Magazin

Vodič kroz novosadske pijace

U gradu koji ima skoro 300.000 stanovnika sve više je velikih supermarketa, tržnih centara, poznatih butika, restorana i kafića. Ipak,  pravu sliku jednog grada nećete naći ni na jednom od ovih mesta. Nećete je naći ni u samom centru niti u najpoznatijim građevinama. Pravu sliku društva, pravi duh jednog mesta, kao i sve ostalo što vam je potrebno naći ćete ni manje ni više nego na pijaci.

Novi Sad, prema podacima sa zvaničnog sajta Javnog komunalnog preduzeća Tržnica, ima čak 10 pijaca. Neke su manje, neke se trenutno renoviraju, na nekima možete naći samo namirnice, dok na drugima možete da kupite čak i polovan automobil. Svaka od njih specifična je na svoj način i na svakoj od njih subotom ujutru možete čuti ono što nigde drugo ne možete. Bakice na pijaci uvek znaju tačan kurs evra, kada je bila penzija, ko je sinoć u Dnevniku lagao ali i gde je komšinica sa trećeg sprata jutros otišla. I naravno, baš na njihovoj tezgi sir je najsvežiji.

SONY DSC

Prva i najstarija novosadska pijaca je Riblja pijaca koja je kako joj i samo ime kaže jedno vreme služila isključivo samo za prodaju ribe.  Ona se nalazi  praktično u samom centru grada, a krajem prošle godine počelo je njeno renoviranje. Za odlazak na ovu pijacu moraćete malo da pričekate.

U međuvremenu prošetajte do Futoške pijace koja se nalazi na uglu Bulevara oslobođenja i Jevrejske ulice. Znaćete da ste stigli već po prvim prodavcima na ulici koji pokušavaju da vam prodaju crkvene kalendare, cveće ili čarape. Ovde je uvek glasno, ispred pijace čuju se povici o najjeftinijoj robi, a već na samom ulazu ukoliko ste previše spori neko će vas gurnuti u stranu. Mnogi kažu da je ova pijaca prometnija čak i od glavne Zmaj Jovine ulice. Nemojte biti lenji, uverite se i sami. Ovde ćete pronaći sveže voće i hranu, ali i garderobu iz Turske, Mađarske i sve češće onu iz Kine.

SONY DSC

Ukoliko ste u šetnju krenuli sa decom, Detelinarska pijaca je vaše obavezno odredište. Ovde uz sveže voće možete uživati i u dve dečije igraonice. Jedna od najbolje opremljenih i najmodernijih pijaca svakako je ona na Limanu, Limanska. Ona je pokrivena elektronskim kamerama, i važi za urbanu pijacu na kojoj često možete sresti  otmene dame sa šeširima.

SONY DSC

Nešto dalje od centra nalazi se Satelitska pijaca koja je najmanja u gradu. Ovde pak možete naći najkvalitetniju ribu i meso po pristupačnim cenama. Nešto drugačija od svih je Kvantaška pijaca. Roba je  uglavnom iz Mađarske i ovde se kupuje na veliko, tako da će vam za dolazak na ovu pijacu atomobil dobro doći. Važi za najjeftiniju pijacu gde možete naći slatkiše kojih u supermarketima nema, ali i kozmetiku iz Nemačke i alkohol. Nazad do centra i stižete do Temerinske pijace koja izgleda pomalo oskudno i zapušteno. Za razliku od ostalih, ovde nema hrane, ali zato  možete pronaći novog kućnog ljubimca, alat i garderobu.

kvantaska-pijaca_687x458

Možda i najpoznatija, Najlonska pijaca, za mnoge simbol je Novog Sada. Na ovu pijacu dolaze kupci i prodavci iz cele Vojvodine, ali i iz Beograda, Mačve. Malo je reći od igle do lokomotive. Antikviteti, automobili, alat, zavese, nameštaj, elektronika, bela tehnika, kućni ljubimci, grana, garderoba. I sve u dve varijante. Novo i polovno. Cenkanje je ovde popularnije nego u Turskoj, a ako se naoružate osmehom i strpljenjem za male pare možete dobro da prođete.

Najlon_pijaca_polovno_687x515

Na kraju, kada obiđete sve pijace u Novom Sadu, dođete kući sa novim psom i hranom za narednih mesec dana videćete da smo bili u pravu. Osetili ste duh Novog Sada, jer pijaca je mesto gde se prepričavaju urbane legende, gde možete da probate domaću šunku, nabacite polovnu jaknu i saznate kakvo vas vreme očekuje sutra.

Slađana Zličić / Foto: Milenko Stanković

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

252 Shares
252 Shares
Share via
Copy link