Gazirana tečnost zlatno-žute boje na koju se naslanja debeo sloj pene, gorkog ukusa ali osvežavajuća, u čuvenoj „zidarskoj“ flaši od pola litre, limenci ili znojavoj krigli, mnogima je prvi izbor i prva asocijacija kada je reč o alkoholnim napicima.
Izlazak u grad sa društvom, gledanje utakmica ili bilo koji drugi vid okupljanja u Srbiji i širom sveta, gotovo je nezamisliv bez piva – svetlog, tamnog, zanatskog, pšeničnog, a uskoro verovatno i onog obogaćenog sa cinkom.
Studenti četvrte godine Hemijskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa asistentima i profesorom, proizveli su pivo obogaćeno cinkom sa, kako navode, „imunostimulišućim dejstvom i efektom protiv starenja“.
„Probao sam pivo koje su napravili studenti i moram da priznam da su ga odlično ,skuvali'“, navodi u pisanom odgovoru za BBC na srpskom Vladimir Beškoski, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu.
Laboratorijske vežbe na kojima su studenti napravili ovaj napitak bile su deo profesorovog izbornog predmeta Biotehnološka i industrijska biohemija, kojima su rukovodile asistentkinje Kristina Joksimović i Marija Lješević.
Kao standardno zanatsko, ali sa jednom važnom razlikom
Do saradnje profesora, asistenata i ostalih naučnika koji su uključeni u projekat sa studentima došlo je jer se, navodi Beškoski, na Hemijskom fakultetu trude da im „omoguće dobro znanje“ iz raznih oblasti ove nauke, te da ga „primene u praksi“.
„U okviru realizacije projekta prethodno su optimizovani svi delovi proizvodnog procesa, a potom su koleginice i kolege na vežbama testirali dobijanje piva na nešto većoj skali od eksperimentalne“, dodaje.
Tako je tokom poslednjih meseci razvijano pivo koje se po mirisu, ukusu i mnogim drugim svojstvima ne razlikuje od standardnih zanatskih (kraft) piva, osim u „jednom važnom mikroelementu“ – cinku.
Za ovaj mineral su se opredelili jer pored mnogih drugih hranljivih sastojaka i vitamina, njega nema u značajnijim količinama u pivu, ističe profesor.
Dodaje da je time takođe „poboljšan proizvod koji je u ljudskoj upotrebi hiljadama godina“.
Još jedan od razloga zašto je cink postao prvi izbor bila je pandemija korona virusa i potreba da se „ljudsko zdravlje očuva“ i „smanji pritisak na zdravstveni sistem“.
„Imunostimulišuće dejstvo i efekat protiv starenja“
Profesor Beškoski kaže da je najizazovniji deo bio kako dobiti „,organski vezan cink“ u najpovoljnijoj, optimalnoj količini, a zatim i pivo u kome sadržaj ovog minerala neće prevazilaziti preporučeni dnevni unos.
Naposletku su u tome uspeli – prvo su dobili cink koji je organski vezan, a zatim i kvasac koji su koristili za dobijanje piva.
Zahvaljujući organski vezanom cinku, pivo sa Hemijskog fakulteta ima „imunostimulišuće dejstvo“, kao i „biousvojivost“, što znači da ljudsko telo može da ga usvoji za razliku od „neorganskih oblika“.
„Biousvojivost omogućava i lakšu upotrebu cinka od strane ćelija našeg tela koji ima važnu ulogu kao kofaktor brojnih enzima, ali i za stabilnost molekula DNK“, ističe Beškoski.
Enzimi su proteini koji ubrzavaju hemijsku reakciju i izuzetno su važni za organizam i život uopšte, dok su kofaktori supstance koje se vezuju za njihove „aktivne centre“ i proširuju aktivnost enzima.
„Postoje enzimi koji organski vežu cink i tek tada su pravi katalizatori, a ako nema cinka enzim ne može da katalizuje (ubrza) reakciju“, objašnjava profesor.
Prema navodima hemičara, njihovo pivo ima i „efekat protiv starenja“.
To je, ističe profesor, zato što pivo obogaćeno cinkom sadrži „važne kompomentne“ koje imaju „probiotsko dejstvo i deluju kao stimulatori rasta probiotskih mikroorganizama“.
Navodi da ljudi žive u „finoj simbiozi“ sa zajednicom mikroorganizama koje naseljavaju sve delove ljudskog tela, ali da tokom bolesti čoveka njihova brojnost opada.
„Postavljeno je pitanje da li je smanjenje sadržaja dobrih mikroorganizama u nama posledica ili uzrok bolesti.
„Danas znamo da zdravi mikroorganizmi omogućuju dobro zdravlje i dugovečnost i domaćinu, u ovom slučaju čoveku“, ističe Beškoski.
Pored svih navedenih prednosti cinka u pivu, profesor tvrdi da ovaj mineral „olakšava i smanjuje probleme“ koje muškaraci u starosti mogu imati sa prostatom.
Šta kažu ljubitelji piva?
Prva asocijacija na cink, Filipu Milosavljeviću iz Beograda, nije pivo već „sveže povrće“ i, u poslednje vreme, „tablete za imunitet“.
Međutim, rado će degustirati i pivo sa ovim mineralom kada se pojavi jer, kaže, voli različite ukuse.
„Zvuči mi kao vrlo zanimljiva ideja, nešto o čemu bih hteo da saznam više i što bih definitivno probao“, kaže 31-godišnji master filolog za BBC na srpskom.
Okusio je slast velikog broja netipičnih vrsta piva kako u Srbiji, tako i u inostranstvu – od onih sa medom i mlekom, do vrsta sa malinama i čokoladom, ali nigde nije naišao na pivo sa cinkom.
„Očekujem ukus nalik gorkim pivima koji imaju izraženu notu hmelja.
„To bi bila prva pretpostavka – da gorčina dođe do izražaja u odnosu na druge komponente“, objašnjava Milosavljević.
Kaže da neće čekati preporuku pošto se pivo pojavi na rafovima supermarketa ili u kafićima – tako nešto bi bila samo dodatna prednost.
„Volim da probam sve nove ukuse piva bez obzira šta podrazumevaju, pa ću tako i ovo.“
Koji su dalji planovi?
Pivo sa cinkom je proizvedeno u okviru projekta koji je odobren na konkursu „Dokaz koncepta“ Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije.
Realizacija je počela septembra 2020. i traje godinu dana.
Pošto se datum završetka projekta bliži, a pivo je već degustirano, kuju se planovi za dalje.
„Komercijalizacija i izlazak na tržište“, najavljuje Beškoski njihove naredne poteze.
Ukoliko dobiju na konkursu Fonda za naredni, veći projekat, to će im, dodaje, omogućiti „ove važne naredne korake“.
Izvor: BBC
7 fenomenalnih razloga zašto bi i žene ponekad trebalo da popiju pivo
Dodaj komentar