Magazin

Joksimović: Ne dozvoljavam da nas se otpušta preko Instagrama, NDMBGD: Oni su režimski novinari

Voditeljka Jovana Joksimović na Instagramu je objavila opširno saopštenje, povodom odluke TV Prva da njoj i Srđanu Predojeviću daju otkaze.

Podsećamo, TV Prva je nakon nekoliko dana nagađanja o tome kako su Jovana i Srđan iznenada otišli sa ove televizije na kojoj su vodili jutarnji program, objavila na Instagramu saopštenje u kojem je navedeno da ovaj voditeljski par više nije deo njihove medijske kuće.

Jovana je na to odreagovala objavom sadržine: “Kakva televizija, takva i objava”, da bi se sada ponovo oglasila podužim tekstom, obraćajući se kolegama, profesiji i prijateljima.

Napomenućemo i da se u ponedeljak, 21. septembra, Srđan Predojević pojavio ispred Prve televizije kako bi regularno vodio “Jutro sa Jovanom i Srđanom”, međutim, obezbeđenje mu je onemogućilo ulazak u zgradu. Filip Čukanović našao se ovog jutra na njihovom mestu.

Saopštenje Jovane Joksimović prenosimo u celosti:

– Kada neko dobije otkaz preko Instagrama (zašto ne preko TikToka?), i to kroz objavu koja ne sadrži ni jednu tačnu činjenicu, mora sebi da postavi sasvim logično pitanje – šta sada?

– Prvo, Srđan Predojević i ja danas zaista dugo nismo znali da li smo zaposleni na Prvoj TV, jer nikakvo obaveštenje o prekidu radnog odnosa nismo dobili, ni pismeno, ni usmeno, osim ako se u “obaveštenje” ne računa to što je ‪u ponedeljak ujutru‬ obezbeđenje fizički onemogućilo Srđanu da uđe u zgradu Prve TV i obavi svoj posao. Tek posle Instagrama on je dobio rešenje o otkazu, a ja izgleda “upozorenje pred otkaz”!? A “upozorenje pred Instagram”? Zašto nije stiglo?

– Drugo, kada neko, na Instagramu, ustvrdi da nas dvoje više ne radimo “zbog nepoštovanja radne obaveze”, a prethodno nas je onemogućio da tu obavezu ispunimo, jasno je ne samo da otvoreno laže, nego i više od toga. Da zaista želi da nas na toj televiziji nema, i da ima nameru da ne bira sredstva, ne bi li taj cilj ostvario. Sa samim prestankom radnog angažmana na Prvoj TV, ni Srđan, ni ja, nemamo nikakav problem. Bili smo i na drugim televizijama, odlazili sa njih, i taj proces doživljavamo kao nešto najnormalnije na svetu, proces u kojem ljudi koji vode televizije, i profesionalci koji u njima rade, u nekom trenutku mogu da imaju i različite planove, i različite želje. Rastanak je, u tom slučaju, najprirodnija stvar, i dešava se i bez ljutnje i bez teških reči, a pogotovo bez laži, to jest, bez nepotrebnog pokušaja pronalaženja opravdanja.

– Mogao je vlasnik televizije najmirnije da nam kaže ono što nedeljama već priča po gradu – da smo mu nas dvoje, jednostavno, preskupi. Taj argument bismo bez reči prihvatili, ljudski bismo se s njim pozdravili i mirno otišli.
Njegova je televizija, ima prava da seče troškove, baš kao što ima pravo da se odrekne emisija za koje smatra da su mu nepotrebne. Ono što nema prava, i oko čega se jesmo sa njim sukobili, jeste da emisije koje su nečiji autorski projekat – a “Jutro sa Jovanom i Srđanom” jeste baš to, naš autorski projekat – on uređuje, određuje ko će da ih vodi i meša se, samim tim u njihov sadržaj. Zakon mu to ne dozvoljava, baš kao ni autori koji iole drže do ličnog integriteta.

– Emisiija “Jutro sa Jovanom i Srđanom” je bila svakodnevni četvoročasovni program (mnogo više od raznih autorskih emisija koje se emituju jednom nedeljno i traju sat vremena), za koji smo dali bukvalno sve od sebe. Radili smo, sve vreme, i tokom korone, dodajući našoj osnovnoj emisiji i druge, večernje, u kojima smo se bavili pandemijom i svim drugim važnim temama. Drugim rečima, ne samo da nismo odbijali radne obaveze, nego smo ih i širili, u trenucima u kojima je to bilo važno, i za televiziju i za državu u kojoj ona emituje program. Napraviti, posle toga, od nas dvoje neke bahate, preskupe i razmažene zvezde, nešto je na šta nećemo pristati.

– Baš kao što nećemo pristati da nas neko otpušta preko Instagrama, ili bilo koje druge aplikacije koju, pri tom, nije sigurno da baš i zna da koristi. Uostalom, pokazao je to kada je pomislio da Instagram služi za otkaze. Za to će, svakako odgovarati, na mestu koje je za to i predviđeno. I to je sve što, za sada, o celom sporu i želim da kažem, čekajući da me o prestanku radnog odnosa obaveste na propisan i civilizovan način.

– Ne tražim nikakvu pomoć u celoj priči, niti mislim da moj problem treba da bude zajednički. Ono što mislim, i što jeste zajedničko, za sve novinare, je da ova profesija predugo pristaje na to da je raznorazni vlasnici doživljavaju kao nešto jeftino, kao sitni trošak, i bakšiš. Problem novinarstva odavno nije u slobodi, nego u ceni. U tome što ga retko ko doživljava kao nešto ozbiljno, nešto u šta treba uložiti, da bi se dobio kvalitet.

– I nemamo nikoga – udruženja, sindikat – ko bi se time ozbiljno bavio. Poštenom naplatom nečijeg rada, i kvaliteta. I nije tu reč samo o parama, da me neko pogrešno ne razume. Reč je o zaštiti same profesije, njenog kvaliteta, njenog integriteta. No, to je druga priča. Srđan i ja svakako nećemo odustati ni od kvaliteta ni od profesinolanog integriteta. Da nas tretiraju kao višak, otpad, kojeg se treba otarasiti na svaki način, jer ne damo na svoj autorski projekat, neće moći niko, pa ni vlasnik bez slike na Instagramu.

– Ubeđeni smo da ovde postoje i pravo i pravda, i uradićemo sve da ih nađemo i dobijemo. A na Instagramu ćemo, od sada, objavljivati samo naše fotografije. Mi nemamo razloga da ih se stidimo. Hvala, veliki pozdrav svim kolegama i prijateljima.

– P.S. Mislim da nikako ne bi bilo fer da sve ovo završim i bez one osnovne zahvalnosti timu sa kojima smo godinama pravili jutro. To je bila i njihova emisija koliko i naša i dugujemo im više nego što mogu da kažem. Hvala vam, dragi moji.

Ne davimo Beograd: Jovana i Srđan su režimski novinari

Inicijativa “Ne davimo Beograd” oglasila se na društvenim mrežama povodom odlaska voditelja Srđana Predojevića i Jovane Joksimović sa televizija Prva. U ironičnom tvitu, pohvalili su se činjenicom da nikada nisu bili pozvani u program televizije Prva.

“Kad smo već kod provladinih “medija” i budućih transfera, samo da se pohvalimo da nas Jovana i Srđan nikad nisu pozvali u goste ili tražili izjavu ili stav o bilo čemu”, napisali su iz ove inicijative na Tviteru.

Radomir Lazović iz “Ne Davimo Beograd”, objasnio je za Nova.rs da se radi o ironičnom Tvitu koji govori o tome da studio pomenute televizije nije otvoren za glas opozicije.

“Tvit jeste ironičan, nažalost, mi nikada nismo gostovali kod Jovane i Srđana i jako nam je žao zbog toga. Mislimo da studio Prve televizije nije slobodan, baš kao što nije ni RTS, ni Pink ni neki drugi mediji, prosto, radi se o televizijama koje su prorežimske. Zašto nas nisu zvali? To je bolje pitanje za Suzanu Vasiljević koja se bavi uređivačkom politikom medijima”, rekao je Lazović za naš portal.

Ko su gospođe Vulin i Vučić, uticajne drugarice Jovane Joksimović?

OGLAS

PARTNERI SAJTA


93 Shares
Share via
Copy link