Srbija

Podignuta optužnica protiv oca koji je dve godine držao zatočenu ćerku (8)

hapšenje maloletnika
Foto: Shutterstock

Prvo osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv U. P., oca koji je dve godine držao zatočenu osmogodišnju ćerkicu.

Na teret mu se stavljaju dva krivična dela: nasilje u porodici, zlostavljanje i mučenje. Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora i da mu se izrekne obavezno lečenje od narkomanije i alkoholizma.

Po zakonu maksimalna kazna je deset godina godina robije, dok je za zlostavljanje i mučenje predviđena sankcija od šest meseci do pet godina.

Kada bismo sabrali sve maksimalne kazne koje mu prete, U. P. bi mogao da bude kažnjen zatvorom u trajanju od 15 godina. Međutim, naš Krivični zakonik ne predviđa sabiranje kazni već se učiniocu više krivičnih dela izriče jedinstvena kazna zatvora.

– To se zove odmeravanje kazni za više krivičnih dela. Utvrđuje se za svako delo jedna kazna, a nakon toga se izriče jedinstvena. Uslovi koje mora da ispuni jedinstvena kazna (ukupna) su da mora biti malo viša od maksimalne pojedinačne kazne, ali ne sme predstavljati zbir svih kazni – objasnio je ranije za „Blic“ advokat Nikola Ristović.

Detalji optužnice

Kako je saopšteno iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva, optužnicom koja je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu dana 27.04.2023. godine okrivljenom U. P. je stavljeno na teret da je tokom 2022. godine do 24.03.2023. godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje ćerke, maloletne oštećene L.P. čime je učinio krivično delo Nasilje u porodici u sticaju sa krivičnim delom Zlostavljanje i mučenje koje je učinio na štetu emotivne partnerke I.L. na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenom.

– U toku istrage tužilaštvo je u svojstvu svedoka ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu PS Palilula koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana, te je naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola. Takođe je pribavljena medicinska dokumentacija koja se odnosi na zdravstveno stanje maloletne oštećene, preciznije dokumentacija koja se odnosi na stanje u kom je devojčica primljena na lekarske preglede, kao i u kakvom zdravstvenom stanju se sada nalazi – navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Hapšenje

Kako se dodaje, nakon što je dana 24.03.2023. godine izvršen pretres stana na teritoriji GO Zvezdara u kome je pronađena maloletna oštećena, dežurni zamenik javnog tužioca je naložio policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim U. P. koji se dao u bekstvo, te je okrivljeni dana 28.03.2023. godine pronađen, lišen slobode i doneto je rešenje o njegovom zadržavanju u trajanju od 48 časova.

Nakon saslušanja, na predlog tužilaštva, Prvi osnovni sud u Beogradu je doneo rešenje kojim se prema okrivljenom određuje pritvor u trajanju od 30 dana po svim zakonskim osnovima i isti je dana 26.04.2023. godine produžen rešenjem sudije za prethodni postupak za još 30 dana.

– Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti Obavezno lečenje narkomana iz čl. 83 KZ i Obaveznog lečenja alkoholičara iz čl. 84 KZ u skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka, a takođe će ispitati da li je eventualno neko lice pomoglo okrivljenom nakon izvršenja krivičnih dela, te utvrditi da li su se u radnjama tog lica stekla bitna obeležja krivičnog dela Pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela iz čl. 333 KZ – navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Izvor: Blic.rs

Share via
Copy link