Beograd

Otmičar iz Beograda 7 godina terao invalida na prosjačenje i mesečno uzimao 3.000 €

Talačka kriza beograd 2
Foto: Printscreen Kurir TV

Stevan J. (26), otmičar koji je u prošli petak (16. septembar), u nezapamćenoj talačkoj krizi u Beogradu, držao Slobodana Trifunovića (65) u njegovoj automehaničarskoj radnji, preteći da mu oduzme život, dobro je od ranije poznat policiji.

Naime, sada mu je određen jednomesečni pritvor, a on je već hapšen prošle godine, zajedno sa svojim ocem i partnerkom. Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je protiv njih optužnicu za krivično delo trgovine ljudima.

Oni se terete da su čak sedam godina primoravali na prosjačenje 42-ogodišnjeg invalida, koji im je potom donosio novac, a od prosjaka su mesečno zarađivali i 3.000 evra!

Sedam godina eksploatisali nesrećnog čoveka

– Stevan J. bio je uhapšen 13. oktobra 2021. zajedno sa svojim ocem S. J. (50) i svojom partnerkom M. Ž. (25), zbog optužbi da su osobu sa invaliditetom sedam godina primoravali da prosi na ulici i dnevno im donosi 100 evra – kaže izvor Kurira upoznat sa slučajem.

Kako je tada saopštio MUP, uhapšeni se terete da su od decembra 2014. do oktobra 2021.godine,  koristili teške životne prilike muškarca sa invaliditetom i eksploatisali ga tako što su ga terali na prosjačenje, govoreći mu da „kao član porodice mora da joj doprinosi“.

– Žrtva je bila u obavezi da, bez obzira na vremenske uslove, prosi na prometnim raskrsnicama u Beogradu šest dana u nedelji. Eksploatacijom žrtve trgovine ljudima, članovi kriminalne grupe, na mesečnom nivou, kako se sumnja, pribavljali su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.000 evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe.

Prilikom pretresanja stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađeno je i privremeno oduzeto 650 evra, 18.000 dinara, kao i više mobilnih telefona – saopštila je policija posle hapšenja.

Negirali krivicu, pa im ukinut pritvor

Sve troje su na saslušanju u tužilaštvu negirali krivično delo i izneli su detaljnu odbranu u prisustvu svog advokata Slavke Babić.

– Branili su se time da je oštećeni s njima u zajedničkom domaćinstvu živeo od 2009. godine, gde je imao sve uslove za život, svoju sobu i automobil.

Naveli su da je u pitanju lice koje je invalid bez jedne noge, svakodnevni konzument droge i da se bavio prosjačenjem unazad 20 godina, i pre nego što je došao da živi kod njih – kaže sagovornik Kurira i dodaje da su otmičar s Karaburme, kao i njegovi otac i devojka rekli da im je oštećeni ponekad sam davao isprošeni novac, i to uglavnom u iznosu od 20.000 dinara.

– Te pare išle su u kućni budžet, on je tako doprinosio domaćinstvu kao i svi ostali članovi. Naglašavam da je on išao dobrovoljno da prosi kako bi imao novac za svoje potrebe i za drogu – navodno je prošle godine ispričao Stevan J. u svojoj odbrani.

Nakon saslušanja osumnjičenim trgovcima ljudima bio je određen pritvor, ali im je on ukinut u januaru 2022. godine.

Partnerka pokušavala da ga urazumi u toku talačke krize

Talačka kriza na Karaburmi u petak je okončana nakon što je žena iz pregovaračkog tima MUP uspela da otmičaru da vodu u kojoj je bio rastvoren lek.

– Popio je vodu i kroz pola sata sam osetio da mu pada ruka i da gubi koncentraciju. Pričao je nepovezane stvari, a kada je video svoju porodicu, uopšte ih nije prepoznao – ispričao je Slobodan Trifunović, koga je Stevan J. držao kao taoca.

slobodan
Slobodan pokazuje ožiljke od skalpela, foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

On je dodao da je tokom talačke krize na lice mesta došla i partnerka S. J., koja je takođe pokušala da ga urazumi i da ga nagovori da se preda.

„Prete mi navijači, hteo sam da skrenem pažnju policije i javnosti“

Osumnjičeni Stevan J. posle drame u automehaničarskoj radnji na Karaburmi, gde je Slobodanu Trifunoviću četiri sata držao nož pod grlom, u svojoj odbrani je rekao da mu „prete navijači“ i da je zbog toga želeo „da skrene pažnju javnosti i policije na svoj problem“.

– Moj branjenik se kaje ukoliko je naneo lake telesne povrede oštećenom Trifunoviću, s kojim je uvek bio u dobrim odnosima i nikada ne bi želeo da ga stvarno povredi – rekla je advokatica osumnjičenog Slavka Babić.

Izvor: Kurir

“Hoću da se ubijem, a možeš i ti sa mnom”: Talačka kriza kakvu Beograd ne pamti

46 Shares
Share via
Copy link