Magazin Svet

Legendarni Pele počivaće na 9. spratu najvišeg groblja na svetu, u blizini stadiona njegovog Santosa (FOTO, VIDEO)

Peleova sharana
Foto: Beta / AP

Neposredno pred kraj 2022. godine, 29. decembra, napustio nas je legendarni Pele (82), jedan od najvećih fudbalera svih vremena i trostruki svetski šampion, nakon teške borbe sa kancerom.

Njegova smrt izazvala je tugu čitave brazilske nacije, proglašena je trodnevna nacionalna žalost, a juče (3. januar) je Pele sahranjen u svom rodnom Santosu.

Počast legendi odalo više od 150.000 ljudi

Kovčeg sa posmrtnim ostacima legendarnog fudbalera bio je izložen 24 sata na centru terena na stadionu Santosa, a brazilska televizija Globo navela je da je poslednju počast trostrukom svetskom šampionu odalo više od 150.000 ljudi, prenosi Beta.

Najzagriženiji poštovaoci su proveli 24 časa u bdenju.

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula odao je poštu Peleu na stadionu Santosa i izjavio saučešće udovici Marsiji Aoki.

On je potom prisustvovao kratkoj verskoj ceremoniji pre nego što je krenula pogrebna povorka ulicama Santosa do obližnjeg groblja.

Desetine hiljada ljudi pojavile su se na ulicama Santosa i pesmom i aplauzom poslednji put pozdravile Pelea.

Kovčeg je bio pokriven brazilskom zastavom i nalazio se na krovu velikog vatrogasnog kamiona koji se kretao u pratnji vojske i policije, a prošao je kroz kvart gde i dalje živi njegova 100-godišnja majka Selest Arantes.

Najviše groblje na svetu

Inače, Pele je prema sopstvenoj želji sahranjen na groblju „Memorial Necropole Ecumenica“, koje je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše na svetu, a završeno je 1984. godine.

Nekrpola Santos 2
Foto: Getty Images / Sky Works

Ono se nalazi na manje od kilometar od Santosovog stadiona, tako da će Peleov duh zauvek bdeti nad njegovim omiljenim klubom.

Pele je zakupio grobnicu na devetom spratu ovog neobičnog vertikalnog groblja, kao posvetu sopstvenom ocu, takođe fudbaleru, Dondinju, koji je nosio dres sa brojem 9 tokom karijere, piše Marca.

Inače, ovo neobično groblje ima oko 16.000 grobnih mesta, a uzdiže se između bogatih prašuma i visokih nebodera.

Nekropola santos
Foto: AFP / Getty

Na ideju za njegovu gradnju došao je argentinski biznismen Pepe Altstut. Počeo je sa malom zgradom, a nekropola se širila decenijama kako je rasla potražnja, izjavio je on svojevremeno, a prenosi Atlas Obscura.

Danas u sklopu ovog „vertikalnog groblja“ postoje kripte, krematorijum, kao i mauzolej koji obezbeđuje veću privatnost porodicama.

Muzej automobila groblje
Foto: Vera Viana

Postoji čak i tropska bašta sa vodopadom i malim kafićem na krovu, sa kojeg možete uživati u pogledu, a na imanju se nalazi i muzej klasičnih automobila.

Izvori: Beta, Marca, Atlas Obscura

Maradonin Napoli oprostio se od Pelea prelepom porukom, dve legende na nebu idu u večnost (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
32 Shares
Share via
Copy link