Magazin Novi Sad

Žene su danas besne, zavidne i ekstremno dosadne tvrdi osnivačica grupe Novosađanke

lana-francer-naslovna
Foto: Privatna arhiva

Fejsbuk grupa “Novosađanke” odavno je postala brend i broji 73.000 članica. Nastala je potpuno spontano. Grupu koja je odmah pronašla svoje mesto i rasla neviđenom brzinom 2017. godine osnovala je Lana Francer. Jedinstveno je mesto gde se mogu pribaviti informacije, saveti, pomoć o bilo čemu i o svim nedoumicama; gde pronaći dobrog automehaničara, zubara, kozmetičarku, krojačicu, ginekologa, šminkerku, pedijatra…

Međutim, budući da se “Novosađankama” svaki dan priduži 100 novih članica a grupa biva sve veća, ono što se promenilo od osnivanja jesu mnogobrojni pokušaji iskorišćavanja grupe za sopstvena zadovoljstva a primećuje se i puno sujete, zloće, zavisti žena koje su nezadovoljne svojim životom a kojima treba podsticaj da se pokrenu, vetar u leđa, a nekad i samo topla ljudska reč.

Ipak, i ovde kao i na globalnom planu ne trpi se lepota, ne trpi se uspeh, što je i razumljivo s obzirom da smo se pozatvarali u sebe i mislimo da smo manje vredni – ali koliko bolan, to jeste realan presek stanja od perioda pre korone do danas. Za neke žene, ova “pojava” je i hronična.

Lana Francer, osnivačica “Novosađanki” kaže da i dalje preovladavaju pozitivne stvari ali da negativnu atmosferu potencira i kreira uvek određena grupacija žena. Takođe je i mnogo manje okupljanja, odlazaka na kafu i druženja, inicijative, iz čega proizilazi frustriranost, manjak samopouzdanja, osećaj krivice i bes.

– Situacija ide na bolje ali druženje maltene izostaje, nema više okupljanja kao pre, kada se nešto organizuje gotovo niko se ne odaziva, uočljiva je jako velika razlika. Traže se vračare, astrolozi, otišli smo predaleko. Kada hoćemo da učinimo nešto humanitarno, određena grupacija odmah pretpostavlja da je u pitanju reklama za tu firmu.

Devojku što radi sa agencijama pa ima influence na putovanja su šikanirale. Umesto da pozdrave svakog ko se doseti nečeg pozitivnog i to realizuje pisali su da je starleta, sponzoruša, jako su zavidne. Mogli su i drugi toga da se dosete ali prosto, što je normalno, nismo svi za sve – započinje razgovor za Luftiku Lana Francer i dodaje:

lana-francer-4
Foto: Privatna arhiva

– Sigurno da su kvaliteti života tih žena katastrofalni i da samo treba da porade na sebi i da se pokrenu. Dešava se da žene sa ženama koje su nesrećne dele svoju nesreću, navodno im je žao a u stvari su srećne što im je jednako loše. Klasično, svoju muku lečiš tuđom.

Sve više se traže psihoterapeuti, tražili su i lekove, ali smo to ukinuli. Pre pandemije svi smo tražili trepavice, nokte, frizure, haljine, putovanja, sada se mnogo toga svelo na psihijatra, psihologa, lekove – objašnjava za naš portal osnivačica Novosađanki.

Lana navodi da se radi o ozbiljnoj lavini vređanja a na taj način svaki post koji je iole pristojan i normalan u dobroj meri gubi smisao.

– Svi kukaju kako nema posla, okačimo oglas za posao, gomila komentara; “sram vas bilo, 8 sati 1.900 dinara”. Najgore je što nakon toga počne ozbiljno vređanje, a niko se ne javi da radi. Simptomatično je da je to uvek ista grupacija koja ne radi, samim tim nisu dorasle da se jave a kamoli dozvole sebi da vređaju.

Ona sada deli samo objave koje su u sklopu registrovanih fondacija, sa SMS brojem i svom potrebnom dokumentacijom.

– U poslednjih godinu dana imam jako loša iskustva kada pojedinačno traže pomoć. Opremili smo stan ženi koja stvarno nema uslove, da bi ona za nedelju dana prodala sav nameštaj na Najlon pijaci. Bilo je više sličnih slučajeva. Bukvalno razboljevaju zdravu decu, uveličavaju bolest, izmišljaju smrt u porodici da bi im uplaćivali novac a one odu na moru. U 90% onih koji se sada samostalno obrate su prevaranti.

Velika je i obaveza i odgovornost, posebno kada skupljaš novac za nekog ko je bolestan. Neretko ne možeš da spavaš od iščekivanja. Zatim ta osoba možda i umre a zbližili ste se, tu ste zajedno svaki dan, to je strašno i jako je veliki teret. Reč je o velikom poslu, puno se radi, stigne mi 1.000 poruka dnevno. Ceo dan mi je telefon u ruci.

lana-francer-3
Foto: Privatna arhiva

Kaže da je uvek štitila žene i bila na njihovoj strani, ali sada donekle i može da razume muški svet što je generalno sve manje sa ženama, jer tenzija koju pojedine žene stvaraju a za koje smatra da su zaboravile na sebe jeste neizdrživa.

– Ne mogu da kažem mi žene smo najjače, mi smo sila, ne nismo. Veliki broj žena iz sebe izbacuje sve ono negativno, sigurno im je ekstremno dosadno pa i same postaju takve, ne znam o čemu se radi ali očigledno svako ima svoju muku. Primer, te žene kojih nije malo u stanju su da kupe bilo koji proizvod preko Aliekspresa i da čekaju mesec dana, ne dobiju proizvod, samo da ne kupe od svoje sugrađanke. Netrpeljivost dostiže čak i te razmere.

Ako je devojka otišla u salon i kao zamorče stavila svoje lice da bi neko na njemu isprobao preparat ne znajući ni šta će da joj se desi 30% žena će reći super je, svaka čast, ja ne bih to smela, a 70% koje nikad u životu nisu pomislile ni da se usude i probaju tako nešto će da osuđuju i vređaju – ističe Lana.

lana-francer-5
Foto: Privatna arhiva

Kaže, ređaće se komentari tipa “ti samo ideš po salonima”, a ako je ona u pitanju, “ti živiš lagodno, zarađuješ milione na grupi”.

– Čak i da je tako, ne vidim u čemu je problem. Ista žena koja komentariše, prodaje pecivo od kuće, mogu da joj kažu da mesi kiflice na crno. Vidna je ta sveopšta frustracija i mislim da je dobar broj njih preopterećen uspehom, lepotom, mladim devojkama koje su krenule svojim stopama i imaju cilj. Devojke sa idejama, to bode oči i nervira.

U tom smislu grupa se pretvara u nešto što nije dobro, jer se mešaju tamo gde im nije mesto. Snimale smo i lajvove, pa recimo muško-ženski odnosi, da li na tom polju imate probleme, da li vam smeta svekrva u kući, hajde otvoreno da vidimo šta je problem. Jako su nezadovoljne i besne – iskrena je naša sagovornica.

Evidentno je da je mnogo manje zadovoljstva iznutra i ispunjenja onim malim, naizgled nevažnim stvarima i ovo se odnosi na oba pola, a tada se loša energija širi na sve strane. Lana ne mari mnogo za to, uvek je važila za ženu koju ili volite ili ne volite, jer privlači svojim stavom, energijom i pojavom.

– Možda misle da imam dva bivša muža multimilionera, gomilu novca i ništa ne radim. Neka misle da samo putujem i da mi je totalno strava. Da ne brinem i ne ulažem u sebe, verovatno bih bila svima po meri. Ali, svaki dan sam u teretani po sat i po vremena, imam 42 godine i nikad se nisam bolje osećala. Stalno sam aktivna, družim se. Naravno da kada bih dva dana sedela i provela u kući osećala bih se loše.

Živim fenomenalno, ispunjeno i interesantnim životom. Sebi sam skockala lep život, zato mnogima i smetam. Jer, ne može sama žena sa dvoje dece da bude srećna, sa osmehom i puna energije. Najgore je što te žene misle da imaju problem sa mnom, a uopšte me ne poznaju. Zbog toga i imaju predrasude. Ne kažem da svako mora da trenira ili da ima ofarbanu kosu, da bude lep, ali budi to sebi, srećan što si ustao ujutru i budi super sa sobom, već će sve biti dobro – naglašava.

lana-francer-2
Foto: Privatna arhiva

Ipak, razgovaramo samo o negativnoj strani “Novosađanki”. Za one članice koje znaju da koriste grupu, vrlo je korisna.

– U smislu, pronaći informaciju, izgubljenog ljubimca ćemo naći za 15 minuta. Ako neko hitno mora da kupi inhalator jer mu je potreban, sedište za dete, svako će se naći da pomogne. Članici pukne guma na određenoj lokaciji, samo obavesti i neko će brzo doći. Nekom je hitno a ne može da dođe do nekog doktora, uvek će se neko javiti, takođe i za savet, nekako ćemo pomoći – zaključuje za naš portal osnivačica “Novosađanki”, Lana Francer.

Ispovest Novosađanke sa bipolarnim poremećajem, srećnija je sa 100 nego sa 70 kg

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

komentara

Klikni da objaviš komentar

4.8K Shares
4.8K Shares
Share via
Copy link