Magazin Novi Sad

Građani blokirali saobraćaj zbog nove pogibije na ulicama Petrovaradina

petrovaradin-blokada-11
Foto: Luftika

Oko 60-ak građana Petrovaradina blokiralo je danas saobraćaj u 16:30 sati u Reljkovićevoj ulici kod nekadašnje diskoteke “Točak”, tako što su prelazili preko pešačkog prelaza. Protest je održan na mestu gde se u petak dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je kao suvozač poginula baka od 75 godina.

Građani su na 30 minuta blokirali saobraćaj u Reljkovićevoj ulici kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog problema bezbednosti saobraćaja u Petrovaradinu. Preko 50 kamiona ostalo je u blokadi a protest je protekao bez incidenata.

“Neću da budem statistika”

Učestale saobraćajne nesreće u kojima stradaju deca, neosvetljene ulice, problem pešačkog u Reljkovićevoj ulici koji se nalazi deci na putu do škola, teretna vozila koja stvaraju nepodnošljivu, zaglušujuću buku – a na koje gradskim vlastima apeluju i ukazuju godinama unazad samo su neki od gorućih problema.

Okupljeni građani paljenjem sveća odali su počast i svim nastradalim osobama u učestalim saobraćajnim nesrećama u ovom novosadskom naselju. Samo na potezu Preradovićeva – Reljkovića u poslednjih par godina dogodilo se nekoliko saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom i više nesreća koje su dovele do teških telesnih povreda. Manjih sudara je, kako kažu, bilo bezbroj.

Podsetimo, meštani Petrovaradina protest su održali i 3. januara i tom prilikom zatražili hitan sastanak sa predstavnicima gradske vlasti kako bi se rešili gorući problemi koji im remete svakodnevni život, prevashodno problemi koji se tiču bezbednosti i regulisanja saobraćaja.

Inicijativa građana “Za bolji Petrovaradin” zahteve je uputila na adrese Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića. Najavili su nove proteste ukoliko do razgovora ne dođe do 21. januara. Nikakav odgovor nisu dobili.

– Godinama se apeluje kroz savet roditelja i mesne zajednice da se na tom mestu (kod Točka) postavi semafor, ispitivači brzine, svetlosna signalizacija popravi. Nikakve odgovore od strane grada ne dobijamo. Mesna zajednica nema sluha za građane Petrovaradina a mi nećemo da budemo statistika – rekao je za Luftiku ispred Inicijative građana “Za bolji Petrovaradin” Miroslav Ajduković i osvrnuo se na nesreću sa fatalnim ishodom koja se dogodila 28. januara:

– U petak je stradala žena u kolima, vozio je unuk. Iz poprečne ulice je izleteo na Reljkovićevu i udario ih je kamion kod “Točka”. Kod kafane “Točak” se dugi niz godina dešavaju saobraćajne nesreće gde ginu pešaci i drugi učesnici u saobraćaju. Nakon dva sata sve je bilo očišćeno, kao da se ništa nije dogodilo, po principu, život ide dalje – rekao je Ajduković za naš portal.

Đaci prelaze poluobeležen pešački

Miroslav kaže da se nesreće u tom delu Petrovaradina, Reljkovićeva-Preradovićeva konstantno dešavaju, a da je jedini pešački prelaz u neposrednoj blizini mesta nesreće izbledeo, te da đaci na putu do škole svaki dan moraju da pređu poluobeležen prelaz.

– Cela Reljkovićeva mora bolje da se osvetli. Trenutno su na drveću postavljeni svetleći prsluci da bi raskrsnica bila uočljivija. Celo naselje koje je iza Reljkovićeve ulice prati svoju decu preko te ulice prema školi. Na mestu gde se dogodila nesreća u petak je i autobuska stanica kada se Gradić zatvara za saobraćaj, pa sva deca iz Petrovaradina, tu prelaze put da bi stigla do škole. A ta ulica je tranzit – objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da je ovo jedna od najkritičnih tačaka, ali da je na još dosta mesta ista ili čak i gora situacija.

– Pored ovog prelaza, ništa nije obezbeđeno ni na prelazu u Preradovićevoj ulici kod “Matijevića”. Raskrsnica kod okretnice autobusa broj 3 i 9, gde konstantno imamo saobraćajne nesreće, takođe. Pre nekoliko dana se čovek kolima zaleteo u autobus – opisuje Ajduković i ukazuje na frekventnost teretnog saobraćaja i učestalost nesreća.

Novi zahtevi gradskim vlastima

Miroslav ističe da će građani udruženo nastaviti da šalju zahteve Gradu Novom Sadu.

– Zahtevamo i hitno tražimo obeležavanje horizontalne signalizacije, osposobljavanje semafora kod “Točka”, kod okretnice i kod „Matijevića“. Poboljšanje ulične rasvete, naročito u zoni raskrsnica, izmeštanje saobraćaja za kamione i ograničenje osovinskog opterećenja – zaključuje Miroslav Ajduković ispred inicijative građana “Za bolji Petrovaradin”.

Podsetimo, nakon protesta održanog 3. januara građani su kao zahteve naveli; organizacija teretnog saobraćaja kroz Petrovaradin, izmeštanje kulturnih sadržaja iz Podgrađa koji zatvaraju saobraćaj i sporna lokacija izgradnje centralnog prečišćivača vode kod fabrike Pobeda na samo 250 metara od naselja Sadovi.

Novi, gorenavedeni zahtevi, biće upućeni na adresu Grada i gradonačelnika Miloša Vučevića već od sutra. Ostaje da se vidi da li će predstavnici gradskih vlasti građane Petrovaradina i ovoga puta ostaviti bez ikakvog odgovora ili će konačno i nakon svega razgovarati sa njima i realizovati njihove zahteve – u situaciji koja je zaista alarmantna.

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

216 Shares
216 Shares
Share via
Copy link