Svet

Ruski milijarder poginuo u padu helikoptera, 5. misteriozna smrt oligarha od početka rata u Ukrajini (FOTO)

Poginuli ruski milijarder
Foto: Twitter / DTNNEWUpdates

Od izbijanja rata u Ukrajini, brojni ruski biznismeni i oligarsi poginuli su pod čudnim i nerazjašnjenim okolnostima ili su umrli od posledica iznenadnih “ozbiljnih bolesti”, a većina je skončala nakon što su se usprotivili lideru Kremlja.

Ova situacija nekako neodoljivo podseća na način na koji se KGB obračunavao sa političkim protivnicima i bivšim saradnicima još za vreme Sovjetskog saveza.

Najnovija u nizu “čudnih smrti” je odlazak ruskog milijardera Vičeslav Taran (53), koji je poginuo je u helikopterskoj nesreći u Švajcarskoj pod misterioznim okolnostima, piše britanski The Sun.

Pad helikoptera pod nerazjašnjenim okolnostima

Naime, nesreća se dogodila na jugoistoku Francuske u blizini sela Elze, nakon što je helikopter Eurocopter EC130 (H130) poleteo iz Lozane.

Prema navodima britanskog tabloida koji se poziva na lokalne medije iz Monaka, u helikopteru je bilo predviđeno da bude još jedan neimenovani putnik, ali on je u poslednjem trenutku otkazao ukrcavanje na koban let, piše Kurir.

Druga stvar koja budi sumnju jeste činjenica da mu se helikopter srušio po lepom vremenu, prenosi Daily Mail.

Francuski pilot (35), koji je upravljao letelicom, takođe je poginuo u nesreći.

Helikopter udes ruski milijarder
FOTO: EAST2WEST NEWS / WILLWEST NEWS / PROFIMEDIA

Zamenik javnog tužioca u Nici posetio je mesto nesreće i rekao da ne može isključiti krivicu “trećeg lica”.

Sumnja se da je prao novac kroz kriptovalute

Inače, Taran je osnivač trgovačke i investicione platforme Libertek i Forek Club, a prema pojedinim informacijama bio je blizak sa ruskim obaveštajnim službama.

Ruski milijarder
FOTO: EAST2WEST NEWS / WILLWEST NEWS / PROFIMEDIA

Međutim, on je navodno imao veze sa ruskim spoljnim obaveštajnim službama.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN opisala ga je kao „milijardera kripto biznismena”, optužujući ga da je odgovoran za „pranje ruskih sredstava kroz sistem operacija kriptovaluta”, prenosi The Daily Star.

Niz smrti ruskih oligarha od početka rata u Ukrajini

Taranova smrt je usledila nakon što su brojni ruski biznismeni umrli u misterioznim okolnostima, u periodu nakon izbijanja ruskog rata u Ukrajini.

Ranije ovog meseca, Viktor Čerkesov, 72, bliski KGB-ov špijunski mentor ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je pretrpeo degradaciju nakon što se usudio da javno kritikuje lidera Kremlja, umro je od neobjašnjive „ozbiljne bolesti“.

Među nedavnim smrtnim slučajevima je i Ivan Pečorin, 39, direktor Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, koji je u septembru “pao preko palube” sa svoje jahte.

Pavel Pčeljnikov (52), PR menadžer Ruskih železnica ubijen je istog meseca u svom stanu u Moskvi.

Na listi misteriozno poginulih je i Aleksandar Tjulakov (61), visoki izvršni direktor Gasproma, koji je pronađen obešen u svojoj kući, takođe u Moskvi.

Izvor: Kurir

Goli ruski multimilioner i žena pronađeni iskasapljeni, na zidu krvlju ispisana jeziva poruka

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link