Magazin Novi Sad

U petrovaradinskom Gradiću oluci vise sa kuća, a kod stepeništa za Đavu curi otrovni gas (FOTO)

Gradić oluci gas
Foto: Printscreen / Instagram / serbialive_novisad / terenac74

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave predstavlja pravo istorijsko i kulturno blago, zaokruženu očuvanu arhitektonsku baroknu celinu koju ima retko koji grad na svetu i koja predstavlja najveći turistički potencijal Novog Sada i okoline, nažalost zasad nedovoljno iskorišćen.

Podrgađe, koje Novosađani od milja rađe zovu Gradić, decenijama je bilo prepušteno zubu vremena i propadanju, ali su se gradske vlasti u poslednjih nekoliko godina upustile u detaljnu rekonstrustrukciju fasada, kako bi ovom istinskom dragulju vratile sjaj.

Osvežavanje fasada savršeno se “poklopilo” sa godinama u kojima je Novi Sad poneo titule Omladinske prestonice kulture 2019. i Evropske prestonice kulture 2022. godine, kako bi i brojni posetioci mogli da se dive ovom biseru barokne arhitekture.

Međutim, kako je godina kulture prošla, tako se izgleda nastavilo sa fušerajem po kojem smo, nažalost, postali nadaleko poznati.

“Možda je umetnička instalacija”

Naime, na Instagram stranici serbialive_novi sad osvanule su fotografije nedavno postavljenih oluka na zgradi u ulici Vladimira Nazora, koji su izgleda proizvoljno izmereni, a kako je ulica pod nagibom, neki štrče i više od metar iznad zemlje.

” Gradić – turistička atrakcija. Neko izmerio otprilike 5 metara za oluke i naručio 5 istih. E sad, što ulica ide nizbrdo, ko će o tome razmišljati”, stoji u opisu objavljenih fotografija.

Inače kada je građena, ulica nije bila predviđena za automobilski saobraćaj, pa je kaldrma već odavno propala, prepuna je “udarnih rupa” i nije do sada rekonstruisana, a možemo samo zamisliti kako će izgledati kada počnu da šikljaju slapovi iz novopostavljenih oluka tokom obilnih kiša.

Oluci Gradić 2
Foto: Instagram / Serbialive_novisad / terenac74

Osim što pešaci treba da budu pripremljeni na neočekivano tuširanje, moraju dobro da paze da ne odvale glavu o neku od štrćečih cevi prilikom šetnje kroz ulicu.

Oluci Gradić
Foto: Instagram / serbialive_novisad / terenac74

Naravno, ovakav fušeraj izazvao je i niz komentara naših sugrađana na društvenim mrežama.

“Pa kad se zapošljavaju po “ko bolje liže čajni kolutić SNS predstavnicima”, a ne po stručnosti”, “Taman kad prođeš da nalije pune cipele ili čizme. Žalosno što je tako, što se radi sve ofrlje…Sve je više takvih”, “Možda je to umetnička instalacija”, pisali su Novosađani na Instagramu.

Stepenište blokirano zbog curenja otrovnog gasa

Inače, ovo nije jedina čudna stvar u Gradiću ovih dana, pošto je stepenište koje vodi na tvrđavu pored samostana Svetog Jurja blokirano metalnom ogradom, na kojoj stoji natpis “Otrovni gas – Ne otvaraj vrata, jer preti smrtna opasnost”, koji je okačila JKP “Ciklonizacija”.

Otrovni gas stepenište
Foto: Instagram / serbialive_novisad / terenac74

Kako je objavljeno u postu na Fejsbuk stranici “Tvrđava Petrovaradin – Spirit of Serbia“, na licu mesta su saznali da je u toku jedna od faza konzervacija pomenute crkve.

“Pristup ovom delu tvrđave je zabranjen, fizički obezbeđen i do daljenjeg (od 4 do 10 tak dana) biće nedostupan građanima, posetiocima i svim onim drugim konzumentima tvrđave”, stoji u opisu objave.

Radnik koji ih je upozorio da tuda ne idu, objasnio im je “da se u crkvi vrši tretiranje crvotočine, te zbog mogućnosti isparavanja, svi oni prolaznici koji bi eventualno išli stepenicama, postoji mogućnost da se ista ta hemija udahne i u najgorem slučaju dovede do smrtnog ishoda”, stoji u saopštenju, uz napomenu da se za ovaj proces “koriste savremeni sertifikovani preparati”.

Kako navode, na zvaničnom sajtu “Ciklonizacije”, poslednja ažurirana vest je stara viši od 3 godine, tako da “pored svih medija i zvaničnih izvođača ovog poduhvata javnost nije upozorena, pogotovo što se radi o ovakvom nimalo prijatnom upozorenju”, zaključuju u svojoj objavi.

Zbog novog GUP-a teško će Petrovaradinska tvrđava na listu Uneska

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link