Balkan Vesti

U Hrvatskoj su od danas petarde zabranjene zakonom

Petarde u Hrvatskoj od danas (2. januar) su potpuno zabranjene. Tim povodom, udruženje “Prijatelji životinja” apelovalo je na građane da preostala pirotehnička sredstva tog tipa vrate u prodavnice u kojima su ih kupili, ili predaju policiji.

Zvanična odluka glasi: Od danas je stupila na snagu zakonska zabrana prodaje i upotrebe petardi i redenika kategorija “F2” i “F3”.

Iz Udruženja navode da slab odziv apelima da se ne bacaju petarde, posebno ako se ima u vidu i uznemirenost stanovništva zbog nedavnog zemljotresa, pokazuje još jedan razlog zašto je zakonska zabrana bitna i zašto je jedini efikasan i neophodan način za zaštitu građana i životinja, prenosi Nova.

“Prijatelji životinja” ističu da je ovaj dan značajan za Hrvatsku, za sve njene građane, kao i za sve životinje i veruju da je ovo samo prvi značajan korak da se Zakon o eksplozivnim materijama u potpunosti ispravi u smeru potpunog ograničenja upotrebe pirotehnike.

Da je pirotehnika opasna kada se nađe u rukama građana, navode iz Udruženja, pokazuju i nove brojne povrede dece, odraslih i životinja.

Petarde i vatromet: Kako pomoći psima?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
3.6K Shares
3.6K Shares
Share via
Copy link