Magazin Novi Sad

Petrovaradinci poslali zahteve Gradu: Ne želimo da budemo predmet uviđaja i da strepimo za našu decu

petrovaradin-blokada-11
Foto: Luftika

Inicijativa građana “Za bolji Petrovaradin”, nakon jučerašnjeg protesta koji je za cilj imao skretanje pažnje na višegodišnji problem bezbednosti saobraćaja, a povodom alarmantne situacije u tom novosadskom naselju gde se konstantno dešavaju saobraćajne nesreće – uputila je dopis Gradu Novom Sadu, iznela svoje zahteve i navela probleme sa kojim se stanovnici svakodnevno suočavaju.

– Postavka semafora na uglu Reljkovićeve i Šenoine ulice u Petrovaradinu. Popravka svih bandera ulične rasvete i poboljšanje horizontalne i vertikalne signalizaciji duž cele Reljkovićeve ulice – naveli su građani u dopisu.

Mesto pogibije više od 10 ljudi

Raskrsnica Reljkovićeve i Šenoine ulice je višegodišnji problem stanovnika Petrovaradina.

– Tokom godina na tom mestu je stradalo više od 10 ljudi u saobraćajnim nesrećama. Poslednja se dogodila u petak, 28. januara kada je stradala starija žena u kolima. Meštani godinama apeluju da se raskrsnica obeleži, kroz savet roditelja i mesne zajednice, ali bezuspešno.

Jedino što smo mogli da uradimo je da postavimo svetleće prsluke na stabla drveća, kako bi se barem malo povećala vidljivost raskrsnice – kaže za Luftiku Miroslav Ajduković ispred “Inicijative građana za bolji Petrovaradin”.

petrovaradin-blokada
Foto: Luftika

On dodaje da je u jednoj nesreći srušena i bandera ulične rasvete koja je osvetljavala raskrsnicu. Ona, kako kaže, nikad nije zamenjena.

– Problem teretnog saobraćaja postaje sve veći. Ne zna se kada će biti obilaznica, a do tada saobraćajne nezgode postaju svakodnevica. Nije više pitanje da li će neko stradati, već kada će se to desiti – naglašava Miroslav za naš portal.

Roditelji strepe za decu

Građani dalje u predočavanju problema navode da u celoj Reljkovićevoj ulici postoje samo dva pešačka prelaza koja su nebezbedna i rizična, a da su meštani prinuđeni da prelaze preko njih.

– Svi stanovnici između železničke pruge i Reljkovićeve svaki dan prelaze ulicu u pravcu OŠ “Jovan Dučić” jer je tamo autobuska stanica prema gradu. Takođe i veće prodavnice.

Ostali stanovnici a prvenstveno deca, prelaze ulicu kako bi otišla na treninge u sportsku halu i fudbalsko igralište. Roditelje strepe i često ih prate preko puta, a u povratku ih tu i čekaju – ističe naš sagovornik.

petrovaradin-blokada-3
Foto: Luftika

Miroslav kaže da su mnogo kuća zamenile zgrade a da Grad infrastrukturno ne može da isprati rast Petrovaradina.

– A pored toga, meštani nemaju asfaltirane ulice, vodu, kanalizaciju. Mala škola u Malinovoj nema salu za fizičko, sam prilaz školi je nedovoljno osvetljen, pored tranzitnog puta ka Rumi, potpuno nebezbedno. Usled širenja mesta, nedostajaće i mesta za decu u školi, pa će morati u grad – objašnjava Ajduković.

Vožnja biciklom pored šlepera

On naglašava da grupa građana želi da sarađuje sa gradskim vlastima, odgovornim licima, koji mogu da reše njihove zahteve i pronađu rešenja sa ciljem boljeg života 20.000 meštana.

– Centralni deo Petrovaradina uz Preradovićevu ulicu nema biciklističke staze. Građani putem, pored šlepera voze bicikle. Buka od kamiona je zaglušujuća, ljudima pucaju kuće, nove zgrade su zaprljane – opisuje Ajduković kako izgleda svakodnevnica u ovom novosadskom naselju.

Pored navedene raskrsnice, Petrovaradin ima još nekoliko kritičnih mesta gde su incidente situacije česte a koja moraju da se rešavaju u interesu meštana.

– Raskrsnica kod okretnice autobusa 3 i 9, raskrsnica kod male škole (Malinova), pešački prelaz kod Matijevića, nedostatak trotoara u ulici Račkog – navodi Miroslav Ajduković.

Grad mora da se brine o svojim stanovnicima

Podsetimo, samo za vreme jučerašanje blokade u trajanju od pola sata kod nekadašnje diskoteke “Točak” – u blokadi je ostalo oko 100 kamiona koji su se nakupili iz oba pravca.

Građani su blokirali saobraćaj i 3. januara i tada zatražili vremensko ograničenje teretnog saobraćaja kroz Petrovaradin, kao i kontrolu osovinskog opterećenja – jer je tranzitni saobraćaj kroz Petrovaradin u velikom porastu.

– Do danas nas niko nije kontaktirao, ni mesna zajednica ni Grad. Mi hoćemo samo bezbedan Petrovaradin. Nećemo da budemo predmet uviđaja a Grad mora da se brine o svojim stanovnicima – zaključuje Miroslav Ajduković ispred “Inicijative građana za bolji Petrovaradin”.

Građani su u dopisu podvukli da ne žele da budu statistika već hoće bezbedan Petrovaradin.

Ukoliko do rešenja zahteva ne dođe do 21. februara, Inicijativa će nastaviti sa protestima sličnog karaktera, kao što je to bio jučerašnji.

 

Deca stradaju na ulicama Petrovaradina, posle Gradića počinje geto i sve je gore i gore

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

93 Shares
Share via
Copy link