Lifestyle

Ove stvari ne bi smele da završe u mašini za sušenje veša

Ako bilo šta od ovih stvari završi u mašini za sušenje veša – velike su šanse da možete da se oprostite od njih. Ali, to nije najgore što može da vam se desi.

Prema Nacionalnoj agenciji za zaštitu od požara i Americi, u periodu od 2010. do 2014. godine, Vatrogasna služba u SAD imala je skoro 16.000 požara, od toga se u 92 slučaja radilo o vatri uzrokovanoj mašinama za sušenje veša. Zato pročitajte šta nikako ne bi trebalo da završi u sušilici.

Pantalone isprljane benzinom
Bez obzira na to što ste ih prethodno oprali, stručnjaci za belu tehniku upozoravaju da pranje možda nije sasvim uklonilo zapaljiv materijal sa vaše odeće, a ignorisanje ovog problema može dovesti do požara, čak i eksplozije.

Oprema za vežbanje
Ova gardreba ne samo da može upropastiti vašu mašinu, već i oprema za vežbanje može da se izmeni toliko da više ne bude za nošenje. Zašto? Zato što su novi materijali od kojih se pravi sportska oprema većinom napravljeni od specijalnih tkanina koje nas štite od sunca ili od znojenja, a oni nikako nisu dobri za sušenje u mašini.

Donji veš
Mašina za sušenje skraćuje životnji vek donjem vešu. Dakle, ono što je dobra investicija, a skupi grudnjaci, korseti… to svakako jesu, ne treba da budu izloženi visokim temperaturama. Elastin u donjem vešu, likra, čipka, til – dakle sve ono što ga čini ekskluzivnim, može biti oštećeno.

Peškiri za plažu
Topli pesak na plaži je veoma prijatan za opuštanje, ali ga mašine za sušenje veša nikako ne vole. Ako pesak ostane na peškirima može ozbiljno da ošteti sušilicu.

Odeća za psa, ćebence za mačku
Znate već koliko se vaš kućni ljubimac linja. Zamislite koliko tih dlaka ima u njihovoj garderobi, ili mestima na kojima spavaju? Ukoliko te stvari perete i sušite u mašini, dlake će se vremenom nagomilati i, verovatno, pokvariti vašu belu tehniku.

Žvaka zalepljena na garderobi
Možda znate da ste seli na žvakaću gumu, ili nemate pojma da vam je celo pakovanje ostalo u džepu od pantalona – u svakom slučaju te pantalone nikako ne bi trebalo da završe u mašini za sušenje veša jer su velike šanse da se žvaka zalepi za zidove sušilice, a ta popravka uopšte nije jeftina.

Helanke od spandeksa
Takozvane joga pantalone nikako ne sušite mehanički jer nakon toga više neće biti elastične, sjajne i jake poput steznika, već labave, a mogu i da promene boju.

Veštačka koža
Stvari od skaja i veštačkog velura nikada ne sušite u mašini – toplota može da ih otopi zato što ti materijali često sadrže dosta plastike. Takođe, možete da oštetite i mašinu.

Najlon čarape
Verovatno će se pocepati. Bolje ih operite ručno i ostavite da se osuše prirodnim putem.

Čipka i svila
To su delikatne tkanine koje treba sušiti prirodnim putem i položene ravno.

Garderoba sa prišivenim ukrasima
Bez obzira na to da li se radi o perlama, kristalima, nitnama… ne sušite ih na visokoj temperaturi jer će, verovatno, da otpadnu, a mogu i da upropaste mašinu za sušenje veša.

Prostirke sa gumenom podlogom
Ako u kupatili imate ovakvu prostirku nikako je ne sušite u mašini jer guma može da se rastopi i zalepi za zidove mašine, a tako ne rizikujete samo kvar, već i požar!

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku