Beograd Magazin

Zbog malog Nauma reagovao ombudsman, kontroliše se vrtić koji je hteo da izbaci dečaka

neum-2
Foto: Privatna arhiva

Zaštitnik građana je na osnovu informacija da je privatni vrtić u koji je upisan Naum, dete sa teškoćama u razvoju raskinio ugovor o njegovom boravku, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave Grada Beograda.

Kako je saopšteno, Zaštitnik građana je iz medija saznao da se majka deteta obratila prosvetnoj inspekciji jer je privatni vrtić jednostrano raskinuo ugovor „zbog nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom“ i da je to treći vrtić koji iz aktivnosti isključuje ovo dete sa teškoćama u razvoju, piše Telegraf.

Nadležni sekretarijat ima rok od 15 dana da obavesti Zaštitnika građana o svim okolnostima i merama koje je preduzeo u vezi sa ovim slučajem.

Ovaj „drugačiji“ klinac rođen je kao terminska beba sa svega dva kilograma.

Kao posledicu toga dobio je dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju. Kasnije je prohodao i progovorio, ali uz vežbe sa stručnjacima, sve je to stigao.

Intelektualno se razvija kao i sva druga deca, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je sve manje, ali zbog kojih u vrtiću ima pratnju asistenta.

On je etiketiran kao „dete koje ima problem“.

Kada Naum ubode dete prstom u oko, to se navodi kao povod da se odmah izbaci iz vrtića, a kada to učini „normalno dete“, stvar se posmatra kao sporadični incident. Naravno, Naum ne sme to da radi, kao ni bilo koje drugo dete, a vrtić mu pomaže da se bolje socijalizuje i napreduje – ispričala je za Telegraf.rs mama Jelena Petrović Jovanović.

Ono što je u priči možda najvažnije, to je da Nauma, priča njegova mama, drugari u vrtiću obožavaju. Kao i on njih.

– Devojka koja je defektolog i Naumov asistent, priča mi da se deca svađaju ko će Nauma da drži za ruku, kad staju u vrstu. On nosi veliku dioptriju pa mu je potrebna pomoć nekad da nešto vidi, da veže pertle, i onda se deca utrkuju ko će da mu se nađe – kaže mama Jelena.

Defektolog, koga je inače angažovala na predlog vlasnice vrtića, oduševljena je Naumovim napretkom. Međutim, u svom izveštaju je, priča Jelena, navela da sredina u vrtiću „nije inkluzivna“.

– Vaspitači jednostavno odbijaju da prihvate Nauma. Stalno „pumpaju“ stvari. Na primer, vaspitačica je rekla kako je Naum maltretirao nekog drugara, udarao ga. Kada je asistent pitala šta se dogodilo, deca su navela da Naum nikog nije udario, već da je srušio kocke drugaru. Vaspitačica ga je odmah etiketirala, a asistentu je zabranila da ubuduće ispituje decu šta se dogodilo. Takođe je izjavila da će, ako se Naum ne ispiše, ona dati otkaz pre isteka ugovora – navela je Jelena.

Vlasnica vrtića predala je Jeleni jednostrani raskid ugovora, ali ga je Jelena odbila i žalila se Sekretarijatu za dečju zaštitu, nadležnom Ministarstvu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Malog Nauma hoće da izbace iz 3. vrtića, drugari ga obožavaju, a vaspitači etiketiraju

74 Shares
Share via
Copy link