Magazin

Drvokradice iz zasede ubile anđela čuvara kišnih šuma Amazona

Paulo Paulino Guajajar ili Lobo (što na portugalskom znači “vuk”) ubijen je u početkom novembra 2019. dok je lovio u rezervatu Arariboia. “Anđeo čuvar kišnih šuma Amazona”, napadnut je iz zasede i upucan u glavu.

Tokom zasede koju su navodno postavile ilegalne drvoseče u severoistočnoj brazilskoj državi Maranhao ubijen je brazilski plemenski vođa koji se borio za očuvanje kišnih šuma, dok je drugi ranjen.

On je bio jedan od predvodnika adcije gašenja velikog požara koji je zahvatio veliki deo prašume Amazon.

Njegov prijatelj Laercio, takođe pripadnik plemena Guajajara, ranjen je, piše Rojters.

Mnoga indijanska plemena u Amazoniji tvrde da su izloženi sve većim pretnjama drvoseča i stočara. Broj požara kojim je raščišćavana zemlja u prašumi je naglo porastao u julu i avgustu i izazvao uzbunu u međunarodnoj zajednici zbog uništavanja regiona koji se smatra vitalnim za borbu protiv klimatskih promena.

Zabrinutost za prašumu je samo povećana otkako je početkom godine u Brazilu na vlast došao ekstremni desničar Žair Bolsonaro. On je u kampanji obećavao slabljenje zakonskih zaštita prirodnih resursa i indijanskih teritorija.

“Bolsonarova vlada ima na rukama krv domorodaca”, izjavila je brazilska organizacija APIB, koja predstavlja više od 900.000 domorodaca.

Zavet plemena Amozonije: Daćemo poslednju kap krvi da spasimo ovu šumu!

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
33 Shares
Share via
Copy link