Pečenjare u Čačku svakodnevno privlače hedoniste u srce Šumadije, a grad je, 2023. godine, s pravom krunisan titulom nacionalne prestonice kulture, pošto može da se podiči bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, ali i prirodnim lepotama.
Središte Moravičkog okruga praktično po sredini deli Zapadna Morava, a Ovčarsko-kablarska klisura, predeo izuzetnih prirodnih odlika, zaista je pravi biser ovog dela Srbije, kojeg krase brojni srednjevekovni manastiri.
Šumovite planine Ovčar i Kablar su česta planinarska destinacija, a tri poznata lečilišta u okolini ovog grada – Ovčar Banja, Gornja Trepča i Slatinska Banja, sa odličnim kvalitetom vazduha i blagotvornim mineralnim vodama, čine ga jednim od središta banjskog turizma.
Kada na sve to dodamo i fenomenalnu gastronomsku ponudu koju nude pečenjare u Zapadnoj Srbiji, među kojima se izdvaja čuveno čačansko pečenje, jasno je zašto je ovaj grad na mapi gotovo svakog gurmana.
Pečenjare u Čačku svoj uspeh zasnivaju, pre svega, na prvoklasnim namirnicama, nabavljenim od lokalnih uzgajivača – jaganjci, prasići i telad, koji su pasli „pod ručnom“, na obroncima okolnih planina.
Kada se na to doda specifičan način pripreme – u „turskim pećima“ ili furunama, umesto na ražnju, kako to rade u većini restorana u zemlji sličnog tipa, dobija se fantastičan finalni proizvod.
Takav način pripreme mesu daje specifičan ukus i ekstra hrskavost, a mi smo proverili u kojim pečenjarama i kafanama u Čačku i okolini se najbolje jede i izabrali favorite naše redakcije. A ako ipak više volite kućnu atmosferu, uveravamo vas da jagnjetina ispod saca u rerni može biti dostojna zamena.
„Kod Brana“ – institucija za čačansko pečenje
Ukoliko svratite u Čačak, a niste posetili ovu instituciju za čačansko pečenje i probali šta spremaju vrhunski majstori kraj furune – kao da niste ni bili.
Reč je o legendarnoj pečenjari, otvorenoj sada već davne 1990. godine, što znači da su u poslu preko 3 decenije, a radi se o pravom restoranu kafanskog tipa, gde se gotovo uvek traži mesto više i čeka red na turu svežeg pečenja.
Locirana je između Beljine i Pridvorice, na Bulevaru oslobodilaca Čačka, obilaznici kojom sa dobrim razlogom tepaju „Prase štrase“, pa je vozačima, koji su se uputili na more, Zlatibor ili Taru, lako da zastanu i uživaju u slasnom zalogaju.
Možda je najbolje da za aperitiv uzmete izvrsnu domaću šljivovicu, a da se potom okrepite uz teleću čorbu, dok čekate oval fantastične hrskave pečene prasetine (2.200 dinara za kilogram) ili mlade jagnjetine (2.500 dinara za kilogram).
Pravi sladokusci će se opredeliti za prečnjake, koje možete umočiti u saft (ili mocu, kako kažu u čačanskom kraju), dok se „ručno“ sladite ovim delikatesom.
Naravno, ako izaberete prasetinu, nemojte propustiti vruća rebarca sa hrskavom kožicom, koja neodoljivo „pucka“ pri svakom zagrizu (ali i dodiru), a parčići su jednaki, kao da su izmereni najpreciznijim lenjirom.
Ukoliko se pak opredelite za jagnjetinu, znajte da je slasna poput prasenceta i mekana kao duša, poput one koje spremaju najbolje pečenjare u Beogradu.
Ako vam „inekcija“ mesnog holesterola nije dovoljna, možete pečenje obogatiti domaćim pečenim krompirom, prelivenim kajmakom, uz salatu po izboru.
Domaći specijaliteti moravskog kraja
Naravno, „Kod Brana“ se služe i druge delicije ovog kraja, poput jagnjećih sarmica u skrami (200 dinara po komadu), a možete da kupite i njihove domaće proizvode – pršutu, čvarke ili stelju (suvo dimljeno ovčije meso bez kostiju).
Iz bogatog menija možete odabrati i specijalitete sa roštilja i ribu, ali ovde se prvenstveno dolazi zbog vrhunskog pečenja, a mnogi samo svrate da uzmu po koju porciju za poneti.
Veliki parking je često premali da primi sve zainteresovane, a konobari su nasmejani i ljubazni, uprkos ogromnoj gužvi koja vlada tokom čitavog dana, pa nemojte zameriti ukoliko u „špicu“ budete čekali malo duže.
Ako ste umorni od puta, u sklopu restorana postoji i prenoćište, kao i igralište za decu na travi, pa možete da opušteno uživate u gozbi, dok se mališani zabavljaju.
Za kraj vam preporučujemo da se zasladite palačinkama sa domaćim džemom i obavezno pripremite keš, da se ne biste obrukali kad stigne račun, jer ne postoji opcija plaćanja „plastikom“.
Kultna pečenjara „Kod Dragiše“
Još jedna čačanska „znamenitost“, koja čini pobednički dvojac na „Prase štrase-u“ je kultna pečenjara „Kod Dragiše“, a od prethodnog restorana udaljena je samo kilometar i po.
Već godinama je na odličnom glasu, pa pravi gurmani u želji za hedonističkim užitkom znaju da zapucaju izdaleka, jer je ovo još jedna stanica za putnike koji su u potrazi za hrskavim mesnim zalogajem, kojeg najbolje spremaju pečenjare u Čačku.
Za uvertiru se podrazumeva domaća rakija od šljive, koja klizi kao voda uz domaći planinski sir, svinjsku ili goveđu pršutu i papriku u pavlaci, a vrhunska jagnjeća čorbica prijaće svakom gostu, posebno ukoliko dolazi sa napornog puta.
Poznati su po odličnim vrućim lepinjicama, uz koje serviraju domaći kajmak, a kad stigne pečenje, poći će vam voda na usta koliko dobro miriše i izgleda. A slatko je kao med, tako da ćete biti u nedoumici da li je konobar doneo desert ili mesinu.
Šalu na stranu, pečenje je zaista sjajno, i bilo da odaberete prasetinu (2.000 dinara po kilogramu), ili jagnjetinu (2.500 dinara po kilogramu), koju spremaju slično kao pečenjare na Zlatiboru – nećete pogrešiti.
Meso lepi za prste i bukvalno topi u ustima, a svaki komad na ovalu je kao iz reklame.
Domaćinska atmosfera i dobra usluga
Ovde se pečenje jede i za doručak, a čak i ukoliko „Kod Dragiše“ svratite predveče, očekuju vas vrući i sočni komadi, posebno ako odlučite da obedujete u samom ugostiteljskom objektu.
Pored jagnjetine i prasetine, možete se opredeliti za ribu ili roštilj – pljeskavica je prava kafanska, baš kao i slasne domaće kobasice.
Inače, ovde je više reč o restoranu sa domaćinskom atmosferom i dobrom uslugom, nego „običnoj“ pečenjari, koji ima lepu baštu u sklopu dvorišta, kao i veliki parking.
Znalci ne kažu za džabe – „ko nije probao Dragišino pečenje kao da ga nije ni jeo“, a ukoliko nemate keša pri ruci – ne brinite, jer ovde primaju i kartice.
Šumadijski merak „Kod Blizanaca“
Ukoliko ste uživali u gurmanskom pečenju „Kod Brana“, naša preporuka je da svratite i „Kod Blizanaca“. Možda vas ovaj ugostiteljski objekat vizuelno neće previše privući, ali gastronomski užitak za ljubitelje kvalitetnog mesa je zagarantovan.
Naime, vredna braća Ćetenović su svoje kulinarsko umeće godinama „pekli“ upravo „Kod Brana“, a njihovi verni gosti tvrde da su oprobani recept za spremanje vrhunske prasetine i jagnjetine podigli na još viši nivo.
Odlučili su da otvore sopstveni restoran u blizini čačanske bolnice, na mestu nekadašnjeg lokala sa tradicijom, pečenjare „Vuk“, koja je bila na odličnom glasu među meštanima ovog grada.
U svakom slučaju, očekute pravi šumadijski merak, svako parče je gotovo identično – lepo i za oko i za nepce, a mlado meso je odlično usoljeno, ispečeno i oceđeno.
Uz mekane i sočne delikatese sa hrskavom kožicom najbolje ide klasična kupus salata i čašica domaće rakije, a stalne mušterije tvrde da se radi o jednoj od najboljih malih pečenjara u gradu.
Posvećenost gostima je za svaku pohvalu – usluga je topla i srdačna, a gazde i ljubazno osoblje se trude da svaka mušterija ode zadovoljna i da, naravno, ponovo navrati na sočno čačansko pečenje.
Porodična manufaktura – od pašnjaka do astala
Još jedno mesto sa dugom porodičnom tradicijom je pečenjara „Janković“, koja je upornim radom i kvalitetom, vremenom izrasla u svojevrsni brend i postala sinonim za čačansko pečenje – čak i u Beogradu.
Naime, pored restorana na tri lokacije u Čačku, imaju ugostiteljske objekte i na tri mesta u srpskoj prestonici, a poseduju i modernu klanicu za stoku, pa su praktično postali prava porodična manufaktura.
Prasiće i jaganjce, odgajane na zelenim pašnjacima okolnih planina, peku polako na bukovom drvetu u tradicionalnim „turskim pećima“, a zatim hrskavo pečenje služe gostima na astalima njihovih kafana. Za kilogram prasetine kod Jankovića ćete izdvojiti 2.000, dok ista količina mlade jagnjetine košta 2.200 dinara, a gostima su omiljena – rebarca.
Pored pečenja, posebno su poznati po „pratećim jelima“ od ovih vrsta mesa, koje verovatno spremaju najbolje u okolini.
Obožavaoce jagnjetine očekuju gurmanluci poput sarmica, gulaša, džigerice sa belim lukom, pikljeva, kotleta, kao i „verzija“ ispod sača, a na isti način spremaju i zaponjke – delikates koji ćete retko gde drugde imati prilike da probate.
Cene porcija ovih tradicionalnih jela kreću se od 350 do 1.050 dinara, što je zaista pristupačno, uzevši u obzir kvalitet samih namirnica i umešnost u načinu pripreme.
Ako kojim slučajem jagnjetina nije vaš fah, možete izabrati sočne praseće butkice (porcija košta 640 dinara), porciju rolovane prasetine (690 dinara) ili teletine (1.200 dinara).
Od standardnih kafanskih jela, izdvojii bismo juneću čorbu, savršenu da otera neželjeni mamurluk, kao i karađorđevu šniclu iz koje kajmak „preliva“ čim je zasečete.
Usluga je na odličnom nivou, a ukusan obrok upotpunite ljutom belolučanom paprikom i domaćom turšijom i zasladite se baklavom, ako je preostalo još slobodnog mesta u stomaku.
Doktorat iz telećeg pečenja „Kod Nemca“
Poseta Čačku nikako nije kompletna, ako niste „overili“ pravi hram telećeg pečenja, u koji se ciljano dolazi isključivo na ovaj specijalitet. Bez problema možemo zaključiti da spada u sam vrh autentičnih gastro destinacija u Srbiji.
U kafani „Brana“ u Parmencu, poznatijoj pod imenom „Kod Nemca“, nema nepotrebne filozofije – na meniju se nalazi samo jedno glavno jelo, a reč je o verovatno najbolje spremljenoj teletini koju ćete probati u životu.
Restoran datira sa početka 20. veka i tokom decenija postojanja je zadržao autentičnost, o čemu se stara gazda Aco, koji je samo nastavio dugu porodičnu tradiciju ugostiteljstva. Očekujte klasične karirane stolnjake, karafindl, stari uramljeni cenovnik ugostiteljskih usluga i portret Karađorđa.
Inače, interesantno je da su, tokom okupacije, Nemci uzurpirali kafanu i u njenom podrumu napravili zatvor za lokalno stanovništvo ovog tradicionalno četničkog kraja.
Međutim, ime po kojoj je kafana poznata, potiče od nadimka oca sadašnjeg gazde, kojeg su prozvali Nemac, jer je bio plavušan, pa je „štrčao“ među markantnim meštanima.
Gastronomski užitak teško opisiv rečima
Kao što smo rekli, jelovnik vam nije potreban, već obrok započnite aperitivom – kojim drugim do odličnom šljivovicom, uz vrhunski domaći sir, tek da se pripremite za eksploziju ukusa koja će ubrzo uslediti.
Otkošćenu teletinu ovde spremaju na jedinstven način, a čitav proces traje oko 4 sata.
Svako parče je ujednačene veličine, sočno, masno i prošarano taman koliko treba, a opet prepuno krtine, a poseban čar daje moca koja je priča za sebe – specifičan saft u kojem se ovaj gurmanluk krčka.
Možete ju preliti preko mesa (biraju se najkvalitetniji delovi – prednjak, rebra, plećka i vrat), ili u nju umakati komade sveže ispečenih lepinja, da pojačate gurmanski užitak.
U standardnu porciju ide 250 grama čistog mesa (kilogram košta 4.000 dinara), ali čak i da niste došli gladni, gotovo sigurno ćete želeti još, jer je savršenu harmoniju, koju ćete prirediti svom nepcu, teško opisati rečima.
Kao prilog možete odabrati neku od salata koje imaju u ponudi, a ukoliko „Kod Nemca“ svraćate tokom zime, obavezno probajte kupus, koji sami kisele, poslužen samo posut uljem i alevom paprikom.
U stvari, sve je ovde jednostavno, a dobro – od usluge, prijateljske domaćinske atmosfere, do gostiju, kojima nije problem ni da sačekaju u redu ispred kafane, jer znaju da je hrana zaista božanstvena.
Još par mesta gde ćete pojesti pečenje sa guštom
Restoran „Radulović“ u Ljubiću ćete lako pronaći, jer gotovo da nema Čačanina koji ne poznaje gazda Milorada i specijalitete njegove kuhinje, a prave ljubitelje pečenja će već sa vrata privući zavodljiv miris.
U atmosferi porodične kafane, sa kaminom iz koga zimi pucketa vatrica, uživaćete u prasetini i jagnjetini (po kojoj su posebno poznati), kao i ostalim specijalitetima sa raznovrnog menija, poput čuvene gazda Mićove pljeskavice, koju morate poručiti dan unapred.
Ukus hrskave kožurice će vam ostati urezan u malom mozgu, a nikako nemojte propustiti da se osladite fenomenalnom baklavom ili palačinkama u šatou.
Pečenjara „Dičina“ dugo vremena je slovila za „kraljeve Ibarske magistrale“, sigurnu stanicu za sve putnike namernike koji bi želeli da u rustičnom ambijentu predahnu uz dobar zalogaj. Nalaze se blizu kružnog toka za Preljinu, a važe za jednu od starijih pečenjara u kraju.
Ne očekujte nikakav luksuz, pošto se radi o tipičnoj drumskoj kafani, koja je zadržala izgled i duh od pre pedesetak godina, ali pečenje im je zaista odlično, iako zna da bude malo masnije. Osoblje je veoma ljubazno i ne čeka se dugo na porudžbinu, a cene su slične kao kod konkurencije.
U fenomenalnim jagnjećim sarmicama, ali i čačanskom pečenju, možete uživati i u pečenjari „Marinković“ u Parmencu, koja godinama uspešno posluje i u Beogradu, a nećete pogrešiti ukoliko navrnete u pečenjaru „RAPO“ u Trbušanima. Radi se o skromnom objektu, ali im je prasetina i više nego solidna.
Nadamo se da smo vam makar malo pomogli u gastro potrazi za savršenim zalogajem iz čačanskih furuna, pa kad sledeći put budete krstarili Ovčarsko-kablarskom klisurom, obavezno iskoristite priliku da degustirate neke od tradicionalnih špecija ovog kraja.
Dodaj komentar