Svet Vesti

Desetine hiljada Parižana na ulicama protestuje protiv rasta cena – sprema se opšti štrajk

francuska protest
Foto: EPA

Hiljade ljudi u nedelju (16. oktobar) su izašle na ulice Pariza protestujući protiv rasta cena što je uvod u opšti štrajk planiran za utorak na inicijativu stranaka levice i četiri sindikata, prenose agencije. Više francuskih sindikata je za utorak najavilo dan nacionalnog štrajka koji bi trebao obuhvatiti putnički i železnički saobraćaj te javni sektor.

“Marš protiv visokih troškova te neaktivnosti na klimatske promene” u organizaciji udruga i sindikalnih saveza okupio je oko 16 sati oko 140.000 sudionika, prema rečima organizatora, odnosno 30.000 prema policijskoj proceni. Današnje proteste protiv rasta životnih troškova inicirale su stranke levice, a predvodio ih je čelnik stranke nepokorena Francuska Jean-Luc Melenchon, javlja francuska novinska agencija AFP.

Melenchon je ulicama hodao uz ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux i pozvao na opšti štrajk u utorak. “Sledi nam posebna sedmica, mi ga počinjemo ovim maršem”, rekao je.

Melenchon je stao uz četiri sindikata – ali među njima nije i onaj najveći Francuskoj, umereni sindikat CFDT – koji su pozvali na štrajkove i proteste u utorak kako bi tražili rast plata. “Naša je poruka jednostavna: želimo bolju raspodelu bogatstava”, rekao je prvi čovek stranke socijalista Olivier Faure.

Izvor: Index

Samo vajkrem Srbina spasava: Vojvođani u pohodu na mađarske diskonte

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
386 Shares
386 Shares
Share via
Copy link