Magazin

Ovo su najčešće greške na razgovorima za posao!

Razgovori za posao mogu biti prilično stresni.

Danima pre intervjua razmišljate kakav ćete utisak ostaviti, da li će se poslodavcu dopasti vaša biografija, kako pričate, kako se ponašate, kako izgledate, šta se obukli…

I to zaista ne možete da predvidete. Ono što možete da uradite jeste da obratite pažnju na nekoliko najčešćih grešaka koje kandidati prave na intervjuima za posao i potrudite se da ih izbegnete.

Idemo redom:

Suviše prisan ili leden odnos prema članovima komisije za prijem novih radnika. Dakle, potrudite se da zadržite profesionalan odnos, čime ćete im pokazati da ozbiljno shvatate intervju i mogućnost zaposlenja u njihovoj firmi. Međutim, ne bi trebalo ni da budete suviše hladni, jer ćete time, kažu psiholozi, poslati poruku da ste zatvorena osoba koja teško uspostavlja odnose sa ljudima. Nađite meru.

Mlako predstavljanje

Da biste zaintrigrirali poslodavca potrudite se da vaš nastup ne bude previše mlak. Kod ovakvog predstavljanja ostavljate sliku nezainteresovane, ravnodušne osobe slabog karaktera. Ne lutajte očima po prostoriji, ne obarajte pogled. Ako verujete da ste baš vi idealna osoba za njih, uverite ih u to, tako što ćete ih prilikom odgovora gledati u oči. Pri, tom, izbegavajte da odgovarate samo sa DA ili NE.

Cupkanje nogom i nekontrolisano mahanje rukama svedite na minimum. Jasno je da ćete biti pod određenom dozom nervoze, ali ne morate to da pokažete i poslodavcu!

Ne mračite

Nijedan poslodavac ne voli da sluša revoltiranu i ogorčenu osobu koja svu krivicu za svoje nezadovoljstvo svaljuje na stanje u državi i prethodne poslodavce. Stoga nemojte da kukate, ipak ste došli na razgovor za posao, a ne kod prijatelja. Budite vedri, pokažite da ste spremni da radite, da se usavršavate, da ste osoba koja veruje da se talenat ceni i adekvatno nagrađuje.

intervju-za-posao

Obraćanje sa “Ti”

Možda je atmosfera prijatna, možda su osobe koje obavljaju intervju približno vaših godina I vrlo opuštene, možda ih poznajete iz kraja…ali sve to nije znak da počnete da im se obraćate sa Ti. Ne zaboravite, na razgovoru ste za posao i od vas se očekuje da pokažete ozbiljnost, zrelost i poštovanje. Takođe, izbegavajte upotrebu slenga ili tzv uličnog, žargonskog govora.

Nedovoljno poznavanje kompanije

Često se dešava da kandidati samo pošalju svoj CV, a da se pritom uopšte ne informišu o samoj kompaniji i njenom poslovanju. Zbog ovakve greške, na razgovoru mogu dospeti u nezavidnu situaciju, ukoliko im poslodavac postavi pitanje koje se tiče same firme, pri tom ostavljaju utisak ravnodušnosti i nezainteresovanosti prema firmi. Dobro opremljeni informacijama pokazaćete poslodavcu da vam je bitno i za koga radite, a ne samo da radite, kao i da je to radno mesto baš idealno za vas.

Manje priče o novcu

Naravno da je novac vrlo važan i da nećete prihvatiti posao ukoliko je predložena plata ispod vaših očekivanja. Ali, bilo bi dobro da priču o novcu ne gurate u prvi plan, da je ne potencirate. U suprotnom, poslodavcu šaljete vrlo otvorenu poruku da vam je novac jedina motivacija za rad. A to nijedan poslodavac ne želi da čuje. Pre odlaska na intervju odgovorite sebi na pitanje da li biste više voleli da radite u firmi u kojoj možete da napredujete i kao profesionalac i kao osoba, gde cene vaše znanje i ulažu u njega ili u firmi gde vladaju loši međuljudski odnosi, gde ne uvažavaju vaše ideje i znanje, ali dobijate veću platu.

S druge strane, kada vas komisija pita o očekivanoj plati, nemojte da izbegavate odgovor uz opravdanje da je pitanje nezahvalno. Budite spremni da na njega odgovorite, jer ćete na ovaj način poslodavcu pokazati da vrednujete sebe, svoje znanje i sposobnosti. Nemojte sebe da potcenjujete, ali nemojte ni preterivati. Ako niste sigurni koliku brojku da kažete, predložite raspon plate od – do.

poslovi

Nepostojanje poslovnih planova za budućnost

Bilo bi dobro da imate viziju svog profesionalnog razvoja u budućnosti, da tačno znate šta želite u svojoj karijeri. Ovo važi kada već imate dovoljno radnog iskustva. Ako nemate ovu viziju, poslodavac može vrlo lako zaključiti da ste neodlučni, da su vam planovi i želje promenljivi i da u zavisnosti od njih svakog časa možete napustiti firmu u potrazi za nekim novim radnim mestom. A svaki poslodavac želi pouzdanog i lojalnog radnika.

Loše reči o bivšem poslodavcu

U redu, bilo vam je baš loše na prethodnom radnom mestu, poslodavac je bio bahat, kasnio je sa platama, nije cenio vaš trud i znanje, ali ovo nije priča koju biste trebalo da pričate na intervju za posao. Poslodavac bi mogao da pomisli da biste tako pričali i o svom iskustvu u njegovoj firmi, a niko ne želi ovakvu reputaciju. Ukoliko vas pitaju zašto ste napustili prethodno radno mesto, probajte da bez “pljuvanja” i ružnih reči ukratko objasnite kakav ste problem imali. Iskustva pokazuju da kandidati koji previše kritikuju prethodnog poslodavca i firmu u kojoj su radili bivaju eliminisani u startu. Zato vodite računa!

rukovanje

Ko visoko leti, nisko pada

Sasvim je u redu da kažete koje sposobnosti, znanja i veštine posedujete, ali gledajte da to potkrepite na testovima ili dokažete praktičnim primerima.

Obuzdajte koliko god možete svoj ego, jer poslodavci veruju da osobe sa prevelikim egom teže prihvataju kritike, često prave probleme i loše utiču na ostatak radnog kolektiva.

Da biste se na razgovoru dobro pokazali, pažljivo slušate svako postavljeno pitanje, aktivno učestvujte u razgovoru i slobodno postavljajte pitanja oko svih nedoumica koje imate u vezi sa radnim mestom i poslovima koje biste obavljali. Nemojte se ustručavati da poslodavcu jasno pokažete da želite taj posao, vaše interesovanje će svakako biti primećeno i zabeleženo.

Srećno!

Koje igračke predlaže čuveni pedagog Marija Montesori

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

13 Shares
Share via
Copy link