Magazin Srbija

Novopazarci pokrenuli peticiju da se Vučiću ukine titula počasnog građanina, ne zaboravljaju mu pretnje o likvidacijama muslimana

Grupa građana Novog Pazara pokrenula je peticiju da se Aleksandru Vučiću oduzme titula počasnog građanina njihovog grada. Peticija je pokrenuta zbog njegove spremnosti da žrtvuje živote ljudi zarad izbornih procenata.

“Želimo da grad Novi Pazar oduzme titulu Počasnog građanina od Aleksandru Vućića, trenutnog predsednika Srbije, jer svojim postupcima ni u jednom trenutku nije opravdao tako posebno priznanje. Štaviše, nije ni jasno kako je dotični dobio tu titulu, na osnovu čega, kojim delima, kada je još široj javnosti poznato da je u parlamentu Srbije pretio životom 100 muslimana za život jednog Srbina i da je deo političke mašinerije koja je izvŕšila genocid na teritoriji celog entiteta Republike Srpske. I danas, uz pomoć lokalnih političara, donosi odluke koje su protiv zdravog života i budućnosti Bošnjaka”, navedeno je u obrazloženju online peticije.

Govor Aleksandra Vučića Skupštini Srbije 1995. u kojem preti ubistvom 100 muslimana za jednog Srbina je zabeležen kamerom, a snimak sačuvan.

Nezadovoljstvo prema predsedniku Srbije poraslo je nakon njegovih medijskih nastupa tokom ovog meseca, u kojima je, govoreći o pandemiji koronavirusa u Novom Pazarau, Sjenici i Tutinu, izjavio da je novopazarska bolnica opremljena poput nemačkih i da u Novi Pazar svakog dana šalje po milion evra, piše portal Snews.

Novopazarsi su mu spremili i pesmu za rastanak. Tako se na jednom video snimku, prilikom pristigle humanitarne pomoći iz Turske, aludirajući na Vučićevo hvalisanje uz fotografiju kako jede pitu iz Novog Pazara poručili “Što si je pitu jeo si, jeo si, @avucic”.

Za neupućene, Skupština Novog Pazara 20. aprila 2015. godine, na svečanoj sednici povodom Dana grada proglasila Vučića počasnim građaninom, a za tu odluku su glasali odbornici vladajuće većine, predvođene Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) Rasima Ljajića, kao i opozicione Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka, danas Stranka pravde i pomirenja (SPP), Muamera Zukorlića.

Odluku o dodeli te titule obrazložio je tadašnji gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocenivši da je Vučić učinio puno za Novi Pazar.

Predstavnici nevladinog sektora u Novom Pazaru ocenili su tada da je dodeljivanje titule počasnog građanina tog grada, tada premijeru, danas predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću “poniženje za sve građane i dodvoravanje lokalnih političara vladarima u Beogradu”.

Limeni sanduci kriju pravu brojku umrlih u Novom Pazaru

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link