Magazin

Samohrana majka iz Kragujevca tvrdi da je dobila otkaz u banci zbog karcinoma

Bankarska činovnica Anđelka Todorović (46) iz Kragujevca kazala je da je dobila otkaz pošto je obavestila rukovodioca banke da boluje od karcinoma dojke, dok iz banke navode da bolest nije razlog za otkaz.

Iz banke su naveli da je razlog za otkaz bio taj što se nije uklopila i što njeno znanje za posao nije adekvatno.

Kako je Todorović rekla za magazin “Kragujevačke novine”, otkaz je dobila za vreme bolovanja pred kraj prošle godine, prenosi Beta.

“Direktorka me svaki put kada je pozovem da je obavestim dokle ću biti na bolovanju obaveštava da nema ko da radi i da ne može da nađe zamenu. Prekidam bolovanje i dolazim na posao, verujući da sam im potrebna. Istog dana, 16. decembra, dobijam rezultate biopsije koja potvrđuje rak dojke i obaveštavam je”, rekla je Todorović, samohrana majka 15-ogodišnjaka.

Narednog dana, dodala je, direktorka joj je uručila otkaz.

“Ostavlja me bez egzistencije jer ovako bolesna ne mogu da nađem drugi posao, sa izgovorom da to nema veze sa mojom bolešću i ‘ko zna od kada ja to vučem'”, kazala je ona.

Todorović je u tom trenutku imala i stambeni kredit, a pred njom je bilo skupo lečenje i neizvestan ishod.

Obratila se Nacionalnoj službi za zapošljavanje gde su joj rekli da najverovatnije neće imati pravo na nadoknadu sa biroa, jer je pre pola godine sporazumno raskinula radni odnos sa prethodnim poslodavcem.

“Bila sam do juna meseca prošle godine radnik ‘Eurobanke’. Radnik sam u toj banci bila 20 godina. Ukazala mi se prilika da pređem u ‘Adiko’ banku gde mi je predstavljeno da su uslovi bolji. Dobila sam ugovor za stalni radni odnos sa šest meseci probnog rada, tačnije do 31. decembra 2019. godine. To ne bih uradila da sam znala da ću ovako teško da se razbolim”, rekla je ona.

Ta naknadna priča i karakteristike koje su joj napisali u Adiko banci i koje se svode na to da se nije uklopila u njihov sistem rada i okruženja, prema njenom mišljenju su smišljene da bi se nekako “oprali” za ovakav postupak.

“U ‘Eurobanci’ sam radila na svim pozicijama u filijali, pa sami zaključite da li je to moguće”, dodala ja ona.

Pita se i to, ako nije odgovarala kao radnik, što joj odmah nisu uručili otkaz nakon mesec-dva dana, nego su čekali do decembra.

Todorović je išla i u Inspekciju rada da se raspita za svoja prava, a zanimalo ju je ako je na bolovanju da li može dobiti otkaz i tamo saznala da su praktično samo zaštićene trudnice, porodilje i žene koje su na bolovanju zbog nege deteta i da ona nema nikakva prava.

Adiko banka je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta izrazila žaljenje povodom, kako se navodi, neistinitih informacija koje se pojavljuju u vezi sa tim slučajem, i razumevanje zbog okolnosti koje se odnose na trenutno zdravstveno stanje koleginice koja je bila član njihovog tima u prethodnih šest meseci.

U saopštenju Adiko banke navedeno je da je “postupanje sprovedeno u skladu sa ugovorom o radu i važećim Zakonom o radu Srbije”, kao i sa poslovnom praksom te banke “koja podrazumeva posvećenost etici i poštovanju osnovnih ljudskih prava”.

“Želimo da istaknemo da briga o dobrobiti zaposlenih predstavlja važan deo našeg poslovanja i stoga nastojimo da na odgovarajući način pružimo podršku kolegama u svakodnevnom radu i razvoju, kao i u situacijama koje zahtevaju posebnu pažnju u okviru naše poslovne strukture”, saopštila je Adiko banka.

Radnice u srpskoj firmi morale da nose crvenu traku u danima menstruacije

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Na zalost mi smo potrošni materijal, a onkološki bolesnici bi trebalo da zaštiti država

  • srbijoooo!!!! Ženu sam upoznala,jer sam je videla par puta,to je divna žena,koja je imala dosta svojih klijenata, svakom je izašla u susret….Sram bilo,tako ženi da uradite…..Drzavooooo Srbijooooo

109 Shares
109 Shares
Share via
Copy link