Beograd Magazin

Malo maski i nimalo distance, ali mnogo poljubaca

Posmrtni ostaci preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja od jutros su u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila, gde je održana i liturgija.

Iako je SPC saopštila da će se tokom ispraćaja patrijarha poštovati sve propisane mere, u Sabornoj crkvi je bilo prisutno mnogo građana, malo njih je nosilo maske, nije bilo distance, a okupljeni su ljubili kovčeg i krst.

Kovčeg s patrijarhom u hram su uneli i izneli pripadnici Garde Vojske Srbije.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji je održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila, a zatim i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

“Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše našeg dragog Patrijarha”, navodi se u saopštenju, a prenosi 021.

liturgija irinej
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U Sabornoj crkvi, se, uprkos upozorenjima, okupio veliki broj građana, nije postojala distanca između njih, a neki nisu nosili ni maske. Kovčeg s telom patrijarha je bio otvoren, a preko se nalazilo providno staklo koje su okupljeni građani ljubili.

Kako se videlo na snimcima, građani koji su tamo bili i povodom današnje slave, pričešćivali su se istom kašicicom. Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve potom je preneto u Hram Svetog Save, gde će biti sahranjen u nedelju.

Inače je ranije sveštenik Dragan Šovljanski rekao da prema preporukama Kriznog štaba i zbog primene epidemioloških mera, u nedelju neće biti moguće celivanje tela partijarha Irineja, već će narod u Hramu Svetog Save moći da priđe na nekoliko metara od odra, da se pokloni i izađe iz Hrama.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa korona virusom. Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu.

199 Shares
199 Shares
Share via
Copy link