Srbija Vesti

Pančevci telima brane grandiozni drvored platana od investitora, poručuju da neće odustati

pancevo-tesla

Pančevci već skoro mesec dana kampuju u ulici Miloša Obrenovića karakterističnoj po kilometarskom drvoredu platana starih nekoliko decenija. Na ovakvu akciju su se odlučili zbog seče jednog platana i najave da će drvored biti posečen a na njegovom mestu izgrađene stambene zgrade.

Neformalna grupa građana iz Pančeva okupljeni je u Inicijativi “Odbranimo Teslu”. Inicijativa je formirana tokom jula 2020. godine kao reakcija na plan grada Pančeva da se podignu četiri nove stambene zgrade na mestu dečjih igrališta i zelenila u naselju “Tesla”, da se poseku višedecenijska stabla u ulici Miloša Obrenovića i prošire parking kapaciteti na uštrb travnatih površina i drveća. Veliki broj građana iskazao je svoje neslaganje sa ovim i podneo preko 2000 primedbi na sporni plan sa ciljem da se odustane od njegove realizacije, kako bi se sačuvala najbitnija i najvažnija karakteristika naselja, “Tesla”, preko potrebna samom naselju i gradu Pančevo – zelenilo!

Okupljeni Pančevci su pored posečenog platana,”Kafani kod platana”, služili kraft pivo, a iz Inicijative “Odbranimo Teslu” poručuju da oni neće odustati od ideje da se spreče “sumanuti planovi” i da nastavljaju borbu za zelenilo.

– Organizovali smo ovaj događaj uz pomoć Udruženja kućnih pivara Pančeva koji su nam izašli u susret i donirali jednu keglu piva, tako da je današnja ideja da se okupimo mi, ljubitelji piva, da pijemo pivo i slušamo muziku kod platana. Inače i čovek koji kuva ovo pivo, Pančevac, je svoje prvo pivo popio na Tesli i to gledajući na platane, tako da i to ima svoju simboliku. Želimo da pošaljemo poruku da ne odustajemo od ideje da odbranimo platane – rekla  je Biljana Kerić iz Inicijative “Odbranimo Teslu”.

pančevo
Foto: Printskrin/ Facebook

Kako smo videli, investitori su pripremili prilaz i očigledno je da očekuju da se probije deo do kolovoza ulice Miloša Obrenovića. Iz Inicijative poručuju da neće odustati od toga da spreče da se par desetina metara od starog ulaza u fabriku napravi novi.

– Besmisleno je da se 30 metara od postojećeg puta, od glavnog ulaza u nekadašnju Fabriku sijalica “Tesla” probija novi prilaz. U ulici gde je gust saobraćaj stvaraće se novi saobraćajni čepovi. Put bi bio prekoputa autobuskog stajališta na 100 metara od raskrsnice gde se tri magistralna puta ukrštaju. Tu je niz nekih spornih stvari, a mi želimo da se što više ljudi uključi u problem i reaguje jer samo ovakvim građanskim akcijama mogu neki sumanuti planovi da se spreče – objasnila je Biljana Kerić.

Iz Inicijative najavljuju i nove poteze.

– Mi smo u nekim pravnim procedurama, nešto smo pokrenuli o čemu ćemo uskoro i šitu javnost obavestiti pošto smo našli niz nekih neregularnosti vezano za izdavanje dozvole. Pokrenute su neke procedure i uskoro ćemo informisati javnost o tome šta je to otkriveno – nagovestila je Biljana Kerić.

Prema saznanjina 013nfo.rs iz Inicijative su zatražili novi sastanak sa gradonačelnikom, i imaju obećanje da ih on primiti nakon službenog puta na kome se trenutno nalazi.

Izvor: 013.info.rs

Poranili da poseku drveće, jer Niš nema dovoljno betončine i uopšte nije zagađen (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.2K Share
1.2K Share
Share via
Copy link