Magazin Srbija

Otac šutirao sina osnovca, pa ga u gepek ubacio kao džak. Pritvoren na 30 dana

škola
Foto: Luftika

Proslavu maturanata u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Doljevcu obeležilo je prebijanje jednog učenika sedmog razreda, koji se pridružio slavlju svojih starijih drugara u školskom dvorištu. Njega nije prebio neko od učenika, niti neka nepoznata osoba, već njegov rođeni otac, a potresni snimak je u kratkom roku videla cela Srbija.

Malo mesto kraj Niša dospelo je u žižu javnosti dva puta u poslednjih nekoliko godina. Prvi put zbog pogibije Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi, a sada i zbog porodičnog nasilja u lokalnoj školi.

Otišao sam do Doljevca u nameri da saznam šta se to dogodilo sedmog juna prilikom đačke proslave. U ovom malom mestu svi su i dalje pod utiskom svega što se desilo i smeta im prisustvo više redakcija koje su došle u njihovo malo mesto u potrazi za “nekakvom senzacijom”.

Opravdano zameraju medijima koji se fokusiraju samo na ružne vesti, rekli su mi nastavnici u neformalnoj konverzaciji jer nisu želeli da daju oficijalne izjave. Toliko mnogo lepih stvari ima vezanih za ovu školu i njene divne đake, a novinari dolaze da izveste samo kada se nešto loše desi, kazali su.

Svi osuđuju stravičan postupak oca, ali uglavnom sležu ramenima kada se pomene razlog takvog njegovog postupka. Malo je ovo mesto i kada se desi nešto što zaokupira pažnju čitave nacije, svi čekaju da medijska oluja prođe jer oni sutra nastavljaju da zajedno žive i rade.

Ništa slično se nije dogodilo u ovoj školi, objašnjava vidno potreseni direktor škole Goran Ilić.

– Grupa učenika osmog razreda spontano je organizovala proslavu. Imamo 188 učenika u generaciji. Na snimku se vidi da je bilo njih trideset, četrdeset. Učenik sedmog razreda se pridružio toj grupi. Otac je čuo da je on tu, došao je… Iz kog razloga je onako reagovao, da li zato što je sa njima… Ne znam. Niko ne zna pravi razlog. Učenik je odličan đak, primerno dete. Jednostavno, jedini razlog što se to desilo vidim u tome što je bio sa njima (maturantima) – kazao je direktor škole za Luftiku.

Na uznemirujućem snimku se vidi da je pretučeni učenik sa drugovima slavio uz baklje, a u razgovoru sa direktorom nismo došli do odgovora da li je to potencijalni razlog za onakvu roditeljsku reakciju.

Obezbeđenje u školi ne postoji, za razliku od škola po većim gradovima. Za to, kaže direktor, nema potrebe jer se „maltene svi poznaju“.

– Nemamo obezbeđenje, nemamo školskog policajca, jer je stanica milicije tu, na dvesta metara od škole. Svi se znamo, nema potrebe za tim jer se nikada ništa slično nije desilo – navodi Ilić i dodaje da za ponašanje oca dečaka nema opravdanja.

– To je zaprepašćujuće šta je on uradio. To nema opravdanja. Zato sam i lično prijavio u policijskoj upravi, u centru za socijalni rad, školskoj upravi… Sve sam uradio kako nalažu propisu, bez obzira što oca dečaka znam vrlo dobro, ali nema tu zaštite, nema opravdanja – sleže ramenima Ilić.

Policija je po njegovoj prijavi odmah reagovala, privela oca i saslušala dečaka u prisustvu majke i psihologa iz Centra za socijalni rad. Istog dana doneta je mera udaljenja iz porodice, a nakon toga određen mu je i pritvor od 48 sati nakon čega će se doneti odluka da li će se otac dečaka braniti sa slobode ili će biti zadržan u pritvoru.

Na pitanje kakve su reakcije drugih roditelja na ovaj događaj direktor prenosi da su „svi zaprepašćeni“ te da je doneta odluka da se „u saradnji sa Centrom za socijalni rad napravi i donese idnividualni plan zaštite deteta“. Pretučeni dečak je dobro, nastavio je normalno da prati nastavu i fizički ne oseća fizičke posledice nakon incidenta.

– Dete je dobro i to je najbitnije. Ja sam razgovarao sa njim, dobro se oseća i nema nikakve posledice. Sutra će pedagog i psiholog razgovarati sa njim, a organi neka rade svoj posao – zaključuje direktor Goran Ilić.

Očevici su nam rekli da je otac protrčao i prišao sa druge strane škole, te da je sina ubacio „kao džak“ u prljažnik svog mini kombija nakon što ga je prethodno oborio na pod i išutirao pred mnogobrojnim sugrađanima i učenicima.

škola 2
Foto: Luftika

Direktor Centra za socijalni rad Saša Grozdanović potvrdio je da je u ponedeljak u popodnevnim časovima stigao poziv iz SUP-a, te da je on poslao dežurnog radnika do policijske uprave kako bi uzeli neophodne izjave. Sada je postupak u toku.

– Nama je iz policije stigla prijava o narušenim porodičnim odnosima. Mi se bavimo time da zaštitimo interese maloletnog lica. Koliko ja znam otac je priveden, a prethodno je udaljen iz domaćinstva – kaže Grozdanović.

Centar za socijalni rad ne predlaže nikakve dalje mere, već je sud taj koji odlučuje na osnovu postupka koji pokreće Tužilaštvo, objašnjavaju u ovoj instituciji.

– Naša konkretna nadležnost je zaštita žrtve. Po novom Zakonu se udaljava nasilnik i žrtve ostaju zbrinute u svojoj kući. Ukoliko nasilnik bude osuđen za nasilje u porodici i ako žrtva nema gde da boravi mi preduzimamo mere u smislu smeštaja i izmeštanja iz porodice, ali to će se sve raditi u toku – kažu direktor i psiholog iz Centra za socijalni rad u Doljevcu.

Mediji prenose da je sudija za prethodni postupak nakon saslušanja dodelio pritvor B.L. (49) iz sela Kočane zbog nasilja u porodici u trajanju od trideset dana.

– Osumnjičenom je određen pritvor kako ne bi uticao na oštećenog kao svedoka, s obzirom na to da žive u istom porodičnom domaćinstvu – saopštio je javnosti Vladimir Rakonjac, portparol Osnovnog suda u Nišu.

– Osumnjičeni je izneo svoju odbranu, nije se branio ćutanjem. Tužilaštvo je nakon saslušanja predložilo pritvor zbog uticaja na svedoke i uznemirenja javnosti – saopštila je Aleksandra Vujisić, zamenik Onovnog javnog tužilaštva u Nišu.

Otac dečaka poznat je svima, mali je privrednik, ima dragstor i poljoprivrednu apoteku, a njegovo ponašanje iznenadilo je sve žitelje Doljevca. Iako nisu želeli pred mikrofon, u običnom razgovoru imali su komentar na onakvo javno „vaspitavanje“.

– Ne bih mu bio u koži. Zaslužio je pet godina za ovo, ali izvući će se jer ima pare – samo je jedan od komentara koje sam čuo od lokalaca.

Ono što se priča na ulici je da razlog leži u u tome što je dečak navodno bio u „lošem društvu“, da su đaci kupili cigarete kako bi „popušili po dim“, ali žitelji Doljevca se čude jer kažu da su đaci koji su slavili završetak školovanja uzorni dečaci.

Naši sagovornici nisu želeli da daju izjave, ali u razgovoru smo saznali da je Bojan, otac dečaka, pristojan čovek koji nije imao pređašnje ekscese niti znaju da je bio nasilan u prošlosti.

– Znaš li koje ’ritanje’ i ’tepanje’. Meni nije jasno. Otac godinama drži tu dragstor i nikad se za njega nije čulo da je loš, da se sa nekim svađao. Ja sam malo pre čula, a ovde sam svaki dan. Bojana znam kao dobrog čoveka. Tu smo godinama. Nikom se nije zamerio. Ili je to dete mnogo nešto prekardašilo da je on izgubio kontrolu. Deca mnogo šta naprave loše, pa je l trebamo sad da ih ’utepamo’ – pita se stanovnica Doljevca sa kojom sam razgovarao na ulici.

Prelević: Tužilaštvo da goni Vučića zbog sakrivanja 2 minuta snimka sa rampe Doljevac

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
Share via
Copy link