Novi Sad

Novi Sad oblepljen plakatima koji mere zagađenje: “Suludo je da vlast krije informacije” (FOTO)

Skup plakati zagađenje
Foto: Luftika

Ekološki aktivisti nas već mesecima upozoravaju da udišemo izuzetno zagađen vazduh, a taj problem je posebno prisutan u zimskom periodu, kada možemo da ga “vidimo”, a pritom često ima i neprijatan miris.

U takvim okolnostima, savetuje se izbegavanje boravka napolju, pa čak i zatvaranje prozora.

Pokret “Kreni-promeni” je već dugo uključen u podizanje svesti građanstva o problemu zagađenja, za koje nude i konkretna rešenja.

Nedavno su na više lokacija u preko 25 gradova u Srbiji postavili specijalne bilborde sa QR kodom, čijim se skeniranjem može videti trenutni nivo zagađenja, između ostalog i na 10 mesta u Novom Sadu.

Međutim, bilbordi o zagađenju su u međuvremenu uklonjeni sa novosadskih ulica nakon pritisaka gradskih vlasti na privatnu firmu koja ih je postavila, zbog navodnog širenja panike, pošto pokazuju koliki je zaista stepen zagađenja.

Zato je danas organizovana akcija lepljenja plakata sa QR kodom po gradu, kako bi građani bili u svakom trenutku svesni koliko otrovan vazduh udišu, iako su iz “Kreni-promeni” saopštili da je gradska vlast popustila pod pritiskom i da će uklonjeni baneri biti vraćeni nakon nove godine.

Lepljenje plakata 2
Foto: Luftika

“Svako može u svom kraju da raširi istinu o zagađenju”

Akcija lepljenja plakata je započeta okupljanjem ispred Vladičanskog dvora u 17 časova, a tom prilikom se okupilo nekoliko desetina građana.

Okupljenima se ispred pokreta “Kreni-promeni” obratio Savo Manojlović, koji je poručio da lepljenjem specijalnih plakata svako može u svom kraju da raširi istinu o zagađenju.

Savo manojlović megafon
Foto: Luftika

– Oblepićemo celu Srbiju, a danas i Novi Sad. Doneli smo plakate, svako može u svom kraju da raširi istinu o zagađenju. Ovo nije akcija ni protiv koga. Pozivamo sve ljude, bez obzira koga podržavaju i za koga glasaju da uzmu plakate i oblepe svoj kraj.

Ovde mogu da skeniraju i da vide sve informacije koje se tiču zagađenja. Postaćemo srećnije društvo kada budemo rešavali problem po problem koji se tiče svih građana – poručio je Manojlović okupljenim građanima.

Skup protiv zagađenja
Foto: Luftika

Suludo je da vlasti kriju informacije od građana

Kako je objasnio za Luftiku, smatra da je sjajna stvar što će bilbordi biti vraćeni na novosadske ulice, jer je suludo da vlast krije informacije od građana.

– Mislim da je poprilično suludo da se informacije poput zagađenja kriju. Već smo ponudili konkretna rešenja kada je zagađenje u pitanju. Treba da se postave sistemi za odsumporavanje.

Pravo pitanje je šta se dešava sa sistemima za odsumporavanje u Kostolcu. Treba povećati budžete za mala kućna ložišta, a RTS svakodnevno treba da izveštava o ovom problemu – počinje Savo razgovor za naš portal.

On smatra da bilo koja državna ili javna institucija nema prava da uskraćuje građanima pravo na informisanje.

Skup
Foto: Luftika

– Suludo je bilo kakva konkretna rešenja ili deljenje informacija doživljavati na neki način kao neprijateljstvo. To su problemi koji se tiču svih građana, a najnoviji incident sa amonijakom u Pirotu jeste pravi pokazatelj. Ako imate lošu železnicu, suština je da se ona popravi, a ne kriti informacije, jer onda dolazi do takvih nesreća.

Sve što eksperti ukazuju vezano za “Rio Tinto” pokazuje da ipak treba raditi na ovoj problematici. Zamislite sve što su stručnjaci obrazlagali, kada ćete imati sumporne kiseline – kako će one biti transportovane u ovoj zemlji? Prema tome, ovo što radimo se tiče svih građana i nema potrebe da bilo koja državna ili javna institucija krši prava građana i prava na informisanost – ističe Manojlović.

Slučaj “pamučna pluća”

Pritisak gradskih vlasti rezultirao je da postavljeni bilbordi u gradu budu privremeno uklonjeni, a Savo podseća i na situaciju od pre dve godine, kada su preko noći nestala postavljena pamučna pluća, za šta je, ispostavilo se, bilo odgovorno komunalno preduzeće.

– Svi znamo da su u Beogradu pre dve godine ukradena čuvena pamučna pluća koja su pokazivala zagađenje. Prvo je negirano da su ih gradske vlasti uklonile, a policijske kamere uhvatile komunalno preduzeće u krađi pluća.

Na kraju smo imali apsurdnu situaciju da vama komunalno preduzeće nešto krade. Međutim, nakon toga nije bilo incidenata, bilbordi koji mere zagađenje i dalje stoje u Nišu i Beogradu. Novi Sad je jedini grad gde su oni bili uklonjeni – priča Manojlović.

Novi Sad plakatiran, slične akcije najavljene po čitavoj Srbiji

Privatno preduzeće bi trebalo da vrati uklonjene bilborde u Novom Sadu početkom sledeće godine, nakon argumentovanog pritiska javnosti.

– Dobili smo informaciju da će biti vraćeni od nove godine, pa ćemo pratiti situaciju. U svakom slučaju, to nas neće sprečiti da oblepimo čitavu Srbiju i da raširimo istinu o zagađenju.

Planiramo slične akcije i po drugim gradovima, preko sistema “Kreni-promeni” preko 300 ljudi se javilo da učestvuje u ovim akcijama i da oblepi svoj grad – završava Manojlović priču za Luftiku.

Nakon što se Manojlović obratio okupljenima i bezuspešnog pokušaja ometanja skupa od strane Tomislava Lovrekovića, građani su plakatima oblepili centar grada kako bi naši sugrađani bili svesni količine toksina koje udišu svakodnevno.

Slične akcije planirane su i u ostalim gradovima u Srbiji.

Novosadska vlast uklanja bilborde koji mere zagađenje i menja ih plakatima Miroslava Ilića (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link