Beograd Magazin

Opozicija pozvala na protest večeras u 20h, Mihajlovićeva kaže da je to hvatanje za slamku spasa

Pokret Dosta je bilo je pozvao građane da se pridruže protestu, koji oni organizuju, večeras u 20 sati, ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Kako su istakli, taj protest je samo uvod u blokadu rada Skupštine sutra ujutru u 9 sati.

– Cilj nenasilne blokade je da svojim prisustvom blokiramo falsifikovane poslanike da konstituišu falsifikovanu skupštinu u domu Narodne skupštine – naveli su iz DJB u saopštenju.

Oni su naveli i da je vlast objavila da je zakazala konstitutivnu sednicu „falsifikovane skupštine“ za ponedeljak ujutro, a krajni rok da se ona konstituiše po zakonu je utorak 4. avgust.

Ako se skupština ne konstituiše, pada vlast, kazali su iz DJB.

– Vlast je falsifikovala ove izbore. Nije joj bila dovoljna kupovine glasova našim parama, zastrašivanje ljudi, nesređeni birački spiskovi, kontrola medija, već je morala i da falsifikuje zapisnike sa biračkih mesta. DJB je to otkrio i pravno oborio izbore. Svi mediji, cela opozicija, cela struka, sve ‘NVO’ koje finansiraju EU, Nemačka, ćute o tome“ – stoji u saopštenju DJB.

Oni su istakli da to nije borba za DJB i za bilo čiji cenzus, već „borba za obaranje falsifikovanih izbora“.

– Vlast je ukrala glasove svim građanima, uključujući i onim koji su bojkotovali ove izbore. Ako dopustimo da vlast falsifikuje izbore, izgubili smo narodnu suverenost, vladavinu prava i demokratiju i time izgubili državu – rekli su oni.

Kako su zaključili, da li će blokada sutra ujutro u 9 časova uspeti zavisi samo od toga koliko građana će doći.

– Ako nas dođe 5.000, blokada će uspeti – stoji u saopštenju DJB.

Na ovakve pozive i najave reagovala je ministarka Zorana Mihajlović.

– Svako blokiranje rada državnih institucija predstavlja nasilje nad demokratskim principima i prekrajanje volje naroda – navela je u pisanoj izjavi Mihajlović, ističući kako su građani na izborima „jasno pokazali koga žele u srpskom parlamentu“.

– Oni koji su se plašili da na te izbore izađu jer nisu imali ništa da ponude, kao i oni koji nisu uspeli ni cenzus od tri odsto da pređu, danas bi nasilno, izazivajući incidente, da osvoje vlast“, smatra Mihajlović, naglašavajući da se „vlast se osvaja programom, radom i rezultatima, na izborima“, a ne pretnjama „pejntbol puškama, protestima i neredima”.

– U ovom teškom i izazovnom vremenu za ceo svet, kada se naša država lavovski bori da sačuva zdravlje i živote građana, pozivanje na masovna okupljanja su veoma opasna i predstavljaju vrhunsku neodgovornost i nebrigu za ljude. Još jednom srpska opozicija pokazuje koliko im je do građana i građanki zapravo stalo – tek onoliko da zadovolje sopstvene interese i sačuvaju sebe na političkoj sceni – izjavila je Mihajlović.

Izvor: Danas.rs

Ponovljeni izbori: Od 700 glasača, čak 49 slepih, a skoro pola je glasalo van biračkog mesta

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link