničkih firmi kažu da su mu godinama davali novac, dovozili mu pelet i drva te plaćali ručak i pored kontrole na cesti. Džigum je zauzvrat puštao njihove vozače te im umanjivao ili brisao kazne.

Vlasnici svjedoče i da je tražio na stotine maraka za šefove MUP-a.

– Imamo neku feštu, de pitaj gazdu bi l’ učestvovao za janje – prisetio se vlasnik „VB Progresa“ Vjekoslav Bašić kako mu je vozač prenio Džigumove riječi nakon susreta na cesti.

Prevoznici su 2019. prijavili policijsko reketiranje Muji Koričiću, tadašnjem komesaru MUP-a USK, ali on na to nije reagovao.

Iako se u policijskim redovima o navodima o reketiranju i ranije čulo, Džigum je nagrađivan za naročite uspehe u radu. Istraga protiv službenika MUP-a je pokrenuta nakon što ih je razotkrila koleginica Milica Latinović.

Prema podacima iz istrage, Koričić je preko Džiguma utecao na brisanje i smanjivanje saobraćajnih prekršaja prijatelju, vlasniku drvoprevozničke firme. Ipak, optužnica je zaobišla komesara, ali je kasnije označen kao saučesnik.

Koričić kaže da nije znao za Džigumove nezakonite radnje, a Džigum tvrdi da ni od koga nije uzeo novac.

Policajac PS Bosanski Petrovac Elvedin Džigum je dolazio na posao već oko pet ujutro, sat pre početka smene.

– Ja da zakasnim na posao, pa to se nije moglo desit nikad – kazao je novinarima CIN-a.

Kada bi bio raspoređen na popodnevni rad, komesar Koričić ili bihaćki komandir Dedić intervenisali bi kod kolege Mahmutspahića da ga vrati u prvu smenu, utvrđeno je tokom istrage.

Džigumovi uranci kriju priču koja je zainteresovala Kantonalno tužilaštvo USK. On bi rano ujutro na magistralnom putu u mestu Bravsko čekao šticare, kamione koji su izvlačili drva iz šume, i pisao im kazne zbog pretovarenosti ili neispravnosti.

Vozač Matijaš kaže da je za Džiguma čuo od kolega i pre nego je njegova firma počela voziti drva kroz Bosanski Petrovac. Bio je na glasu kao policajac koji će oprostiti kaznu u zamenu za novac.

Kada ga je prvi put zaustavio, Matijaš je prihvatio kaznu i nije mu dao mito.

– Onda je on nas počeo zatezati: te vanredni tehnički, te ovo, te ono. Mi da odemo na vanredni tehnički sa dva kamiona, izgubimo čitav dan. Samo nas zadržava. I onda smo njemu stavljali po 10-20 maraka u saobraćajnu.

Tužilaštvo USK je optužilo policajce Džiguma i Šobota te komandire Mahmutspahića i Dedića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojim su pribavljali korist drvoprevoznicima.

Šobot je u službenu bazu unosio kazne koje je Džigum umanjivao, a Mahmutspahić i Dedić su naređivali da se prekršaji ne procesuiraju ili zapisnici o prekršaju unište.

Džigum se tereti da je od aprila do juna 2021. godine 70 puta uzeo mito od vozača iz najmanje 17 firmi. Sa onima koji su davali više održavao je dobre veze pa bi im javljao kada je patrola na putu, a onda naknadno tu uslugu naplaćivao.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo.

Novosadski policajac oteo mladića i tražio mu 400€, a snimak maltretiranja poslali njegovoj devojci

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
69 Shares
Share via
Copy link