Film Svet

Film CODA dobio Oskara, ceremonija bez Zelenskog, ali uz minut ćutanja za Ukrajinu

Oskar 2022
Foto: Robyn Beck/Agence France-Presse/getty Images

Film CODA, rimejk francuskog ostvarenja „La Famille Belier“ iz 2014. dobitnik je ovogodišnje nagrade Oskar za najbolji film. Naziv filma predstavlja skraćenicu za „Child of deaf adult“.

Režiju je potpisala Šan Heder, Isti film dobio je i Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu koju je dobio gluvi Troj Kotsur (Troy) i Oskara za najbolji adaptirani scenario. Kotsur je nagradu posvetio zajednici gluvih i osobama sa invaliditetom.

Na 94. dodeli Oskara nije govorio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, kako je ranije bilo najavljivano, ali je održan minut ćutanja za Ukrajinu.

Tokom minuta ćutanja, na ekranima u pozorištu Dolbi u Los Andjelesu, gde je održana ceremonija, prikazane su poruke koje pozivaju na pomoć Ukrajincima kao što su hrana ili medicinska oprema.

– Molimo vas da pomognete Ukrajini na svaki mogući način – navodi se u jednoj od poruka.

Minutu ćutanja prethodilo je šturo obraćanje Mile Kunis, poznate holivudske glumice ukrajinskog porekla. Ona se, zajedno sa svojim mužem Eštonom Kučerom, aktivno uključila u akciju pomoći ukrajinskim izbeglicama. Sakupili su 35 miliona dolara za Ukrajinu.

– Poslednji događaji u svetu ostavili su nas sve u šoku. Ali kad vidite ponos i otpor onih koji se bore i ne predaju… Ne možete da ne budete dirnuti njihovom snagom. Moramo da poštujemo te ljude koji prolaze kroz neverovatno tamno razdoblje – rekla je Mila.

Ipak, mnogi misle da ovo nije bilo dovoljno. Brojni korisnici društvenih mreža su ljuti i smatraju da su iz organizacije cenzurirali Milu Kunis.

– Zašto nije rekla Ukrajina? Zašto je bilo ovako uopšteno ?! – pitali su se brojni gledaoci ceremonije.

Medju zvezdama koje su se vratile na holivudski crveni tepih posle gotovo dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, neke su nosile plavu traku sa natpisom „With Refugees“ (sa izbeglicama) uz znak solidarnosti sa civilima koji su primorani da beže zbog sukoba. Jedna zvanica je nosila plavo-žutu tašnu u bojama ukrajinske zastave.

Ovogodišnju cerememoniju obeležio je i incident Vila Smita, koji je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu Kralj Ričard, a koji govori o porodici i uspehu američkih teniserki Serene i Venus Vilijams.

Glumac se popeo na binu i vidno ljut, ošamario je komičara Krisa Roka  koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit, koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

Smit je Roku rekao da ostavi njegovu ženu na miru, dok je komičar posle dobijenog šamara rekao da je to „najveća noć u istoriji televiziji“. Rok je uporedio obrijanu glavu Vilove supruge sa obrijanom glavom Demi Mur  u filmu „Dži Aj Džejn“ Ridlija Skota iz 1997. godine.

– Ljubav vas tera da činite lude stvari – rekao je glumac primajući nagradu.

Favorit na dodeli Oskara sa 12 nominacija bio je mračni vesterne „The Power of the Dog“ Džejn Kempion koja je osvojila Oskara za režiju. Ona je treća žena koja je osvojila Oskara u toj kategoriji posle Ketrin Biglou  (2010) i Kloi Žao (2021).

Novozelanska rediteljka je 1994. godine osvojila Oskara za najbolje adaptirani scenario za ostvarenje „Klavir“.

Ostvarenje „Dune“ Denija Vilneva  sa ukupno 10 nominacija osvojilo je četiri Oskara u tehničkim kategorijama i uručenja tih nagrada su snimljena unapred, kako je ranije najavila Akademija.

Zelenski na dodeli Oskara, organizatori ga krili kao posebno iznenađenje

oznake

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
Share via
Copy link