Magazin

Tuča navijača Partizana zbog transparenta „Rio Tinto marš iz Srbije“, policija kulira

navijaci tuca

Kampanja protiv kompanije Rio Tinto, koja planira otvaranje nekoliko rudnika za eksploataciju litijuma na teritoriji Srbije, zaoštrava se iz dana u dan. Sukobi na ulicama prethodne nedelje dobili su svoj neočekivani nastavak na fudbalskoj utakmici Kupa Srbije između leskovačke Dubočice i Partizana koja je odigrana na niškom Čairu.

Prema medijskim saznanjima, jedna grupa navijača Partizana, koja je na utakmicu doputovala iz Mladenovca, raširila je transparent sa porukom „Rio Tinto marš iz Srbije“, a kako se to nije svidelo drugoj grupi navijača istog kluba došlo je do žestokog fizičkog obračuna na tribinama stadiona u Nišu.

Na snimku koji kruži internetom vidi se jurnjava preko stolica jedne od tribina, kao i policija, koja kao i prethodne subote u Šapcu, stoji i nemo svedoči incidentima.

Nemiri su izbili sredinom prvog dela igre, ali na sreću sve se brzo završilo.

Ovaj događaj na sportskoj priredbi još jednom pokazuje kakva je atmosfera u društvu, a Partizanovi navijači već su nekoliko puta ove godine dolazili na naslovne strane zbog međusobne tuče između onih koji pogrdno skandiraju aktuelnom režimu i predsedniku Srbije i mladića u crnim majicama i kačketima za koje se veruje da su pod kontrolom vlasti.

Sva dešavanja prethodnih dana i scene koje smo gledali nedvosmisleno navode na razmišljanje da je Srbija na ivici unutrašnjeg sukoba koji je od verbalnog prerastao u fizički uz korišćenje pesnica, flaša, palica i čekića.

Sa druge strane, sukobi na Partizanovom stadionu eskalirali su nakon hapšenja Veljka Belivuka i drugih vođa južne tribine, kada se naizgled otvorio prostor za bilo kakvo kritičko mišljenje prema strahovladi Srpske napredne stranke.

Prethodne subote u Šapcu smo videli da navijačka grupa Principi nije jedina grupa batinaša koju režim koristi za specijalne zadatke tokom različitih demonstracija i protesta. U narodu je akumulirano ogromno nezadovoljstvo, a od kada se probudila svest većeg dela stanovništva o opasnosti koju donosi australijski gigant rudarske industrije, bes je dostigao neki sasvim novi nivo i veliko je pitanje kakav će epilog po naše društvo biti nakon svih sadašnjih i budućih sukoba režimskih štićenika i demonstranata.

Za sada, o projektu Jadar i Rio Tintu Zvezdin sever vrlo glasno ćuti i prećutno podržava planirani ekocid zbog koga smo u najozbiljnijoj opasnosti da ostanemo bez čiste pijaće vode, plodne zemlje i ovo malo čistog vazduha.

Ekološki ustanak za našu decu: Rio Tinto, marš iz Srbije

OGLAS

973 Shares
973 Shares
Share via
Copy link