Magazin

Istorijski muzej Srbije otkupio pečat Stefana Nemanje od aukcijske kuće iz San Marina

MIS
Foto: Muzej Istorije Srbije Collage

Vredna relikvija srpskog naroda vraćena je kući.

Pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić otkupio je Istorijski muzej Srbije na aukciji, saopštila je ova institucija.

Olovni pečat iz druge polovine 12. veka otkupljen je od aukcijske kuće „Artemide aste“ iz San Marina, precizira se u saopštenju.

Nakon što pečat bude donet u Srbiju Istorijski muzej Srbije će održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti ovaj značajan kulturno-istorijski predmet i upoznati javnost sa detaljima njegovog otkupa.

Podsetimo, kada je sajt ArcheoSerbia preneo da će se pomenuti pečat naći na aukciji 6. i 7. maja, oglasili su se mnogi tražeći da država treba da reaguje i predmet vrati u Srbiju.

„Radi se o pečatu iz druge polovine 12. veka, iz vremena nakon 1166. godine, koji je izrađen od olova. Težine je oko 21 gram, a prečnika 35 milimetara. Na aversu je prikazana stojeća figura Svetog Stefana koji u rukama drži kovčežić i kandilo, a pored je natpis na grčkom koji u prevodu glasi – Pečat Stefana, velikog župana Nemanje“, naveli su tada i ocenili da ovaj do sada nepoznati pečat predstavlja značajno otkriće, s obzirom da su pečati naših srednjovekovnih vladara veoma retki.

Napomenuto je i da se sličan Nemanjin pečat nalazi se u zbirci Narodnog muzeja Srbije u Beogradu.

Istorijski muzej Srbije se odmah uključio u aukciju za otkup pečata, a Ministarstvo kulture pozvalo je ostale ustanove kulture da ne daju ponude kako ne bi jedni drugima podizali cenu.

Početna cena ovog retkog dragulja, objavljena na sajtu aukcijske kuće „Artemide Aste“, bila je 1.200 evra.

Izvor: Nova.rs

Šta je jeo Dušan Silni: 3 omiljena recepta sa srpske carske trpeze

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link