Magazin

Osvojio je 6 medalja na Olimpijskim igrama sa drvenom nogom (FOTO)

atl
Foto: wikipedia

Čelična volja i snažan karakter često mogu nadoknaditi velike fizičke nedostatke. Međutim, samo oni odabrani iz takvog minusa mogu se uspeti na krov sveta, doći do vrhunskog rezultata i olimpijskih medalja.

Davno pre Oskara Pistorijusa invalid bez noge nastupio je na Olimpijskim igrama. Ne samo da je nastupio nego je osvojio šest medalja u gimnastici, tri zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu, i to sve u jednom danu, piše Telegraf.

Džordž Ajzer rođen je u Kilu u Nemačkoj 1870, bio je jedinac, a kada je imao 14 godina porodica se preselila u SAD. Ajzer je izgubio levu nogu ispod kolena kada ga je pregazio voz, ali nije se predao, sa ugrađenom drvenom protezom nastavio je da se bavi gimnastikom.

Živeo je u Sent Luisu, gde su 1904. organizovane treće moderne Olimpijske igre, prve na kojima su uvedene zlatne medalje (pre toga srebro je dodeljivano za prvo mesto, a bakar 1896. i bronza 1900. za drugo, trećeplasirani nisu dobijali odličja).

Takmičenje na OI 1904. organizovano je na konfuzan način i trajalo je bukvalno mesecima. Početkom jula bio je prvi set gimnastičkih takmičenja u kojem Ajzer,tada već 34-godišnjak, nije dobro prošao.

Kada je takmičenje nastavljeno nekoliko meseci kasnije bio je mnogo bolji, 29. oktobra osvojio je zlatne medalje u penjanju uz konopac, preskoku i razboju, srebra u višeboju i na konju s hvataljkama i bronzu na vratilu, šest medalja u jednom danu.

wood
Foto: Getty Images

Do OI u Pekingu Ajzer je bio jedini olimpijac sa amputiranom nogom, ali je u Pekingu nastupila južnoafrička plivačica Natali d Toi.

O Ajznerovom daljem životu ne zna se mnogo, pa ni gde ni kad je preminuo.

Imam 40 godina i nikad nisam vodila ljubav: Atletičarka otkrila zašto niko neće vezu s njom

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
16 Shares
Share via
Copy link