Magazin Putovanja

5 mesta na putu do Grčke sa najboljim pečenjem

pečenje
Foto: Printscreen/YT/Gastro tražilica

Većina turista koja se uputi u Grčku odluči da usput napravi dužu pauzu, a kako je bolje iskoristiti nego za ručak. Pečenje je mnogima prvi izbor, samo je pitanje gde.

Krenuli ste na more, svi ste euforični, ali ne prođe mnogo vremena dok neko ne konstatuje – mogli bismo nešto i pojesti. Ako planirate letovanje u Grčkoj, kao i mnogi Srbi, dobro je znati gde vredi stati usput i zameziti. A šta je bolje od pečenja sa savršeno hrskavom koricom koja vruska u ustima i mesom koje se topi?

Rezultati onlajn ankete sa pitanjem gde se jede najbolje pečenje na putu ka Grčkoj pokazalo je da je za mnoge obavezno stati u makedonskom selu Mrzenci, prenosi Nova.rs.

Evo koja mesta ste vi izdvojili.

Mrzenci, Javor Džoko

Mrzenci su, bez sumnje, prvi izbor najvećem delu srpskih turista kad je u pitanju dobro pečenje na putu do Grčke. Tu se jagnjetina sprema na poseban način. Mrzenci se nalazi na samoj granici Severne Makedonije i Grčke.

Kako kažu mnogi, tu je zagarantovana eksplozija ukusa, i to u restoranu Javor Džoko. Za njihovu jagnjetinu kažu da je najbolja na svetu jer je meso je toliko sočno da se odvaja od kosti.

Jedini problem je gužva koje često ima, pa se može desiti da sačekate pola sata.

Mrzenci, Agapi

Pečenjara Javor Agapi je takođe mnogima omiljeno mesto pri odlasku ili povratku iz Grčke. Oni traju od 1984. godine i specijalitet im je jagnjetina ispod sača. Osim jagnjetine poznati su po telećem mišiću, svinjskom vratu, ukusnom i svežem roštilju, svežoj salati.

U blizi su i apartmani i hotel ukoliko odlučite da odmorite ili prespavate posle obroka.

Stopanja

Stopanja je srpska prestonica pečenja još od sredine 19. veka, kada su, kao i danas, putnici namernici predah nalazili u plodnoj moravskoj ravnici na magistralnom putu Kraljevo–Kruševac, koji spaja krajnji jug sa zapadom. Otvarale su se pečenjare jedna za drugom, a danas ih, u odnosu na broj žitelja, ima najviše u celoj Srbiji.

Po čuvenju i poznatim gostima izdvaja se i kafana Tradicija. Tu je svraćala cela bivša Jugoslavija, pa i poznate meraklije Čkalja, Pavle Vuisić, Zdravko Čolić…

Čačak, Kod Brana

Čačak je nadaleko poznat po dobrom pečenju i koga put tuda nanese ka moru obično stane na klopu. Posebno se izdvaja Pečenjera kod Brana koja radi dve decenije. Gosti hvale i dobru uslugu i odličnu hranu.

Pečenjara na magistralnom putu Čačak-Užice nudi i praseće i jagnjeće pečenje, ali i razne specijalitete ribe.

Aranđelovac, Mali hrast

Mali hrast je kultno mesto u Srbiji i mnogi Beograđani ciljano tu dolaze na čuvenu bajaderu, mladu prasetinu bez kostiju. Ako vam je Bukovik pored Aranđelovca usput na putu ka moru, obavezno svratite, ali pre toga rezervišite mesto par dana unapred jer je uvek puno.

Pored prasetine, tu su i jagnjeće pečenje i jela sa roštilja.

Izvor: Nova.rs

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
18 Shares
Share via
Copy link