Lifestyle Novi Sad

Novosadski basketaši odveli Srbiju direktno na Olimpijske igre 2020.

srbija basket
Basket reprezentacija Srbije, foto: http://www.fiba.basketball

Na ceremoniji u japanskom gradu Ucunomija zvanično je potvrđeno da će basket reprezentacija Srbije biti među učesnicima Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

U Tokiju 2020. basket 3×3 će imati svoju takmičarsku premijeru, pa tako plasman naše reprezentacije još više dobija na značaju. Basketaši Srbije su dobili tu čast da budu jedan od četiri reprezentacije koje su imenovane kao direktni učesnici. Pored Srbije, direktni plasman su izvojevale Rusija, Kina i Japan.

Imenovano je i 20 ekipa koje će se kroz kvalifikacioni turnir boriti za svoje mesto na Olimpijadi.

basket olimpijada

“Sada je i zvanično obezbeđeno učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, a zasluge za to pripadaju svim igračima i ekipama iz Srbije koji postižu sjajne rezultate širom sveta, kao i Košarkaškom savezu Srbije koji je organizovao veliki broj fenomenalnih turnira ove i prethodnih godina. Svi smo, naravno, presrećni što ćemo igrati sledeće godine u Tokiju. Kao i uvek kada se igra za reprezentaciju Srbije cilj je medalja. Uveren sam da ćemo važiti za favorite za osvajanje medalja na Olimpijskim igrama. To nam je svakako najbitniji turnir sledeće godine i sve ćemo podrediti tome jer želimo da osvojimo medalju u Tokiju”, rekao je reprezentativac Srbije Dejan Majstorović,  preneo 021.

Stefan Stojačić poručuje da je presrećan što se reprezentacija izborila za direktno učešće na Olimpijadi. Kako poručuje, to je donekle bilo i očekivano, ali je svakako ova godina bila najvažnija i jedina važna za to.

“Sada smo kao federacija na kraju godine definitivno zauzeli prvo mesto i time ostvarili direktan plasman na Olimpijske igre sledeće godine. Predstoji nam sada spremanje za to takmičenje i borba za to mesto u reprezentaciji koja dolazi iz države koja dominira u ovom sportu. Svakako smo mi i glavni pretendenti za neku od medalja, ali na samim OI neće biti lako, jer će se sve reprezentacije maksimalno fokusirati na taj turnir”, poručuje on.

Svakako najzaslužniji za plasman Srbije direktno na OI, ali i za poziciju na rang listi FIBA-e, jesu novosadski basketaši. Sa Limana je krenulo popularizovanje i bolje organizovanje ovog sporta u Srbiji, a upravo timovi iz Srbije godinama unazad dominiraju svetskim basketom.

Trenutno najbolje plasirani timovi iz Srbije su iz Novog Sada. Novi Sad je na drugom mesto, dok je Liman na trećem mestu FIBA-ine liste. Pojedinačno posmatrano, Dušan Bulut (Novi Sad) je najuspešniji domaći igrači, koji je drugi na rang list, a u prvih 10 su i Stefan Kojić (Liman), Mihailo Vasić (Liman), Marko Savić (Novi Sad), Aleksandar Ratkov (Liman) i Dejan Majstorović (Novi Sad).

U Limanskom parku niču basket tereni, a drveće će biti „uklopljeno“

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2.4K Shares
2.4K Shares
Share via
Copy link