Novi Sad

“Oko sokolovo“ će nadzirati parkiranje i u Novom Sadu, a kazne će same stizati na adresu

Predstavnici Grada Novog Sada prisustvovali su prezentaciji sistema elektronske kontrole parkiranja „Oko sokolovo“ koji se primenjuje u Beogradu.

Prema pisanju medija, vlasti u Novom Sadu žele da primene taj sistem kako bi uveli komunalni red, a ovoj prezentaciji su prisustvovali I predstavnoici Niša, Čačka, Kragujevca, Vranja, Pirota, Kruševca, Subotice i Užica.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je većina građana zadovoljna radom sistema „Oko sokolovo“ koji se, dodao je, isplatio za malo više od mesec dana funkcionisanja, piše 021.rs.

„Uspeli smo da sprečimo zaustavljanje saobraćaja u gradskim ulicama, očišćeni su trotoari, žute trake i omogućen je bolji protok javnog prevoza“, rekao je Vesić i dodao da su trenutno ovim sistemom pokrivene 243 ulice u Beogradu, a da je sistem predviđen za oko 600 ulica.

Izrazio je zadovoljstvo jer je softver sistema „Oko sokolovo“ domaće proizvodnje, navodeći da je Beograd gradovima iz unutrašnjosti besplatno ponudio taj softver.

Naglasio je da suština tog sistema nije naplaćivanje kazni već da gradske ulice i trotoari budu prohodni, da javni prevoz funkcioniše i da ne bude „haosa“ u parkiranju.

Vesić je rekao da je sistem „Oko sokolovo“ jedinstven u svetu, odnosno da ne postoji nijedan sistem koji radi obostrano (ne)propisno parkirana vozila kao „Oko sokolovo“.

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac je pojasnio da „Oko sokolovo“ deluje preventivno i da ne postoji mogućnost selektivnog kažnjavanja. Dodao je da Komunalna milicija, zajedno sa Gradskom upravom i Parking servisom, stoji na usluzi svima u unutrašnjosti kojima bude potrebna pomoć u uspostavljanju sistema „Oko sokolovo“.

Direktor Parking servisa Andrija Čupković je rekao da je „Oko sokolovo“ domaća intelektualna svojina koja je omogućila veliku uštedu novca. Čupković je istakao da u Beogradu postoji 30.000 parking mesta u zoni i da je potrebno oko 300 ljudi da bi kvalitetno mogli da obavljaju svoj posao, a da se zahvaljujući sistemu „Oko sokolovo“ to radi sa 15 automobila i 40-50 ljudi.

Kako je dodao, samo na angažovanju zaposlenih ostvarena je ušteda od 2,5 miliona evra, koji su sada preusmereni na neke druge poslove Parking servisa.

Sistemom „Oko sokolovo“ opremljeno je 18 džipova marke „Land Rover Discovery“.

Softver snima vozila u prekršaju, a zapis u elektronskoj formi šalje Pošti Srbije, koja štampa i šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Ukoliko reši da plati kaznu po prekršajnom nalogu, biće mu odobren popust od 50 odsto.

Ukoliko vlasnik nije načinio prekršaj, treba u roku od osam dana da se izjasni ko je upravljao vozilom, jer će u suprotnom protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prikrivanja podataka o počiniocu kažnjivog dela. Kazne se kreću u rasponu od 5.000 do 25.000 dinara.

Kako su nadležni obelodanili na predstavljanju sistema „Oko sokolovo“, vozila su plaćena 29.000 evra, a oprema je vredna oko 4.000.

Opština Vrbas nadgrobnim spomenikom čestita građanima Novu godinu

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

143 Shares
143 Shares
Share via
Copy link