Magazin Putovanja

Ostrvo u Hrvatskoj na kom su nekad letovala deca iz Novog Sada danas je dom samo jednoj ženi

mali-ston
Foto: Printscreen

U Malostonskom zalivu nalazi se maleno Ostrvo života. Otok, odnosno ostrvce, ima samo jednu stanovnicu – Prosperu Pavić.

Ostrvo koje je lokalno poznato i kao Govan ili Govanj nalazi se između Kleka i Pelješca. Prekriven je mediteranskim rastinjem, najviše alepskim borom, maslinama, piše Index.hr.

Tokom godina je na ostrvu izgrađeno 11 objekata, a nekada je tu bilo skladište za brodove, odmaralište za decu, dok su neki objekti bili prilagođeni istraživačko-naučnom radu Instituta za istraživanje mora iz Splita.

U poslednjih stotinu godina ostrvo je promenilo nekoliko vlasnika – pripadao je porodici Bandur iz Malog Stona, a tridesetih godina prošlog veka kupio ga je imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika koji je na njemu izgradio kuću za sebe i svoje goste. Nakon Drugog svetskog rata prešao je u vlasništvo države, odnosno opštine Ston.

Ipak, ono što je za Novosađane zanimljivo jeste upravo deo koji se tiče odmarališta za decu.

Kako piše Index, na osrvu je najživlje bilo tokom sedamdesetih i osamdesetih kada se na njemu nalazilo odmaralište novosadskog „Radosnog detinjstva“, prenosi 021.

– Došlo bi tu osam, devet grupa. Uglavnom do hiljadu dece, a plus bi svaka vaspitačica povela i muža ili decu – ispričala je Pavić pre nekoliko godina.

Prosperu danas na ostrvu samo povremeno posete sin i unuk s kopna.

Hvar, ostrvo vina i lavande, ponovo na prestižnoj listi 50 najlepših destinacija na svetu

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

60 Shares
Share via
Copy link