Novi Sad

Uživajte u dobroj pasti i pomozite da Novi Sad dobije humani automat za ugrožene građane

pasta
Foto: Foto: UG "Patrija", Pastai

Ljubitelji dobre paste ove nedelje, 28. novembra, mogu da daju ogroman doprinos humanoj ideji – izgradnji novosadskog kutka za pomoć najugroženijima, ali i da uživaju u hrani.

Udruženje građana “Patrija”, koje je u Novom Sadu podrška fondaciji “Liceulice”, pokušava da sakupi novac za izgradnju specijalizovanog automata koji će sadržati hranu, sredstva za higijenu i osnovne predmete za život i rekreaciju socijalno ugroženih građana.

Osim toga, zamisao aktivista je da se organizacije udruže kako bi pružile psihološku, pravnu i socijalnu pomoć ugroženim građanima.

Automat bi bio izgrađen u aprilu 2022. godine i postavljen u dvorištu CK13.

Prikupljanje novca je u toku, a humanitarna akcija na koju će mnogi želeti da se odazovu održaće se ove nedelje na Trgu republike – šefovi Pastai testenine kuvaće u humanitarne svrhe, a na vama je da dođete i uživate u pasti.

Novac namenjen plaćanju jela ide za potrebe finansiranja Humanka.

– Obrok platite koliko želite, a sav prihod usmeren je za izgradnju humanog kutka – navodi se u pozivu za događaj na Fejsbuku.

Akcija traje od 11 do 16 časova, a na meniju je pasta u koturu parmezana, flambirana konjakom.

Šta je tačno Humanko?

Kako za 021.rs kaže Dragana Nešin iz udruženja “Patrija”, do ideje za razvoj Humanka došlo se kroz rad sa korisnicima usluga ovog udruženja, pre svega psiholoških usluga.

– Videli smo da naši korisnici imaju višestruke probleme, a da bi se radilo na jednoj stvari, mora se raditi i na nekim drugim problemima o kojima mi možda nismo ni znali ništa. Shvatili smo da ono što mi radimo mora da bude povezano s drugim oblastima života ovih ljudi, kojima se možda bave druge organizacije. Da li je to pravna podrška, neka dilema u vezi s socijalnim pitanjima ili nešto drugo što mi nismo mogli da pružimo, a naša psihološka podrška i druga pomoć koju pružamo u okviru udruženja bile su ograničene drugim pitanjima. Želeli smo da, počevši od naših korisnika, napravimo nešto što će biti obuhvatnije i konstantnije, da ‘udara’ na nekoliko različitih oblasti jer jedino tako možemo zaista doprineti da se nekome poboljša kvalitet života. Teško mi možemo da radimo psihoterapiju s nekim ko je svakog dana gladan, ko nema krov nad glavom. Hajde da počnemo od najosnovnijih potreba, da pomognemo ljudima da se prehrane, da imaju sredstva za ličnu higijenu i da se onda krećemo ka višim potrebama – navodi Dragana Nešin.

Aktivisti su ispitivali razne ideje iz država širom sveta i došli do najoptimalnijeg rešenja za socijalno ugrožene i sve kojima je potrebna pomoć da zadovolje osnovne potrebe – do Humanka.

– Potrebno nam je 7.000 evra. Prikupljaćemo sredstva kroz događaje poput ovog u nedelju, kroz direktne novčane donacije na račun, obraćaćemo se lično donatorima, a skupljaćemo i plastiku i tokom naših redovnih aktivnosti u klubu Kompas i na redovnim sastancima Liceulice. Građani će moći da donesu plastiku koju će otkupiti kompanija Greentech, a sve će ići za Humanka. Sada završavamo dizajn Humanka i objavićemo detalje konačnog izgleda i funkcionisanja ideje u narednom periodu – navodi sagovornica 021.

Prema ideji kreatora, korisnici Humanka pristupaće automatu putem žetona i odabira opcije-pomoći koju žele, čime će otvarati raspoložive police.

Kako bi otvorili police, korisnici Humanka će ubaciti žeton, odabrati ono što im je potrebno i pritisnuti broj police koju žele da otvore.

Na automatu će biti sve informacije o tome kako neko može da postane korisnik i dobije žetone.

Detaljnije o celoj ideji saznajte OVDE.

Na ovoj klupi u svojoj 50. godini bez krova nad glavom umro je Nebojša Petrović

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

61 Shares
Share via
Copy link