Magazin

Piksi u jednoj rečenici opisao svu genijalnost Dejana Savićevića: A viđi kiše, mora li baš danas da se igra!?

dejo i piksi
Foto: MN Press

Država za koju su zajedno igrali više ne postoji, ali Dragan Stojković Piksi i Dejan Savićević su fudbalske legende čija zaostavština će trajati dokle postoji najvažnija sporedna stvar na svetu.

Dva virtuoza, lucidna sportska genijalca zbog kojih su stadioni širom Jugoslavije i sveta bili ispunjeni do poslednjeg mesta igrali su zajedno u Crvenoj Zvezdi i reprezentaciji nekadašnje države i bez sumnje predstavljaju legende svetskog fudbala.

U vremenu kada se fudbal igrao za publiku, za potez, gaf i slavu, a manje za novac, kada je ova igra predstavljala strast, a ne biznis, njih dvojica stekli su planetarnu popularnost i ušli u krug najboljih ikada.

U svojoj najnovijoj knjizi „Piksi – sve za 10“ sportski novinar Nebojša Petrović napisao je biografiju Dragana Stojkovića. U njoj su sadržani memoari, dnevnici i pisma sadašnjeg selektora Srbije i može biti vrlo zanimljivo štivo za sve sportske zaljubljenike, a naročito za mlađe naraštaje koji nisu imali prilike da se dive nekadašnjem idolu generacije.

Piksi je jedan deo odvojio i da prozbori koju reč o Dejanu Savićeviću, sa kojim je dugo vremena delio svlačionicu, klupski i nacionalni dres. Upravo njegove reči o ovom prijateljstvu podsećaju nas na neko drugačije vreme, na čuveni balkanski mentalitet i enormni talenat koji je na ovim prostorima oduvek prisutan.

“Morao sam da puzim do toaleta kada legne da odrijema posle ručka. Sjećam se utakmice protiv Njemačke na startu Svjetskog prvenstva 1990. godine. Kaže Dejo ‘ajde da odspavamo malo’. A u meni sve gori. Igramo protiv Mateusa, Bremea, Klinsmana… Ne bih mogao oka da sklopim. Dejo se samo okrenuo na stranu i zaspao kao jagnje. Ma, bili smo strašan tandem. Meni je neshvatljivo kad treneri kažu da dva dobra igrača ne mogu da igraju zajedno jer guše jedan drugog. Ja sam znao da je Dejo specifičan, na prvi pogled deluje da ga mrzi da živi. ‘A viđi kiše, mora li baš danas da se igra’, takav je bio. Ali s loptom virtuoz. To je vulkan talenta. Kada krene u driblinge, čini ti se da tvrđavu može da sruši. Fizički moćan, tehnički perfektan. Bukvalno predodređen za zvijezdu svetskog fudbala”, ispričao je Stojković.

Piksi je uspeo nešto sto su mnogi osporavali. Neke nove reprezentativce je odveo na Svetsko prvenstvo u Kataru gde svi očekuju podvig i lepršavu igru. To je upravo ono što je sa sobom doneo legendarni fudbaler, napadački fudbal, bez straha od poraza, sramote i igru za gol više. Sve one segmente koji su nam decenijama nedostajali i zbog kojih smo samim rođenjem zavoleli ovu igru.

Na ovaj kišni dan sećamo se i Genija koji je očarao Berluskonija, Milano, Italiju i fudbalsku planetu. Bio je igrač koji ne želi da igra ukoliko ne pronađe lični motiv i motivaciju da razmontira suparnika, ali je sasvim sigurno jednistven talenat na koji će ovdašnji ljubitelji fudbala čekati još mnogo godina.

BRUKA u vrtiću, Piksi im donirao keks, oni ga naplatili roditeljima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

114 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap