Magazin Svet

Krimski most u plamenu, očekuje se brutalan odgovor Rusije, u igri 4 scenarija, 2 posebno opasna (VIDEO)

krimski-most
FOTO: PRINTSCREEN TWITTER

Konačno i to se desilo posle skoro četiri meseca konstantnih pretnji i bojazni o napadu Ukrajinaca, u subotu rano ujutru delimično je uništen Kerčki ili kako ga još zovu Krimski most.

Nacionalni teroristički komitet Rusije kratko se oglasio saopštenjem u kome je naveo:

„Danas u šest sati i sedam minuta na automobilskom delu Krimskog mosta sa strane Tamanskog poluostrva u vazduh je dignut kamion, što je dovelo da zapaljenja sedam cisterni sa gorivom železničkog voza koji se kretao prema poluostrvu Krim“, kaže se u izveštaji Nacionalnog antiterorističkog komiteta.

Dok je eksplozija i razaranje mosta izazvalo talas oduševljenja i likovanja da je zadat ruskom predsedniku Vladimiru Putinu jak udarac, s obzirom da je Krimski most dug 19 kilometara bio njegov lični projekat, koji je pokrenut aprila 2015. godinu dana posle aneksije Krima.

S ukrajinske strane o napadu oglasio se Mihail Podoljak savetnik predsednika Ukrajine Zelenskog, koji je napisao je na svom Telegram kanalu da je Krimski most “samo početak“

„Krimski most je samo početak,sve što je ilegalno biće srušeno. Sve što je ukradeno,mora biti vraćeno Ukrajini,sve što je Rusija okupirala ,biće oslobođeno“.

S druge strane na ruskoj strani Putin se nije oglašavao, osim da je naredio detaljnu istragu.

Mogući scenario napada

Već sada spekuliše se mogući odgovor Rusije na Krimski most, pošto je Moskva više puta upozoravala da će se osvetiti žestoko ako most bude napadnut i gađan.

Kako bi se Rusi mogli osvetiti?

  1. Podizanje strateških i bombardera dugog dometa, i lansiranje krstarećih raketa i takitčkih balističkih raketa tipa Iskander M i K na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, hidrelektrane, termolektrane, razvodna postrojenja sa čime bi veliki deo teritorije Ukrajine ostavili bez struje. Tu bi spadala i železnička infrastruktura. Takođe moguća meta bi bila industrijska postrojenja, remontni zavodi
  2. Kao moguća meta napada bili bi označeni i centri odlučivanja Kijeva. Naime, još prilikom prvih pretnji Ukrajine napadom na Krimski most. Meta napada osim generalštaba i samog načelnika Zalužnog, mete bi bile vidovi ukrajinske vojske. Takođe i sam Zelenski bi se verovatno našao na udaru ruskih raketa, jer je označen kao inspirator sa svojim savetnicima za napad na Krimski most.
  3. Treći scenario je najmanje verovatan, a predviđao bi u nekom suludom sceanriju upotrebu i taktičkog nukelarnog oružja. Iako je naglašavano i ponavljano više puta da Rusija neće upotrebiti nukelarno oružje u Ukrajini, opcija da će nekog možda da savlada bes i ishiteno da reaguje ne može sa 100 postonom sigunrošću da se odbaci.
  4. Ovaj scenario je malo verovatan da će Rusija udariti po ciljevima saveznika Kijeva. Tu se pre svega misli na Britance i Amerikance, koje Moskva označava glavnim inspiratorima napada Ukrajine na Krim. Mogući udar bio bi po zonama baziranja vojske SAD u okolnim zemljama koje su u NATO, a sa tim bi usledio totalni rat sa Severoatalnskom alijansom, jer bi momentalno bio aktiviran član pet.
    U svakom slučaju da se bilo koji od ova četiri scenarija primeni svet je nikad bliže totalnom ratu na istoku Evrope.

Ukrajinska novinarka istetovirala dvoglavog orla, Ukrajina kao Kosovo, Rusija laže poput Srbije

Izvor: Kurir.rs

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link