Magazin Srbija

Malog Nauma hoće da izbace iz 3. vrtića, drugari ga obožavaju, a vaspitači etiketiraju

naum
Foto: Privatna arhiva

Mali Naum iz Beograda ima četiri godine i rođen je kao terminska beba sa svega dva kilograma. Kao posledicu toga dobio je dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju.

Kasnije je prohodao i progovorio, ali uz vežbe sa stručnjacima, sve je to stigao. Intelektualno se razvija kao i sva druga deca, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je sve manje, ali zbog kojih u vrtiću ima pratnju asistenta.

I tu dolazimo do paradoksa. Naumu je upravo vrtić, poručuju defektolozi, potreban da bi napredovao i prevazišao problem, a već treći vrtić, „Naša druga kućica“, hoće da ga ispiše, jer ne može da se nosi s problemom deteta.

– On je etiketiran kao „dete koje ima problem“. Kada Naum ubode dete prstom u oko, to se navodi kao povod da se odmah izbaci iz vrtića, a kada to učini „normalno dete“, stvar se posmatra kao sporadični incident. Naravno, Naum ne sme to da radi, kao ni bilo koje drugo dete, a vrtić mu pomaže da se bolje socijalizuje i napreduje – odmah na početku razgovora za potal Telegraf priča mama Jelena Petrović Jovanović.

Ono što je u priči možda najvažnije, to je da Nauma, priča njegova mama, drugari u vrtiću obožavaju. Kao i on njih.

– Devojka koja je defektolog i Naumov asistent, priča mi da se deca svađaju ko će Nauma da drži za ruku, kad staju u vrstu. On nosi veliku dioptriju pa mu je potrebna pomoć nekad da nešto vidi, da veže pertle, i onda se deca utrkuju ko će da mu se nađe – kaže mama Jelena.

Defektolog, koga je inače angažovala na predlog vlasnice vrtića, oduševljena je Naumovim napretkom. Međutim, u svom izveštaju je, priča Jelena, navela da sredina u vrtiću „nije inkluzivna“.

– Vaspitači jednostavno odbijaju da prihvate Nauma. Stalno „pumpaju“ stvari. Na primer, vaspitačica je rekla kako je Naum maltretirao nekog drugara, udarao ga. Kada je asistent pitala šta se dogodilo, deca su navela da Naum nikog nije udario, već da je srušio kocke drugaru. Vaspitačica ga je odmah etiketirala, a asistentu je zabranila da ubuduće ispituje decu šta se dogodilo. Takođe je izjavila da će, ako se Naum ne ispiše, ona dati otkaz pre isteka ugovora – navodi mama Jelena.

Posle pozitivnog izveštaja defektologa, na kratko su, priča mama, „spustile loptu“, ali je vlasnica vrtića zamerila što Naum psuje, iako je i to bila faza koja je prošla.

Onda je, prošlog ponedeljka, usledio šok.

„Prijaviću vas socijalnoj službi ako ga ne ispišete“

– Već je prošlo dva meseca kako je asistent tu i kako Naum napreduje. Međutim, kao grom iz vedra neba, zove me vlasnica prošlog ponedeljka i kaže: „Mi moramo da raskinemo ugovor, on ne može više da ide u ovaj vrtić. Roditelji su se udružili i ujedinjeno su doneli odluku da moramo da ga isključimo iz ustanove“. Tražila sam odmah da zakaže roditeljski sastanak, da čujem koji su problemi, jer mi se nikada nijedan roditelj nije požalio. Rekla je da to ne dolazi u obzir – priča Jelena.

Sticajem okolnosti je, kaže, srela mamu iz vrtića koja joj je rekla da ne zna ništa o tom „udruživanju“.

– Rekla sam vlasnici da nema prava da nas tako diskriminiše i da ću, ako treba, pravdu potražiti na sudu. A ona mi je izvratila da će me prijaviti socijalnoj službi. Na moje pitanje za šta će da me prijavi, odgovorila je „za to što ste dete tek sad odveli kod oftalmologa, a ima toliku dioptriju“. Inače, dete sam prvi put odvela oftalmologu kad je imao četiri meseca – navodi naša sagovornica.

Kako dodaje, vlasnica je u jednostranom raskidu ugovora navela da se isti raskida „zbog narušene saradnje i nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom“.

Naum u ovaj vrtić može da ide samo do 1. aprila.

– Suprug i ja smo odmah pisali prosvetnoj inspekciji, Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti. Ako niko od njih nije nadležan da stopira raskid ugovora, obratićemo se sudu, pa će ugovor biti stopiran dok se postupak ne završi – poručuje Jelena.

Danijela Brozović, vlasnica vrtića, kratko je poručila medijima da u vrtić, po prijavi roditelja, sutra dolazi prosvetna inspekcija i da će nakon toga, i konsultacije sa advokatom, odlučiti o davanju izjava.

U drugom vrtiću traže 700 evra za rad sa „problematičnom decom“

Naum je inače u vrtić krenuo sa godinu i po dana. Posle dve godine, Jelenu i njenog supruga su pozvali da im traže da plate specijalan paket za „problematičnu“ decu od 699 evra, ili da Nauma ispišu.

– Naravno, posle takvog ultimatuma smo ga odmah ispisali – kaže Jelena.

Onda je Naum upisan u drugi vrtić gde je Jelena na samom prijemu rekla da Naum nema veliko kašnjenje, ali da problem postoji i da sa njim mora da se radi, mora da mu se nametne autoritet da bi prihvatio pravila.

– Oni su rekli „Nikakav problem, imamo u grupi tri vaspitača. Njegova uzrasna grupa je puna, ali ima grupa koja je par meseci mlađa“. Nismo bili ni mesec dana, a onda su nas pozvali i rekli da oni to ipak ne mogu, da on „okrene sto i uplaši decu“. Ispostavilo se da je u grupi sa dve godine mlađom decom i da su njoj dve vaspitačice, a ne tri kako je rečeno da će biti. Samo su jednog jutra rekli mom suprugu da tražimo drugi vrtić, a mene istog dana zvali da dođem ranije po Nauma i samo mi uručili sve njegovi stvari – priseća se mama Jelena.

Četvrti vrtić nisu tražili i ni ne nameravaju.

– Naum je srećan u vrtiću. Napreduje u vrtiću. Sa njim je asistent koji ga prati i pomaže. Nije stvar u mom detetu. Ovo je problem svih roditelja dece koja imaju neki razvojni problem, koja su po bilo čemu drugačija, koja su, kako oni navode, „problematična“. Toj deci je potrebno da budu prihvaćena, a ne odbačena. Njihov napredak je postepen, ali koristan za sve. Tako se svi učimo toleranciji i prihvatanju različitosti. Nisu sva deca isti, nisu ni svi odrasli, ali imamo samo ovaj jedan svet za sve nas – na kraju poručuje mama koja se, srcem Don Kihota, već upustila u borbu sa vetrenjačama.

A za samo deset dana, 1. aprila, znaćemo i kako je prošla prva runda. Zbog Nauma i druge dece, nadamo se, ne i poslednja.

Violetu iz Novog Sada komšije napale zbog buke iz stana, zbog njenog odgovora crvene im se obrazi

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Kao neko ko radi sa decom mogu reci da nije lako imati dete u grupi kome je potrebna podrška u razvoju, ali je pravi izazov. Smatram da je i nama vaspitacima u tom slučaju potrebna podrška u radu kako bi smo pronašli najbolju metodu za rad. Pored podrske detetu potrebno je i drugu decu nauciti kako da reaguju u situacijama kada je to dete ljuto i agresivno. Ukoliko dete ima asistenta koji ga prati 8 sati ili koliko vec traje boravak deteta, to bi značilo da je osoba non-stop uz dete i tu je da spreči veće konflikte i pomogne detetu. Sve i da se radi o privatnom vrtiću ne vidim razlog izbacivanja deteta iz istog. Pročitajte Konvenciju o pravima deteta i videćete ko gresi u ovom slučaju.

809 Shares
809 Shares
Share via
Copy link