Lifestyle

ORHIDEJA: 6 pravila uz koje će vaše osetljive lepotice biti u punom sjaju

Na svetu postoji više od 30000 vrsta orhideja i gotovo sedam puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu prefinjenosti prostoru u kome se nalazi.

roza-orhideja-cvece

Bez obzira na to koju vrstu imate ove male tajne itekako će vam biti od koristi:

  1. Ako biljku tek kupujete, kupite onu koja već ima cvetove. Bez nekog posebnog razloga, ali zašto ne biste uživali u toj privilegiji ako već imate priliku.

2. Pre nego što se odvažite na kupovinu orhideje uverite se da imate uslove za nju. Raznim vrstama odgovaraju različite temperature pa ako je na primer vaš stan jako teško zagrejati zimi, zaboravite na vrste koje traže gotovo tropske uslove. Orhideje vole i svetlo, ali ne i direktnu izloženost suncu pa vodite računa i o tome koliko svetla uopšte imate u stanu i kako su vam prozori orijentisani. Najbolje će uspevati na južnim i istočno orijentisanim prozorima.

3. Koliko orhideje treba zalivati zavisi od vrste, ali uglavnom bi se mogle podeliti u dve kategorije – one kojima je potrebno jako puno vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna, i one koje je potrebno redovno zalivati i odražavati visok nivo vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između dva zalivanja treba čekati da se voda potpuno osuši.

orhideje

4. Orhideja treba da bude posađena u supstrat koji brzo propušta vodu, ali je ipak zadržava, kao što je to slučaj sa tresetnicom i plutom. Orhideje je takođe potrebno redovno presađivati, a kad god to budete radili, uvek koristite svež supstrat.

5. Orhideje je poželjno dohranjivati otprilike dva puta mesečno. Ipak, ako ne vodite puno računa o tome kada ih dohranjujete, bolje je da to ne radite uopšte nego da preterate s dohranom.

6. Kada vam jednom procvetaju, cvetovi se mogu zadržati i nekoliko meseci, iako postoje vrste koje cvetove izgube već nakon nekoliko dana. Jednom kada biljka odbaci cvetove, možete očekivati da će ponovo procvetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine. Ukoliko do toga ne dolazi, moguće je da vašim orhidejama nedostaje svetla.

Povezano: 12 biljaka koje donose sreću i uspeh

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link