Vesti

Patrijarh Porfirije odlikovao Viktora Orbana ordenom Svetog Save: Vi se zalažete za hrišćanske vrednosti

porfirije-orban
Facebook: Patrijarh srpski Porfirije

Srpski patrijarh Porfirije uručio je danas u Budimpešti predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Save prvog stepena.

Kako je saopštila SPC, svečanosti su prisustvovali episkopi bački Irinej i budimski Lukijan, na čiji je predlog visoko odlikovanje dodeljeno Orbanu.

– Vaša Ekselencijo, blagodaran sam Bogu i moje se srce raduje što imam priliku da vam uputim nekoliko reči povodom odluke Srpske pravoslavne crkve da vas odlikuje svojim najvišim priznanjem, Ordenom Svetog Save prvog stepena – rekao je patrijarh prilikom uručivanja ordena Orbanu.

On je ukazao da se danas nameće sistem novih vrednosti, neretko agresivno, s ciljem da se uruši svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak, da se uspostavi nova paradigma, da se „poruše identitetski temelji i stubovi pojedinaca i zajednica, da sve postane relativno, krhko i fluidno“.

 

– Vi se, pak, zalažete za hrišćanski sistem vrednosti koji izvire iz Jevanđelja, koji je Bog ustanovio. To su vrednosti koje su sazdale kako mađarski, tako i srpski narod, vrednosti koje su sazdale Evropu kakvu smo do juče poznavali, u kakvoj smo do juče živeli – poručio je Porfirije Orbanu.

On je dodao da su zahvaljujući trudu Orbana i Aleksandra Vučića odnosi između dva naroda, Mađara i Srba, danas verovatno najbolji u poslednjih nekoliko vekova.

DJ Porfirije birao muziku na radiju 202, slušaoci oduševljeni ukusom poglavara SPC

Izvor: Fonet

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

90 Shares
Share via
Copy link