Magazin Novi Sad

Doktorka Ljubica, još jedna žrtva novosadskog PMF-a: Nisu priznali sopstvenu diplomu

pmf-novi-sad
Foto: Bojan Kalkan

Profesor Univerziteta u Beogradu Miroslav Dramićanin izazvao je pravu pometnju u javnosti “eksperimentom” kojim je želeo da raskrinka konkurse na novosadskom PMF-u i činjenicu da je do pozicije na tom fakultetu nemoguće doći ukoliko tamo već niste zaposleni.

Svega tri dana kasnije, ispostavlja se da Miroslav nipošto nije usamljen slučaj. Doktorka fizičkih nauka Ljubica Đačanin Far je još jedna naučnica koja je zbog nepotizma i nemogućnosti napredovanja napustila Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu.

Mada je na ovom fakultetu magistrirala, a potom i doktorirala fiziku u svojoj 35. godini, dr Đačanin Far nikada nije mogla da napreduje dalje od asistenta. Na PMF su joj, ,kako kaže, zamerali što je osnovne studije završila na Tehnološkom fakultetu, te da „nije fizičar“, uprkos doktoratu.

– Na PMF-u sam bila zaposlena od 2006. godine. U međuvremenu sam magistrirala i doktorirala fiziku, a 2014. sam uz poteskoće izabrana za asistenta, jer „nisam fizičar“.

Uprkos tome sto sam ispunjavala sve uslove za docenta, nisam mogla da napredujem dalje od mesta asistenta sa doktoratom, a sve iz tog apsurdnog razloga – kaže dr Đačanin Far, napominjući da PMF praktično ne priznaje sopstvenu diplomu:

– Pitala sam zašto su mi uopšte dozvolili da magistriram i doktoriram fiziku, ako sopstvenu diplomu ne žele da priznaju. Svuda u inostranstvu je prednost imati znanja i stručnost iz više oblasti, ali ovde je to ispao problem – kaže ona.

Nakon što je i po drugi put izabrana za asistenta sa doktoratom, Ljubica je pred sam istek ugovora otišla sa PMF krajem 2021.

– U decembru 2021. mi je isticao ugovor i tada bih ostala bez posla na PMF. Imala sam tu sreću da godinama sarađujem sa Institutom za nuklearnu fiziku “Vinča”, tako da sam sada tamo i zaposlena – ističe naučnica.

Uprkos svom lošem iskustvu, dr Đačanin Far je nedavno ponovo konkurisala za mesto docenta na PMF, ali je već u startu videla da su joj šanse nikakve. Kako kaže za Nova.rs, već na samom početku je bilo jasno da je konkurs praktično već namenjen drugom kolegi.

– Izbor za docenta zahteva pristupno predavanje. Tema se određuje i javlja kandidatima 15 dana pre ispita. Meni nije javljena, već sam je saznala ‘izokola’, od drugih kolega. Tada sam shvatila da nemam više živaca da ponovo prolazim kroz sve to, digla sam ruke i povukla se – prepričava Ljubica.

Prema njenim rečima, za docenta je izabran kolega koji je studirao deset godina osnovne studije, a doktorirao je nedavno, u 45. godini, svega mesec dana pre raspisivanja ovog konkursa za docenta.

– Jednostavno, stručnost nije kriterijum na katedri za fiziku na PMF. I to nije samo danas tako. Uvek je bilo pitanje ko koga štiti, ko će za koga da glasa, ko je u čijoj grupi – objašnjava Ljubica, dodajući da je interes studenata na kraju liste prioriteta.

Podsetimo, dekanka dr Milica Pavkov Hrvojević demantovala je profesora Dramićanina koji je bizarnim nizom dešavanja ostao bez mesta na novosadskom PMF-u.

Ipak, priča Ljubice Đačanin Far postavlja nova pitanja i baca novu senku na funkcionisanje PMF-a u Novom Sadu.

Izvor: Nova.rs

Profesor dobio stotine poruka posle “eksperimenta”: “Nekom otac ostavio firmu, a meni moj mesto na fakultetu”

Čitajte Luftiku na Google vestima

46 Shares
Share via
Copy link