Svet

Mali Houp optužen za veštičarenje i ostavljen da umre, ali veštac je imao svog anđela

Mali Houp
Foto: Pipeline Productions / SWNS / SWNS / Profimedia

Život ponekad zna da se pretvori u prelepu priču i to nakon jako ružnog početka. Najbolji primer za to je dečačić Houp (u prevodu Nada) iz Nigerije, kojeg je sopstvena porodica odbacila nakon što je optužen za veštičarenje.

Roditelji su ga ostavili na ulici, da umre sam od gladi i žeđi. Srećom, pronašla ga je humanitarka Anja Ringen Loven iz Danske i spasila mu život.

Mali Houp joj je toliko prirastao za srce, da je odlučila da napusti svoj regularan, dobro plaćen posao u Danskoj i bezbednost svog doma i preseli se u Nigeriju, da bude blizu sirotištu koje vodi i na taj način pomaže i drugoj deci.

Fotografija na kojoj Anja daje izmučenom i izgladnelom dečaku keks i vodu, postala je jedan od najupečatljivijih prizora koji je stigao iz Afrike poslednjih godina.

Mali Houp
Foto: Pipeline Productions / SWNS / SWNS / Profimedia

Mališa je preživeo hraneći se otpacima dok ga Anja nije pronašla

Nakon što je napušten od strane svoje zajednice, maleni dečak, kojem su kasnije dali ime Houp, preživljavao je hraneći se otpacima i smećem. Bio je u užasnom stanju kada ga je Anja pronašla.

Potom je zamolila ljude preko interneta da doniraju novac za lečenje malenog Houpa, pa je iz čitavog je sveta primila donacije u vrednosti od 2 miliona dolara, prenosi Nova.

Anja i njen muž su želeli da pomognu i drugoj deci koja se suočavaju sa sličnim problemima kao i Houp, pa su osnovali fondaciju „Zemlja nade“ za svu decu koju nazivaju vešticama, pa su zbog toga ostavljena na ulici i žive u užasnim uslovima.

Neretko se dešava da su ta deca zlostavljana i ubijana, posebno u ruralnim delovima Nigerije.

Mali houp 2
Foto: Pipeline Productions / SWNS / SWNS / Profimedia

Anja s vremena na vreme obaveštava javnost preko svojih naloga na društvenim mrežama o Houpovom napretku i odrastanju, pa je tako pre mesec dana podelila novu fotografiju ovog dečaka čija je priča rasplakala svet. On je danas zdrav, nasmejan i srećan.

Houpova priča podseća na „Ružno pače“

„Mislim da se sa sigurnošću može reći da je moja i Houpova slika postala jedna od najzastupljenijih slika na svetu. Svakog dana se deli na društvenim mrežama i ima milione lajkova. Nakon spasavanja Houpa 2016. godine, intervjuisali su me mediji širom sveta i od tada je priča o Houpu objavljena u mnogim člancima“, napisala je Anja na Instagramu.

Dodala je da je Houpova priča podseća na „Ružno pače“ H.K. Andersena.

„U priči, labud se rađa u porodici pataka i ide od mesta do mesta prezren i osuđivan od svih koje stretne. Na kraju se pretvara u labuda i pronalazi svoje pravo mesto u svetu“, napisala je Anja.

Dodala je da su Houpa takođe osuđivali svi i bio je prezren od cele zajednice.

„I kao što znate, Houpova priča je takođe imala srećan kraj. Jedini problem u ovoj priči je što su uprkos hiljadama članaka, intervjua, brojnih dokumentarnih filmova i optužbama za veštičarenje u Nigeriji, deca i dalje stigmatizovana, mučena i ubijena. Zakoni koji imaju za cilj da zaštite decu se ne primenjuju, a broj dece koja se optužuju da su veštice raste jer to je postalo profitabilan posao“, navela je ona.

Zamolila je sve da nastave da dele, ne samo Houpovu priču, već i sve užasne priče o deci i da podrže ‘Zemlju nade’ da bi njihov glas bude jači i moćniji.

„U ovom trenutku, jedno dete je živo spaljeno. Oko dece su stavljali automobilske gume i zapalili ih. Mrtvi ne mogu vapiti za pravdom. Uz svu surovost i teškoće našeg sveta, mi nismo obični zarobljenici sudbine. Naša dela su važna i mogu da skrenu istoriju u pravcu pravde“, napisala je Anja na Instagramu.

Anja ne odustaje u svom u humanitarnom cilju

Naglasila je da njena organizacija ne odustaje u svom plemenitom cilju. Kako navodi, imaju da ispričaju još mnogo priča i obećava da će se čuti glasovi SVAKOG deteta koje su zbrinuli, koji će govoriti za hiljadu nevine dece koja u ovom trenutku stradaju zbog sujeverja.

Krivični zakon Nigerije i Zakon o pravima deteta iz 2003. zabranjuju optužbe za veštičarenje, iako primena zakona nije bila uspešna.

Pre više od decenije, 2010. godine, istraživači su otkrili da je 85 odsto dece sa ulice u Akva Ibomu (delu Nigerije odakle je Houp) optuženo za veštičarenje. Raniji izveštaj procenjuje da je optuženo 15.000 dece u Akva Ibomu.

Međutim ova plemenita Dankinja ne odustaje od svoje humanitarne misije i nastavlja da se bori za prava svakog deteta, šireći poruku da vlasti na ovu pojavu ćute, umesto da štite prava nedužno optužene dece.

Kako naglašava, u „Zemlji nade“ je trenutno zbrinuto 82 deteta i nijedno od njih nije veštac.

Izvor: Nova

Slepa heroina se sprema da prepliva Lamanš u inat bolesti (FOTO, VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

185 Shares
185 Shares
Share via
Copy link