Svet

Olimpijske igre su nemoguća misija, da li će biti odložene za 2024. godinu?

Iako je nedavno japanski premijer Jošihide Suga izjavio da će učiniti sve da se Olimpijske igre ipak održe ove godine, britanski veslač i osvajač četiri zlatne olimpijske medalje Metju Pinsent smatra da se Igre moraju odložiti za 2024. godinu.

Japan je prošlog leta trebao da bude domaćin letnjih OI, međutim zbog globalne pandemije koronavirusa njihovo održavanje je pomereno, prvi put u istoriji, za neparnu godinu.

Uspešni veslač smatra da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) mora preuzeti odgovornost. On je na svom Tviter profilu iskazao zabrinutost razvojem situacije sa pandemijom, s obzirom da su u Japanu ponovo pooštrene mere zaštite.

– Ideja da sportisti dobiju prioritet u vakcinaciji nije etička, jer ima onih koji moraju da se imunizuju mnogo pre njih. Sa druge strane rizik je kada na jedno mesto dolazi toliko ljudi iz raznih delova sveta. U Tokiju je stanje uzbune. Mislim da je u ovom trenutku održavanje Igara nemoguća misija – napisao je Pinsent, a prenosi Nova.rs.

On smatra da se čitav jedan olimpijski ciklus mora odložiti.

– Moj predlog je da se Tokiju da šansa da organizuje Igre 2024. godine, a da se onda u skladu sa tim Pariz pomeri za 2028. i Los Anđeles za 2032. godinu – predlaže Metju Pinsent.

Inače po novijim istraživanjima javnog mnjenja Japana, čak 80% stanovnika ove ostrvske zemlje protiv je održavanja OI ove godine. Oni smatraju da će Japan u ovim kriznim vremenima previše novca potrošiti na samu organizaciju te smatraju da postoje važniji prioriteti u ovom trenutku gde se ta ogromna novčana sredstva mogu utrošiti.

Vlasti Japana za sada ne odustaju od organizacije i pored ovakvog raspoloženja naroda, pa ostaje da se vidi u narednim mesecima da li će situacija dozvoliti sportistima nadmetanje na najvećoj sceni.

Novosadski basketaši odveli Srbiju direktno na Olimpijske igre 2020.

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


19 Shares
Share via
Copy link