Magazin

Pisac Vladimir Kecmanović: „Dečak ubica mi je rod, ali optužbe da mu je moj roman bio inspiracija su idiotizam“

vladimir-kecmanovic
Foto: Printscreen

Pisac Vladimir Kecmanović našao se na udaru javnosti kada je objavljen tekst koji optužuje pisca da je svojom knjigom „Kad đavoli polete“ bio inspiracija maloletnom dečaku ubici, koji je početkom maja počinio masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Da stvar bude još gora, pisac ima isto ime i prezime kao otac dečaka ubice, a i dalji su rod.

Pisac kaže da je „optužen“ zbog fikcije i da se njegov advokat već bavi time.

– Ne znam kako bi takav idiotizam mogao da se komentariše. Kada se desilo to ubistvo, zbog istog prezimena kao najmlađi masovni ubica na svetu, bilo je raznih budalaština na društvenim mrežama na koje nisam ni reagovao, pre svega zbog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama – kaže pisac.

U početku su ga svi pomešali sa ocem maloletnog masovnog ubice, a kako kaže, sa tom porodicom je u dalekom srodstvu.

– Poznajem oca i ne mogu ništa loše da kažem, istraga će utvrditi šta je i kako. Angažovao sam advokata koji će utvrditi ko stoji iza ovoga. Mnogo je imbeciliniji napad na knjigu. Da nije ovako strašan kontekst, bilo bi smešno.

Moj roman govori o orvelovskom svetu i on je metafora tog sveta. A upravo ovo što se događa nam i govori o tome. Iako deluje nemoguće, izgleda da možete da budete napadnuti zbog fikcije – kaže pisac.

Ipak, ističe, da to nije najgore.

Mladi mu u ogromnom broju šalju zahteve za prijateljstvo zbog prezimena

– Zbog imena i prezimena ja dobijam neograničen broj zahteva za prijateljstvo mladih iz svih krajeva sveta koji su članovi fan grupa dečaka ubice. Potpuno neverovatno.

I to da najmlađi masovni ubica na svetu postaje zvezda velikog broja ljudi. U ovom trenutku ja ne vidim ništa drugo do vraćanje Bogu. Ja drugo rešenje ne vidim – kaže Vladimir Kecmanović.

Da li ste krivi ili niste krivi nije važno, važno je samo da ste nekome zapali za oko, ističe dalje. Na pitanje da li zna da ga optužuju da je nasilje počelo od „Senke nad Balkanom“, ističe da to nije video.

– Svako umetničko delo, ako je dobro, govori protiv nasilja. Mi ne živimo u vremenu u kome umetnička dela utiču na mlade, u kome idiotizam utiče na mlade. Ovo je vreme u kome budala ima prednost – rekao je Vladimir Kecmanović za „Prvu“ i dodao da se nada da će sve preduzete mere pomoći žrtvama ovog stravičnog masakra.

Dečak ubica uporno traži da bude pušten na slobodu, ne pokazuje ni najmanji znak kajanja

24 Shares
Share via
Copy link