Magazin Srbija

Zbog zanemarivanja dece ometene u razvoju traže se ostavke premijerke i Darije Kisić Tepavčević

darija
Foto: Danas

Nevladina organizacija (NVO) Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom objavila je istraživanje o sistemskom zanemarivanju i mučenju dece u ustanovama socijalne zaštite u celoj Srbije gde se zajkučilo da deca i mladi sa smetnjama u razvoju nisu samo na marginama društva, već i na marginama institcija, piše N1. Ovakvi rezultati ponovo su pokrenuli temu nedovoljne nege o deci i mladima ometenim u razvoju, a inicijative i organizacije civilnog društva zbog ovog traže ostavku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministarke za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darije Kisić Tepavčević.

Ministarstvo za socijalna pitanja zauzelo je odbramben stav prema ovoj tebi i prvenstveno odbacilo istraživanje jer se, kako tvrde, radilo o paušalnim tvrdnjama koje služe za urušavanje sistema, te su zahtevali dokaze od ove NVO.

“Dokazi su u izveštaju, mi smo sve detaljno opisali, kada je reč o poverljivim podacima, mi smo ministarstvu dostavili listu ustanova, s obzirom na to da mi u izveštaju nismo otkrivali nazive ustanova. Imamo svoju dokumentaciju, iako fotografije nismo objavljivali, mi smo sve dokumentovali”, rekla je Dragana Ćirić Milovanović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

Ovakva situacija dobro je poznata javnosti već više od jedne decenije, s obzirom da je 2008. američki NBC objavio snimak koji prikazuje traumatične prizore u srpskim ustanovama, koji su opisani u izveštaju. O stagniranju situacije svedoče i roditelji štićenika.

“Pogledajte… To su poslednje fotografije koje sam dobio”, pokazuje Dragan Miljević, otac jednog od štićenika fotografiju ispod:

Ćirić Milovanović iz ove NVO kaže da je dogovorila sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević da se osnuje stručni tim kako bi proverio navode izveštaja.

 

Međutim, Marija Petrović iz Centra za prava deteta smatra čak i ako se uklone nepravilnosti nije dovoljno, već da se sporne ustanove moraju zatvoriti, a oni kojima je potrebna zdravstvena nega premestiti.

“Ako nekome ne treba tako produžena zdravstvena nega, ne postoji nijedan razlog da ta osoba ne bude smeštena, bez obzira kog uzrasta, u neko okruženje koje liči na porodicu, gde se o njoj može brinuti na drugačiji i kvalitetniji način”, naglašava Marija Petrović iz Centra za prava deteta.

Izveštaj se osvrnuo i na druge slučajeve iz prošlosti koji nisu rasvetljeni do danas, te su tako podsetili i na nestanak štićenice doma u Tutinu 2013. koja je kasnije pronađena u Čačku koji je udaljen 200 kilometara. Njen sustanar je ubrzo poginuo tako što je skočio sa trećeg sprata, a 2019. se u istoj ustanovi devojka ugušila hranom.

Povodom iznesenih rezultata i nemara institucija, inicijative i organizacije civilnog društva traže ostavku, kako ministarke Tepavčević, tako i predsednice Vlade Ane Brnabić zbog toga što ignorišu ovaj problem.

Foto: N1

„Nepoštovanje zakona, osnovnih civilizacijskih normi, potpuna indolencija, neznanje, nedostatak empatije, arogantno i beskrupulozno zanemarivanje faktografski iznetih činjenica, predstavljaju ne samo dovoljan razlog za ovaj zahtev, već istovremeno označavaju prelomnu tačku nakon koje će ovo društvo postojati kao smislena zajednica ili će potpuno nestati“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici inicijative su arhitekta Dragoljub Bakić, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije, arhitekta Sonja Pavlović iz Građanske Platforme, Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo, Đorđe Miketić iz inicijative Srce Grada, Predrag Stakić, Ekološko društvo Belorepan, dr Milica Kočović De Santo, advokatica Danijela Nestorović, Udruženje gradjana „Bela Čaplja 1165“, aktivista Petar Stanić, Elena Vasilieva iz UG Znanje, IG Sačuvajmo Gardoš i Zemun, neformalna grupa građana ZaNašKej, Dragomir Stanković iz UG Komšija, Pokret Tvrđava, UG „Internet radnici Srbije“, Čuvari vatre i Odbranimo reke Stare planine.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući teme, odlučio je da iskoristi priliku da kritikuje svoje prethodnike, a današnju opoziciju.

„Užasnut sam slikama koje sam iz perioda vlasti Dragana Đilasa, Marinike Tepić, Vuka Jeremića… Te slike su jezive. A ako se te stvari nisu popravile, onda je to na sramotu i našem nadležnom ministarstvu i svim ljudima koji to nisu uradili“, rekao je ranije danas Aleksandar Vučić.

On obećava da će se lično angažovati po ovom pitanju i da će posetiti svaki dom, jer kako kaže, nema ništa bitnije od naše dece.

Marko Apostolović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link